AD "Crvena yvezda" - Peh~evo

TE[KI VREMIWA ZA STOPANISUVAWE

Pi{uva: Qupka VASILOVSKA

  • Spored Zakonot za javen red i mir, lokalite vo gradot imaat odredeno vreme na rabota. Kaznite {to treba da se platat za pre~ekoruvawe na rabotnoto vreme za nivnite sopstvenicite najverojatno se niski( kolku eden dneven promet), imaat debeli vrski, taka {to no}niot ko{mar na lu|eto u{te dolgo vreme nema da zavr{i

Gradot Skopje izobiluva so nekolku trgovski centri, a vo niv ima mnogu kafuliwa i diskoteki koi go naru{uvaat mirniot son na gra|anite. Takvi se trgovskite centri "Beverli Hils", "Leptokarija", kafuliwata vo Gradskiot trgovski centar itn. Lu|eto od okolnite zgradi, t.e onie koi se nao|aat vo nivna blizina postojano se `alat deka sopstvenicite na kafuliwata ne gi po~ituvaat pravilata za rabotnoto vreme i deka pu{taat premnogu glasna muzika. Tie pove}epati se `alele do nadle`nite, no problemot namesto da se re{i, toj i ponatamu ostanuva. Od `ivata muzika i iznesenite sistemi nadvor, osobeno vo letniot period, gra|anite gi izgubija svoite nervi, izgubija mnogu neprespieni no}i. Za `al, tie mislat deka na ovoj ko{mar nikoga{ nema da mu dojde krajot. Nadle`nite topkata ja prefrlaat od edna na druga strana, a gra|anite i ponatamu se `alat i }e se `alat. Iako odgovornite od policijata velat deka nastojuvaat da se primenuva Zakonot za javen red i mir, se slu~uvalo kafeana koja prethodnata no} bila zatvorena poradi pre~ekoruvawe na rabotnoto vreme, sledniot den da prodol`i povtorno da raboti. Vo Osnovniot sud Skopje 1 pristignuvaat po nekolku iljadi prekr{o~ni prijavi na inicijativa na policiski lica. No, dokazite ne bile argumentirani i zatoa zavr{uvale bez uspeh. Dali neefikasnosta se dol`i na bavnosta na sudovite ili na toa {to kaznite se niski?! Vsu{nost kaznata iznesuva kolku eden dneven promet. Dali policijata navistina si ja vr{i svojata rabota, kontroliraj}i go i sankcioniraj}i prekumernoto rabotewe, kako {to veli na~alnikot na Oddelot za analitika vo Ministerstvoto za vnatre{ni raboti, Stevo Pendarovski, ili pak problemot e vo toa {to no}nite policajci nemaat soodvetni aparati da ja merat ja~inata na zvukot, bez koi site prekr{o~ni prijavi se bezuspe{ni?! Problem e i toa {to vo otsustvo na sopstvenikot vo momentot na kontrolata, zemaat podatoci od liceto koe raboti vo lokalot, a podocna prijavata se podnesuva na ime na vrabotenoto lice. Vo momentot na sudeweto, liceto se brani deka kafuleto ne e negovo i deka voop{to ne e prijaven kako vraboten vo nego. Toga{ sudskata postapka se prekinuva, bidej}i odgovornosta treba da ja snosi sopstvenikot.

Kolku za potsetuvawe spored Zakonot za javen red i mir, ugostitelskite objekti za ishrana i zabava mo`at da rabotat od 7 do 23 ~asot, no}nite barovi od 20 do 3 ~asot, a diskotekite od 18 do 1 ~asot po polno}.

No, retko koj se pridr`uva na ovie pravila. Kaznata {to }e ja platat i ne e taka golema. Sopstvenicite na lokalite se uspe{ni biznismeni, mnogu od nadle`nite se nivni prijateli, taka {to prijavata mo`e i da se skine. A, dali problemot }e bide re{en, za ova aber nema.