Konferencija za `ivotna sredina na Jugoisto~na Evropa

REGIONALNA SORABOTKA NA MINISTRITE ZA EKOLOGIJA

Pi{uva: Rozita ZAKEVA

  • Ministerot Toni Popovski, istakna deka `ivotnata sredina e prva usoglasena oblast za intenzivna regionalna sorabotka vo ramkite na Paktot za stabilnost
  • Za da se dostigne razvojot na na zemjite od EU treba da postoi solidna investiciona klima, unapreduvawe na sorabotka, harmonizacija na zakonite i demokratizacija na op{testvoto

Minatata nedela vo hotelot "Aleksandar palas" vo Skopje be{e odr`ana Prvata ministerska konferencija za `ivotna sredina na Jugoisto~na Evropa. Ovoj Samit se odr`uva vo ramkite na Paktot za stabilnost.

Na otvaraweto, ministerot za `ivotna sredina, g. Toni Popovski me|u drugoto istakna deka sostojbite so `ivotnata sredina vo Jugoisto~na Evropa se nezadovolitelni, a evidentno e i nepostoeweto na adekvatna zakonska regulativa kako najseriozna bariera za unapreduvawe na `ivotnata sredina, a situacijata u{te pove}e se vlo{i so voenite konflikti vo regionot. Kako prioritetni oblasti, toj gi identifikuva{e institucionalnoto zajaknuvawe i razvojot na politikata za za{tita na `ivotnata sredina, razvoj na gra|anskoto op{testvo, rehabilitacijata na {tetite od voenite konflikti, proektite so regionalna dimenzija i poddr{ka na nacionalnite i lokalnite proekti. Pritoa, toj istakna deka `ivotnata sredina e prva usoglasena oblast za intenzivna regionalna sorabotka vo ramkite na Paktot za stabilnost.

U~esnicite gi pozdravi i Jernej Stritih, izvr{en direktor na REC, so ~ija{to pomo{ be{e organiziran i Samitot. Toj uka`a na problemite na poleto na `ivotnata sredina so koi se soo~uvaat site zemji vo tranzicija, kade {to tokmu ekolo{kiot sektor e prviot od kade po~naa reformite. Za da se dostigne razvojot na zemjite od EU treba da postoi solidna investiciona klima, unapreduvawe na sorabotka, harmonizacija na zakonite i demokratizacija na op{testvoto.

Rakovoditelot na Programata na Regionalniot ekolo{ki centar za Centralna i Isto~na Evropa, Miroslav Kodak istakna deka vo procesot na rekonstrukcija va`ni se ~etiri faktori: zemjata - voda~ na inicijativata, sekretarijatot, zemjite koi }e imaat pridobivki i donatorite. Na Samitot be{e prisuten i pretstavnikot od Evropskata komisija g. Timo Makela, koj re~e deka ~lenkite na EU se za~udeni od brzinata na aktivnostite okolu realizacijata na inicijativata za rekonstrukcija na regionot, dodavaj}i deka Programata ne smee da ostane samo na hartija.