BILATERALNI SREDBI

Makedonskiot premier Qub~o Georgievski, na sredbata na premierite na balkanskite dr`avi vo Budimpe{ta ostvari bilateralni sredbi so premierite na Bugarija Ivan Kostov, na Hrvatska, Ivica Ra~an i na Ungarija, Viktor Orban, kako i so koordinatorot na Paktot za stabilnost, Bodo Hombah.

So Hombah, Georgievski razgovara{e za pretstojnata donatorska konferencija na Paktot, za sredstvata {to Makedonija bi gi dobila, kako i za potrebata od poskore{na implementacija na Paktot za stabilnost. Kostov i Georgievski razgovarale za bilateralnata sorabotka me|u dvete dr`avi i za problemite vo regionot. Bilo konstatirano deka dvete vladi imaat identi~ni pogledi i stavovi okolu krizata vo SRJ i vo baraweto za pobrza implementacija na Paktot za stabilnost.

POTPI[ANA SPOGODBA

Vo ramkite na oficijalnata poseta na makedonskiot minister za nadvore{ni raboti na Danska zavr{i u{te edna aktivnost vrzana za nadopolnuvaweto na pravnata ramka na makedonsko-danskite odnosi, javuva specijalniot izvestuva~ na MIA.

Vo Ministerstvoto za socijalni raboti be{e potpi{ana Spogodbata za socijalno osiguruvawe me|u Vladata na Republika Makedonija i Vladata na Kralstvoto Danska.

Spogodbata od makedonska strana ja potpi{a ministerot za nadvore{ni raboti Aleksandar Dimitrov, a od danska strana, ministerot za socijalni raboti Henrik dam Kristensen, koj izrazi zadovolstvo {to prvata negova aktivnost na me|unaroden plan, kako nositel na ovaa funkcija, e tokmu potpi{uvaweto na vakviot dogovor.

SEMINAR ZA PRAVNA ZA[TITA NA NOVINARITE

Vo organizacija na Makedonskiot pres-centar, vo Ohrid se odr`a seminar posveten na pra{awata od pravnata za{tita na novinarite.

Vo prisustvo na pedesetina novinari od pe~atenite i elektronskite mediumi na Makedonija, kako i pretstavnici na novinarski asocijacii na Hrvatska, Rusija i na Me|unarodnata federacija na novinarite, Seminarot go otvori oficerot za vrski od Kancelarijata za odnosi so javnosta pri amerikanskata Ambasada vo Skopje, Jolanda Robinson.

6.000 @OLTI KARTONI ZA RADOVI[KITE TUTUNOPROIZVODITELI

Podra~nata edinica na Ministerstvoto za zemjodelstvo, {umarstvo i vodostopanstvo vo Radovi{, vo sorabotka so otkupnite organizacii na tutun i Zdru`enijata na tutunoproizvoditeli od Radovi{ko, zapo~na so izdavaweto na `oltite kartoni za evidencija na proizvodstvoto na tutun vo godina{nava proizvodna rekolta.

Za ovaa cel, obezbedeni se 6.000 `olti kartoni so koi se o~ekuva tutunoproizvoditelite i otkupnite organizacii zaemno da se obvrzat na proizvodstvo i otkup na okolu 5.000 toni tutun koj i ovaa godina }e bide proizveden na povr{ina od 3.000 hektari. Najgolem del od ovie kartoni, odnosno okolu 5.000, se o~ekuva da gi potpi{at tutunoproizvoditelite - kooperanti na AD "Jaka Tabak" od Radovi{, so {to ova pretprijatie se o~ekuva i godinava da otkupi okolu 4.000 toni tutun.

PRES - KONFERENCIJA NA [TRAJKUVA^ITE OD FAS "11 OKTOMVRI"

"Sindikalniot odbor na FAS '11 Oktomvri' bara na rabotnicite, koi se vo {trajk, da im bide isplatena dekemvriskata plata; direktorot na Agencijata za obnova i razvoj, Vasil Tupurkovski, da im odgovori zo{to se docni so sredstvata za proizvodstvo na 120 avtobusi za Gana, dogovor {to toj go potpi{a vo oktomvri minatata godina; da se svika vonredno Sobranie na akcionerite; da se ras~istat rabotite okolu 'raskolot' vo Upravniot odbor na fabrikata, kako i etapno re{avawe na problemot so dolgot na fabrikata", re~e na pres - konferencijata pretsedatelot na Sindikalniot odbor, Novko Trajanov.

