Dali }e ima nova ste~ajna postapka?

"TRGOTEKSTIL- MALOPRODA@BA" PRED KONE^NA ODLUKA

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Spored Zakonot za transformacija na pretprijatijata so op{testven kapital, od privremenoto zapirawe na ste~ajot, nie funkcionirame kako i sekoe drugo pretprijatie. Vo momentov ne se vodime nitu kako pretprijatie pod ste~aj, nitu kako pretprijatie so privremeno stopiran ste~aj i odgovarame pred treti lica kako i sekoe drugo pretprijatie, veli Teofan Lazarevski

"Trgotekstil - Malo- proda`ba" e eden odpravnite naslednicii sledbenici od poranata rabotna organizacija "Trgotekstil uvoz - izvoz" Skopje, vo koja funkcioniraat i "Trgotekstil - Angroproda`ba", "Trgotekstil- Internacional" i "Zaedni~ki slu`bi". Vo 1980 godina e napraven delbeniot bilans, taka {to rabotnicite od "Zaedni~ki slu`bi" se prefrleni vo "Trgotekstil - Maloproda`ba" i "Trgotekstil- Angroproda`ba". No, s# u{te postojat problemi okolu doka`uvaweto na imotot i bri{eweto na "Zaedni~ki slu`bi" od sudskiot registar.

"Trgotekstil - Maloproda`ba" od 18. 12.1995 godona e vo ste~aj. Po doa|aweto na noviot ste~aen upravnik Teofan Lazarevski na 26.10.1996 godina i po barawe na doveritelite od 15. 7.1997 godina ste~ajot e privremeno stopiran.

SE ^EKA ODGOVOR OD AGENCIJATA ZA PRIVATIZACIJA

Vo javnosta prostrui informacija deka vrabotenite od ova pretprijatie se podgotvuvaat za {trajk. Za taa cel stapivme vo kontakt so g. Lazarevski. Toj be{e iznenaden od na{ata informacija i nema{e nikakov komentar. Zatoa na{ata sredba ja iskoristivme da doznaeme ne{to pove}e za uslovite vo koi raboti "Trgotekstil -Maloproda`ba" i za toa do kade e postapkata za privatizacijata na ova pretprijatie. Lazarevski ni re~e deka od stopiraweto na ste~ajot donesena e programa za finansiska, sopstveni~ka transformacija i konsolidacija, potoa napravena e kompletna dokumentacija za transformacija na pretprijatieto i taa na 4.9.1998 godina e dostavena do Agencijata za privatizacija na R. Makedonija. Postapkata e vo tek i spored poslednite informacii e skoro pred zavr{uvawe. Upravniot odbor na "Trgotekstil - Maloproda`ba" treba da napravi korekcija na porane{nata odlukata za izbor na modelot, a bidej}i nie spored kriteriumite za kategorizacija na subjektite na Agencijata spa|ame vo srednite pretprijatija, treba da se donese nova odluka za modelot - idealen del. Odlukata e podgotvena i najverojatno na slednata sednica na Upravniot odbor }e bide donesena. So toa o~ekuvame da zavr{i postapkata okolu privatizacijata, veli Lazarevski. Spored porane{nite zakoni 53,1 % ve}e e akcionerski kapital. Najverojatno se odi na proda`ba na idealen del, ponudi }e se sobiraat od postojnite rabotnici i sega{nite akcioneri, a i site drugi imaat pravo da podgotvat programa i da licitiraat. Od privremenoto zapirawe na ste~ajot vo pretprijatieto rabotat 85 rabotnici, od koi najgolem del se porane{ni ste~ajni rabotnici. Ovie tri godini od zapiraweto na ste~ajot, pretprijatieto raboti pozitivno i ostvaruva pozitivni rezultati, so redovno podmiruvawe na site obvrski i so redovna isplata na li~nite dohodi, objasnuva Lazarevski. I pokraj toa {to sme vo edna takva sostojba koga poradi nere{eniot status ne mo`eme da koristime nikakvi pozajmici, nitu krediti, site pozitivni rezultati se dol`at na na{ite sredstva. So toa se potvrduvaat konstataciite i ocenkite {to jas kako ste~aen upravnik gi napraviv, deka ovaa firma ima perspektiva i mo`e da raboti, deka i organizacioniot i funkcionalniot sostav na kapitalot mo`at da obezbedat redovno i uspe{no rabotewe, istaknuva Lazarevski.

