Rekreativno dvi`ewe na padinite od planinata @eden

PLANINAREWE I DRU@EWE NAD IZVOROT RA[^E

Pi{uva: Ranko MLADENOSKI

  • Povod za organizirawe na manifestacijata be{e Denot na proletta, a ulogata na doma}in ja prifati gradona~alnikot na op{tina Kondovo, gospodinot Imerali \ureci, zaedno so me{tanite od seloto Ra{~e
  • Me|u planiranite aktivnosti be{e i planinareweto, pe{a~eweto i razgleduvaweto na okolinata, a ona {to be{e najinteresno sekako e razgleduvaweto na pe{terata "Dona Duka" koja se nao|a vedna{ nad seloto Ra{~e na planinata @eden

Vo ova dinami~no vreme vo koe site tr~ame po izvr{uvawe na sekojdnevnite rabotni obvrski i doma{ni zadol`enija, mnogu ~esto zaboravame deka treba da odvoime barem malku vreme za relaksirawe i pro{etka vo prirodnite ubavini so koi izobiluva na{ata dr`ava. Ona {to se slu~uva{e minatiot vikend vo seloto Ra{~e vo blizina na Skopje neka bide potsetuvawe za site onie koi zaboravile na prirodata, potsetuvawe za {to po~esto posetuvawe na na{ite ubavi mesta i predeli.

Na 19 ovoj mesec vo organizacija na Gra|anskata asocijacija za rekreativno dvi`ewe - GARD od Skopje be{e organizirano rekreativno dvi`ewe na planinata @eden, vo okolinata na skopskoto selo Ra{~e. Povod za organizirawe na ovaa manifestacija be{e Denot na proletta, a ulogata na doma}in ja prifati gradona~alnikot na op{tina Kondovo, gospodinot Imerali \ureci, zaedno so me{tanite od seloto Ra{~e. Celta na ovaa manifestacija, kako {to naglasija organizatorite, be{e da se izleze vo priroda i na eden simboli~en na~in da se odbele`i Denot na proletta.

Na ova rekreativno dvi`ewe, besprekorno organizirano, be{e zabele`liv golemiot odziv na gra|anite od Skopje, a pokraj niv ima{e gosti od pove}e gradovi vo Makedonija. U~estvo zedoa i nekolku gosti od Republika Kina - Tajvan i ~lenovi od Speleolo{koto dru{tvo "Peoni" od Skopje. Manifestacijata be{e realizirana so okolu 200 u~esnici na vozrast od sedum do 77 godini.

Po pristignuvaweto vo seloto Ra{~e u~esnicite na manifestacijata gi pozdravi doma}inot, gospodinot Imerali \ureci, koj istakna deka na me{tanite od Ra{~e i na site `iteli od novoformiranata op{tina Kondovo im e ~est {to kaj niv se organizira edno vakvo rekreativno dvi`ewe.

Me|u planiranite aktivnosti be{e i planinareweto, pe{a~eweto i razgleduvaweto na okolinata, a ona {to be{e najinteresno sekako e razgleduvaweto na pe{terata "Dona Duka" koja se nao|a vedna{ nad seloto Ra{~e na planinata @eden. Doma}inite navistina se potrudile da gi sozdadat site uslovi za poseta na ovaa prirodna retkost so toa {to go uredile patot do pe{terata, a vo nejzinata vnatre{nost be{e instalirano elektri~no osvetluvawe so {to se sozdava{e eden osoben ambient. U~esnicite na ova rekreativno dvi`ewe imaa mo`nost da go posetat i izvorot vo blizinata na pe{terata koj e delo na gospodinot Duraku i negoviot "rudnik" za vadewe na kameni plo~i.

Organizatorite se pogri`ija i za dobra zabava na u~esnicite na rekreativnoto dvi`ewe so toa {to bea izvedeni pove}e sportsko-rekreativni natprevari i animacii kako {to se strelawe na glineni gulabi, skokawe vo dale~ina, frlawe kamen od ramo, hokej na treva, vle~ewe ja`e i drugi sli~ni zabavni disciplini.

Vo ramkite na ovaa manifestacija be{e organizirana poseta i razgleduvawe na izvorot Ra{~e koj go snabduva glavniot grad vo dr`avava so voda za piewe. U~esnicite bea zapoznati so kapacitetot na izvorot i negovite glavni osobenosti i so zna~eweto na ova izvori{te za `itelite na Skopje.


OP[TINA KONDOVO

Rekreativnoto dvi`ewe {to go organizira{e GARD so odviva{e vo novoformiranata op{tina Kondovo. Vo ramkite na ovaa Op{tina vleguvaat naselenite mesta Kondovo, Ra{~e, Radu{a, Dolno i Gorno Svilare, Dvorce i Rudnik Radu{a. Op{tinata ima okolu 10.000 `iteli, a najgolemiot del od naselenieto se Albanci. Tuka `iveat i mal broj Makedonci, Turci, Romi i drugi. Ovie naseleni mesta, pred novata teritorijalna podelba na Makedonija, & pripa|aa na skopskata op{tina Karpo{.