Kup na {ampioni vo rakomet za `eni

KOMETAL \OR^E PETROV TRETPAT VO ^ETVRTFINALE

Pi{uva: Koce STOJMENOV

Vo sabota, na 18 mart, Kometal \or~e Petrov po tretpat }e se obide da ja pomine ~etvrtfinalnata bariera, koja ovoj pat se vika Bekelagets od Norve{ka. Prviot obid se slu~i vo 1996/97 koga za protivnik ja imaa silnata ekipa na Mar Valensija od [panija za koj nastapuva{e straotnata Morskova. Prviot natprevar od toj duel {to se odigra vo Skopje go dobi Kometal \or~e Petrov so 23:20 (6:10), no lo{oto sudewe gi spre~i vo vtoriot natprevar da izgubat so {est gola razlika 27:21 (14:10). Istata natprevaruva~ka sezona, Mar Valensija stana evropski prvak.

Vtoriot obid za plasman vo polufinaleto se slu~i vo natprevaruva~kata 1997/98. Toga{ Kometalkite za protivnik ja imaa ekipata na Hipo od Avstrija. Prviot natprevar koj{to se odigra vo Viena pomina katastrofalno, Kometal \or~e Petrov zagubi so ~etirinaeset golovi razlika 26:12, poluvreme 12:6. Revan{ot vo Skopje pomina so pobeda na na{ite rakometarki, no razlikata ne be{e dovolna za pat vo ponatamo{nite borbi. Vo ovaa natprevaruva~ka sezona, Hipo od Viena go osvoi prvoto mesto t. e. stana evropski prvak.

Minatata godina za Kometal \or~e Petrov be{e najlo{a, ne se plasiraa vo ~etvrtfinaleto, go osvoi poslednoto mesto vo svojata grupa, po Krim Elekta Qubqana (Slovenija), Bezanson (Francija) i Podravka "Koprivnica" (Hrvatska). I vo ovaa liga na natprevaruvawa, Kometal \or~e Petrov go pretrpe prviot poraz na svoj teren i toa od ekipata na Podravka "Koprivnica" so 23:22. Da spomneme deka ekipata na Krim Elekta Qubqana igra{e vo finaleto protiv Hipo od Viena.

Vo ovoj tret obid za dostignuvawe na polufinaleto, Kometal \or~e Petrov }e nastapi i }e se obide da gi opravda sredstvata dobieni od sponzorot, a so toa da si obezbedi trinedelen kolektiven odmor vo nekoi letuvali{ta {to se nao|aat vo Grcija. Prviot natprevar, Kometal \or~e Petrov ne treba da go zagubi so razlika pogolema od 3 - 4 gola. Seto toa dava mo`nost za revan{irawe so podobra gol - razlika. Kako adut }e ja imaat izvorednata publika od koja site ekipi {to nastapuvaat vo SRC "Kale" se pla{at i lo{o pominuvaat.

Za informacii na na{ite ~itateli }e dademe edna gruba slika na celosnite postignuvawa na Kometal \or~e Petrov vo me|unarodnite klupski natprevaruvawa, no bidej}i dosega |or~epetrovki se edinstveniot pove}ekraten prvak na Makedonija, rezultatite se odnesuvaat zamo na Kupot na {ampioni.