[TRAJKUVA^KIOT ODBOR STANA UPRAVEN ODBOR NA AKCIONERI

Za ovoj period, del od kapitalot kako deloven prostor go povratile so iznajmuvawe na nivniot prostor, ve}e rabotat so toj kapital zatoa i ponatamu sozdavaat uslovi za rabota. Programskata opredelba e kapitalot da se koristi za dejnost, a ne za izdavawe pod naem. Nie imame dobra sorabotka so Upravniot odbor na akcioneri koi za vreme na ste~ajot bea kako [trajkuva~ki odbor i glavno site barawa koi gi zacrtavme vo programata i vo odnos na vrabotuvaweto se vo tesna sorabotka so toj [trajkuva~ki odbor, sega{en Odbor na akcioneri. A va{ata informacija za podgotovka na {trajk, me iznenaduva i ne mo`am da ja komentiram, veli Lazarevski. Ima za `al lu|e koi dolgi godini se vo Biroto za vrabotuvawe bez nikakvi {ansi, zatoa {to se prodava~i, koi najubavite godini gi pominale ovde na rabota i sega ako ovaa ku}a ne sozdade uslovi da gi vrati nazad, za niv nema opstanok. Postoi i druga grupa, koja za `al ne go ispolnila uslovot od 25 godini raboten sta`, za da mo`e tie da se proglasat kako tehnolo{ki vi{ok. Za `al, ~estite promeni koi nastanuvaa vo anga`manite na ovaa i prethodnata vlada bea sosema drugi, taka {to ovaa rabota ostana nere{ena. Ova pretprijatie bi mo`elo edna takva grupa da prifati bez da se naru{i finansiskata sostojba, ako so Vladata se napravi edna programa, otpu{tenite rabotnici da se pratat na prinuden odmor do ispolnuvawe na 25-godi{niot raboten sta`, so podmiruvawe na site obvrski, re~e g. Lazarevski. Toj ni objasni deka porano imalo 1200 vraboteni, del od ste~aite se prezemeni od firmi, koi zemale prodavnici pod fra{izam, a del se prezemeni od Javnoto pretprijatie za stanben i deloven prostor. Problem e i edna druga grupa od 100 - 200 rabotnici, od koi 20 - 30 se vo najte{ka sostojba bez socijalna pomo{, na ova se nadovrzuva i neramnomernata respredelba na imotot na "Trgotekstil" na pravnite naslednici, koi imaat problemi okolu doka`uvawe na imotot, a dokolku uspeat da go vratat od onie koi na nekoj na~in go imaat uzurpirano bi se sozdale uslovi, rabotnicite da se vratat na svoite rabotni mesta. Toa e dolga sudka postapka, a trpenieto na rabotnicite e pri kraj. Se ~eka Agencijata da dade pozitivno mislewe, a ako ne toga{ toa bi zna~elo vra}awe na ste~ajot.

KOJ MODEL E NAJDOBAR?

Vo momentov imame na raspolagawe dva modela idealen i menaxerski. Za menaxerskiot otkup nema uslovi, bidej}i jas kako direktor ne mo`ev na taa strana da formiram eden jak menaxerski tim, koj bi zastanal zad eden takov model za da ja sogleda perspektivata na ova pretprijatie. Zatoa na Upravniot odbor mu predlagam da go prifati modelot - idealen tip, bidej}i pravata na vrabotenite ne se naru{uvaat, a i nivnata ponuda }e se razgleduva so prioritet. O~ekuvam deka interesot na koj bilo subjekt za ova pretprijatie }e bide golem. Dosega nemavme nikakvi ponudi, bidej}i nemavme {to da ponudime, ni odgovori g. Teofan Lazarevski, direktor na "Trgotekstil - Maloproda`ba".

Kakov e sega{niot status na pretprijatieto?

Spored Zakonot za transformacija, so donesuvaweto na Odlukata za stopirawe na ste~ajot nie funkcionirame kako i sekoe drugo pretprijatie bez nikakvi ograni~uvawa. Vo momentov ne se vodime nitu kako pretprijatie pod ste~aj, nitu kako pretprijatie so privremeno stopiran ste~aj, spored toa nie odgovarame pred treti lica kako i sekoja drugo pretprijatie. Dokolku Agencijata dade negativen odgovor se vra}a ste~ajot i se prodol`uva ste~ajnata postapka do privatizacijata.