Nova kampawa na Ministerstvoto za trgovija

POTRO[UVA^OT E SEKOGA[ VO PRAVO

Pi{uva: Rozita ZAKEVA

  • Na svetskiot dena na potro{uva~ite be{e najavena i kampawata pod mototo "Potro{uva~ot e sekoga{ vo pravo" kako i brojot 975 koj }e bide otvoren za potro{uva~ite, a na koj gra|anite }e mo`at da gi ka`at svoite `elbi, poplaki i predlozi
  • Vo po~etokot na ovaa godina Ministerstvoto pokraena edna inicijativa za predlog-zakon za za{tita na pravata na potro{uva~ite za koj }e se rasprava pred Sobranieto na Republika Makedonija

Vo organizacija na Ministerstvoto za trgovija na Makedonija i Organizacijata na potro{uva~ite na Makedonija vo prisustvo na mnogu gosti, me|u koi i diplomatskiot kor vo Republika Makedonija be{e odbele`an svetskiot den na potro{uva~ite. Na prisutnite im se obrati ministerkata g-|a Milijana Danevska, velej}i: "Ovoj den se sovpa|a so 15-godi{ninata od usvojuvawe na dokument za pravata na potro{uva~ite od strana na Generalnoto sobranie na Organizacijata na Obedinetite nacii. Ovoj den se odbele`uva pod mototo nasloveno kako informirawe na potro{uva~ite za genetski modificiranata hrana. Zemjite od Centralna i Isto~na Evropa svesni za zna~eweto na ovoj institut s# pove}e se obiduvaat so svojata inicijativa da go inkorporiraat ova zakonodavstvo i na toj na~in da se pribli`at do Evropskata unija".

Dobro informiraniot potro{uva~ }e ja napravi najdobrata odluka i najdobriot izbor od lepezata na ponudeni proizvodi, koi treba da imaat i svoja cena, re~e g-|a Danevska. Vo svoeto izlagawe taa dodade deka potro{uva~kata politika se sveduva na nekolku pravila: potro{uva~ite da bidat dobro informirani za karakteristikite na proizvodite i uslugite {to se nudat na pazarot; stokite i uslugite {to se predmet na proda`ba da ne bidat predmet na skrieni rizici; vo slu~aj na odredeni {teti da se dojde do efikasen mehanizam za konpenzacija na {tetite.

Vo po~etokot na ovaa godina Ministerstvoto pokraena edna inicijativa za predlog-zakon za za{tita na pravata na potro{uva~ite za koj }e se rasprava pred Sobranieto na Republika Makedonija. Zakonot ne mo`e da se o~ekuva deka }e gi apsolvira site pra{awa, potrebno e rabota, vreme i sredstva za animacija. Vladata go usvoi ovoj proekt za koj se o~ekuva i javna rasprava, re~e g-|a Milijana Danevska.

Na svetskiot den na potro{uva~ite be{e najavena i kampawata pod mototo "Potro{uva~ot e sekoga{ vo pravo" kako i postoeweto na brojot 975 koj }e bide otvoren za potro{uva~ite, a na koj gra|anite }e mo`at da gi ka`at svoite `elbi, poplaki i predlozi. ]e se postavat specijalni sanda~iwa za potro{uva~ite pod nadle`nost na Pazarnata inspekcija, }e se otvori posebna VEB - stranica na Ministerstvoto za trgovija. Vo sklop na ovaa kampawa }e bidat i emituvawata na TV i radio spotovi, reklami po mediumite, kako i posebni bro{uri za potro{uva~ite. ]e ima i seminari za dobro delovno odnesuvawe, s# so cel na toj na~in da se ovozmo`i edukacijata za za{tita, kako na imixot na prodava~ite, taka i na imixot na potro{uva~ite.