Toj poso~i deka na 31 januari godinava do direktorot na AOR, Tupurkovski, ispratile pismo vo koe baraat informacija za proektot "Gana", koj treba{e da zapo~ne minatata godina, a za koj po potpi{uvaweto na dogovorot vo oktomvri, treba{e da bide isplaten avans vo visina od 40 otsto od vkupnata vrednost na 120 avtobusi, {to iznesuva 10 milioni dolari.

Avansot, kako {to informira{e Trajanov, s# u{te ne e dobien i vo Fabrikata ima zastoj vo proizvodstveniot proces. Toj informira{e deka i pokraj nerentabilnoto rabotewe na FAS "11 Oktomvri" na ~lenovite na Upravniot odbor na fabrikata im bile isplateni vkupno 8.000 germanski marki vo tekot na dekemvri minatata godina i januari godinava. "Raskolot vo Upravniot odbor na Fabrikata najverojatno e poradi politi~ki presti`", re~e Trajanov.

Sindikalniot odbor najavi deka {trajkot }e prodol`i i oti rabotnicite imaat namera na 22 mart da odr`at protest.

1.200 AMERIKANSKI MARINCI NA PAT ZA KOSOVO

Iljada i dvesta amerikanski marinci se na pat za Kosovo, kade {to }e u~estvuvat na manevrite na KFOR imenuvani kako "Dinami~en odgovor". Tie utrinava ja napu{tija Grcija, preminuvaj}i ja granicata so Makedonija od kade {to se upatija za Kosovo, soop{ti deneska gr~kiot General{tab, javuva MIA.

Osumstotini pripadnici na amerikanskata morska pe{adija, vo nedelata so dva voeni broda pristignale vo pristani{teto Litohoro i vedna{ prodol`ile kon Makedonija. Drugite 400 pe{adijci se istovarile vo solunskoto pristani{te, od eden nosa~ na helikopteri, zaedno so 50 transporteri i vedna{ prodol`ile kon Makedonija.

Gr~kiot General{tab soop{tuva deka se o~ekuva da pristignat u{te 200 polski i holandski vojnici koi{to so vozovi }e pristignat na Kosovo.

VO 2001, VO MAKEDONIJA

Ministerot za finansii na Republika Makedonija, Nikola Gruevski i Guvernerot na Narodna banka na Republika Makedonija Qube Trpeski, so delegacija, denovive u~estvuvaa na Godi{nata konferencija na konstituencata na Holandija vo Svetskata banka i Me|unarodniot monetaren fond.

Na Konferencijata, koja pomina uspe{no, bea razgledani aktivnostite {to bea prezemeni izminatata godina pri pretstavuvaweto {to Holandija go vr{e{e na dvanaesette zemji {to gi pretstavuva vo Izvr{niot bord na Me|unarodniot monetaren fond i Svetskata banka, me|u koi e i Republika Makedonija.

Prifatena e i platformata za aprilskiot interim - komitet kade Holandija, vo imeto na dvanaesette dr`avi {to gi zastapuva, me|u drugoto treba da se zalaga protiv predlogot za redefinirawe na ulogata na Me|unarodniot monetaren fond i Svetskata banka vo smisla na namaluvawe na nivnata aktivnost i pomo{ta {to ja davaat.

Pokraj ova, makedonskata delegacija vo ostra konkurencija so Hrvatska, obezbedi slednata konferencija na konstituencata vo mart 2001 godina da bide vo Republika Makedonija.

KLIMOVSKI GO PRIMI [VEDSKIOT AMBASADOR STAFANSON

Pretsedatelot na Sobranieto na Republika Makedonija, Savo Klimovski, na negovo barawe, go primi ambasadorot na Kralstvoto [vedska vo na{ata zemja, Mats Stafanson.

Glaven akcent vo razgovorot be{e staven vrz bilateralnite odnosi i situacijata vo regionot. Obostrano e oceneto deka postojat mo`nosti za intenzivirawe na ekonomskata sorabotka, kako i pro{iruvawe na politi~kiot dijalog me|u Republika Makedonija i Kralstvoto [vedska.

Pretsedatelot Klimovski ja izrazi zagri`enosta vo vrska so najnovite nastani na Kosovo i vo Ju`na Srbija i ja istakna potrebata od prezemawe itni politi~ki akcii od strana na me|unarodnata zaednica za re{avawe na gorlivata sostojba, koja mo`e mnogu lesno da eskalira i da se pro{iri vo regionot.

