Forum

FK "VARDAR" E PARTISKI KLUB!?

KOMITI - LOYAL FANS

FK "Vardar" mo`eme da go vbroims kako eden od nacionalnits simboli na Makedonija. U{te pred desetina godini, kako edinstven makedonski pretstavnik vo toga{nata sojuzna liga, FK "Vardar" be{e fudbalska ekipa na site Makedonci vo Makedonija i nadvor od nea. I u{te pove}e od toa. Toj be{e simbol {to n# pretstavuva{s site nas vo toga{nata dr`ava. Ottamu be{e i tolkavata qubov kon nego. Na negovite tribini, a posebno na zapadnata, za prvpat javno bea izvikuvani paroli za nezavisnost na Makedonija, za samoopredeluvawe i za nacionalna dr`ava. Toa bea komitite koi otsekoga{ gi {titea nacionalnite interesi, pokraj interesite na FK "Vardar".

Podocna, so osamostojuvaweto na Makedonija i so formiraweto na pove}epartiskiot sistsm i komitite partiski se oboija. Nacionalnite interesi i ponatamu bea na prvo mssto. No, dali i denes e toa taka?

Poslednava polusezona za FK "Vardar" be{e edna od najslabite, ako ne i najslaba. Klubot {to tolku go sakavme i go sakame, tone{e. Od nekoga{nata {ampionska ekipa koja prvenstvata gi zavr{uva{e na prvoto mesto, nekolku kola pred krajot, imame ekipa {to ne zaslu`uva da go nosi imeto FK "Vardar". No, nie i ponatamu }e go sakame, bodrime i }e vlijaeme kolku {to mo`eme da se sozdade kvalitetna ekipa. So toneweto na FK "Vardar", tonevme i nie - komitite kako naviva~ka grupa. Na{eto tonewe, vsu{nost, trae ve}e dve do tri godini. Kako grupa funkcioniravms do proslavata 10 godini na Komiti (1997). Go nema ve}e Upravniot odbor koj odlu~uva{e za site raboti na grupata. Rabotata ja prezemaa poedinci koi poslednive godini, osven nivnite li~ni interesi, ne pravea ni{to drugo. Nezadovolni od vakvite sostojbi poedini lu|e pove}e ne doa|aa na zapadnata tribina ili odea na drugi tribini. Sostojbite i ponatamu se vlo{uvaa, pa osven poedinci po~naa i celi grupi i podgrupi da ne doa|aat na "zapad". Sostojbits vo grupata {to tone{e bea takvi {to duri bevme i pomalubrojni od gostinskits grupi {to doa|aa na Gradskiot stadion vo Skopje. Nezamislivi raboti {to sepak se slu~uvaa. Rabotite voop{to ne se izmenija i po najavite za formirawe na podgrupi, pa i za otcepuvawe na odredena grupacija na lu|e. Rabotite na krajot kulminiraa i rezultatot od toa be{e oddeluvawe na odreden broj na komiti na severnata tribina. Pred zavr{uvaweto na polusezonata, se formira{e grupata KOMITI - LOYAL FANS. I taka po~naa da se {irat glasini niz Skopje deka ete, tie se opozicija, SDSM, se dvojat od mati~nata grupa ~ii voda~i (~itaj voda~) be{e od VMRO-DPMNE. Nie ne sme se odvoile od "Komiti-Zapad", bidej}i nivnite voda~i (~itaj voda~) bile nesposobni za taa rabota, oti grupata se pretvori vo grupi~ka, oti gore-dole ne funkcioniravme i kako grupa, tuku od VMRO-DPMNE. Kakov apsurd! Od koga "Komiti-Zapad" {titat partiski interesi? Voda~ite na Komiti-Zapad mnogu dobro znaat deka poradi toa {to go pravea, mnogu ~lenovi od ostanatite politi~ki partii, pa i ~lenovi od VMRO-DPMNE pove}e ne doa|aa na Gradskiot stadion. Da, vo Komiti-Loyal fans ima ~lenovi na

VMRO-DPMNE, pa i od site politi~ki partii, no toa voop{to ne e va`no. Partiskata opredelenost e li~na rabota na sekoj ~len od grupata i nas toa ne n# interesira. Nas n# interesira samo FK "Vardar" i nacionalnits interesi koga sme na stadion. Nie nemame ni{to protiv onie lu|e koi ostanaa na Zapad, bidej}i sekoj ima pravo na svoe mislewe i nie toa go po~ituvame. Za niv rabotite trgnaa po nagorna linija. Zdru`enieto na gra|ani Komiti-Zapad, kone~no, po 13 godini, e registrirano, iako parite koi bea potrebni za registracija nekoi lu|e gi jadea (~itaj pieja), za edna ve~er vo kafeana. Najdeni se prostorii za fan - klub. Marketingot im porasna. No, pra{aweto e slednovo: Dali nekoj treba{e javno da se pobuni t.e. otcepi od mati~nata grupa za NEKOJ da po~ne da raboti, ili seto toa se pravi za da se za~uvaat i tie lu|e {to ostanaa na zapad ? Da, "Komiti-Zapad" po~nuvaat da rabotat sega, otkako i nie go napravivme toa so edna razlika: Nie toa go napravivme sami, bez pomo{ta od saldoto na ne~ija debela `iro - smetka. No, toa e nivna rabota.

Problemot e vo drugo. Edinstvenoto ne{to {to go pobaravms od Upravata na FK "Vardar" e zaverka na na{ite ~lenski kni{ki. Po prethodnite vetuvawa deka }e go napravat toa, na posledniot sostanok me|u Upravata, "Komiti-Zapad" i "Komiti - Loyal fans", toa ne be{e napraveno. Bidej}i upravuvaweto so FK "Vardar" go prezede vladeja~kata garnitura vo dr`avava, jasno i decidno ni be{e ka`ano „Nas ni trebaat naviva~i koi }e ja poddr`uvaat ovaa Uprava i vlasta voo{pto,,. So toa be{e ka`ano s#. FK "Vardar" sega e partiski klub. Iako na{ite zalagawa bea za Klubot so obrazlo`enie deka politikata ne n# interesira, razgovorite ne vrodija so plod. No, da se razbereme, voda~ite (~itaj voda~ot) na "Komiti-Zapad" n# povikuvaat na mati~nata tribina. Sepak, potrebni se lu|e so koi tie treba da rabotat. Treba da se opravda `iro - smetkata so prisustvo na odreden broj lu|e na tribinata. Mo`ebi nedostatokot na lu|e na zapadnata tribina }e bide popolneto so lu|e so partiski kni{ki samo da se popravi vpe~atokot za uspe{noto vodewe na Klubot od strana na ovaa Uprava, neli ? Pa toa i ne e nekoja novina. Taka barem za s# i se{to se prave{e vo tekot na izminatite 50 godini.

P.S. Nas nikoga{ nema da n# izbrkate od tribinite na Gradskiot stadion vo Skopje.