Svetskiot kongres za karpesta umetnost

PODGOTOVKITE VO ZAVR[NA FAZA

Podgotovkite za odr`uvawe na Svetskiotkongres na istra`uva~i na karpestataumetnost e vo zavr{na faza. Site predvideni pretsedava~i so {esnaesette sesii i nivnite zamenici go prijavija svoeto u~estvo i izrazija zadovolstvo {to }e imaat mo`nost deset dena da prestojuvaat vo Republika Makedonija, da u~estvuvaat na ovaa golema manifestacija od oblasta na kulturata i da gi posetat lokalitetite so karpesta umetnost koi se najbrojni vo svetot, dobro so~uvani od samata priroda, bidej}i ~istata okolina ne dozvolila uni{tuvawe na movta koja e najdobriot konzervator na ova najzna~ajno svetsko kulturno, etnolo{ko, jazi~no, kako i religiozno filozofsko nasledstvo.

Aktuelniot pretsedatel na Svetskata federacija za karpesta umetnost, Steinbring od Univerzitetot Vipinen, Kanada prifa}aj}i ja funkcijata ~len, Akademskiot komitet na Kongresot izrazi zadovolstvo od intenzitetot i kvalitetot na podgotovkite.

Naskoro, Makedonskiot centar za karpesta umetnost }e ja objavi listata na ~lenovite na Izvr{niot sovet na Kongresot, pretsedava~ite na sesiite, Akademskiot komitet, kako i ~lenovite na Organizacioniot komitet.