Ambasadorot Stafanson najavi deka Vladata vo Stokholm go razgleduva pra{aweto za otvorawe {vedska ambasada vo Skopje i deka postojat mo`nosti povtorno na dneven red da se stavi vizniot re`im me|u dvete zemji.

SPOGODBA ZA ODBEGNUVAWE NA DVOJNOTO ODANO^UVAWE ME\U MAKEDONIJA I DANSKA

So stavaweto potpis vrz Spogodbata za odbegnuvawe na dvojnoto odano~uvawe me|u Republika Makedonija i Kralstvoto Danska, zavr{i rabotniot del od prviot den od oficijalnata poseta na makedonskiot minister za nadvore{ni raboti, Aleksandar Dimitrov na Kopenhagen, javuva specijalniot izvestuva~ na MIA.

Spogodbata od makedonska strana ja potpi{a ministerot Dimitrov, a od danska strana, Peter Loft, permanenten sekretar vo danskoto Ministerstvo za taksi.

Gospodinot Loft potencira{e deka Republika Makedonija e prvata od porane{nite republiki na SFRJ koja potpi{ala vakva spogodba so Danska. Toj izrazi nade` deka vo najskoro vreme }e sledi i potpi{uvawe na spogodba za pottiknuvawe i za{tita na investiciite, so {to }e se zaokru`i osnovata za nepre~ena sorabotka na dano~nite i carinskite vlasti na dvete dr`avi.

Loft potseti deka va`en element od pravnata ramka od ovaa sfera na sorabotkata me|u Makedonija i Danska pretstavuva i Spogodbata za zaemna pomo{ vo materijata na carinite potpi{ana vo 1998 godina, vo Skopje.

ZA INVESTICIITE VO MAKEDONIJA VO SVETSKIOT PE^AT

Makedonskiot deloven centar (MDC) zapo~na so reklamna kampawa niz me|unarodniot pe~at so koja se obiduva da ja promovira trgovijata i investiciite vo Makedonija. Oglasi so sodr`ina so koja se objasnuvaat pogodnostite za investirawe vo Makedonija se objaveni vo londonskiot deloven dnevnik "Fajnen{l Tajms", londonskiot nedelnik "Ekonomist" i gr~kiot dnevnik "Katimerini".

Vo oglasite, Makedonija se opi{uva kako krstosnica na mo`nostite. "Strate{ki locirana na krstosnicata na Jugoisto~na Evropa, Makedonija }e igra klu~na uloga vo razvojot na regionot. Mala zemja so golem potencijal," se veli vo oglasite.

Pod naslov "Sega e vreme za investirawe" se dodava deka Makedonija ima mnogu da im ponudi na investitorite i trgovskite partneri: "Obu~ena i eftina rabotna snaga, niski danoci (samo 15% danok na profit), repatrijacija na profitot, dogovori za slobodna trgovija so sosedite so {to se sozdava pazar od 100 milioni lu|e". Duri se naveduva i postoewe na "stabilna politi~ka i ekonomska klima".

PRESTRELKA NA PIJANI VMRO - VCI

Na 18 mart 2000 godina, vo kafe - barot "Melani sport" vo Kratovo, proslavuvaj}i go verskiot praznik Todorova Sabota, Kiril Bajram~eski od Skopje, pod dejstvo na alkohol, so pi{tol koj{to go poseduval bez odobrenie, od nevnimanie ispukal eden kur{um i go povredil Qube Simjanovski od Skopje.

Ministerstvoto za vnatre{ni raboti protiv Bajram~eski podnese krivi~na prijava za storenoto krivi~no delo "predizvikuvawe op{ta opasnost", a od strana na Istra`niot sudija od Osnovniot sud od Kratovo mu e odredena merka pritvor vo traewe od 15 dena.

"GARDIAN" TEPA SUDII

Vo vrska so fizi~kiot napad nad sudiite po prekinuvaweto na rakometniot natprevar pome|u ekipite na RK "Tutunski kombinat" od Prilep i RK "Vatrostalna Vardar" od Skopje, Ministerstvoto za vnatre{ni raboti gi identifikuva{e storitelite. Toa se {est lica, vraboteni vo Agecijata za obezbeduvawe "Gardian" od Prilep protiv koi, po celosno dokumentirawe na slu~ajot, }e bidat prezemeni soodvetni zakonski merki.