Forum

DOJDOA SE IZNASLIKAA I NE OSTAVIJA VO RAZMISLA

Pi{uva: Blagoj MIHOV

[turite oficijalni soop{tenija za posetite na prviot ~ovek na NATO i prviot vojnik Vesli Klark n# ostavija vo razmisla. Ubavo gi vidovme na televizija, kako najnormalno se slikaa so rakuvawe, se razbira, ne bea {krti vo pot~uknuvaweto po ramo na na{ite visoki rakovoditeli, im ostavija novi modrici i ni{to konkretno. Konkretnoto go slu{navme od na{iot BORO po vra}aweto od "mnogu uspe{nata" turneja vo Estonija i Polska. Vpro~em, se ka`a deka sme mnogu va`na zemja vo regionot, posebno za bezbednosta ne samo vo regionot, tuku i po{iroko, deka najgolemata opasnost za Makedonija doa|a od SR Jugoslavija, odnosno Srbija, deka so Stojanov od Sofija govorele na eden jazik i najva`noto: da se podgotvime za novi begalci od sever. Gospodinot BORO dodade deka ve}e se formirani komisii od ministerstvata za nadvore{ni i vnatre{ni raboti, koi treba da gi izvr{at podgotovkite za priem na novite begalci. Narodot ne treba da se voznemiruva, tie }e brojat okolu 20.000. Imame iskustvo i so 300.000 begalci. Oficijalnite pretstavnici govorat deka UNHCR s# u{te ne si gi podmirilo smetkite od minatiot bran begalci. A za ovie, ne e va`no, Makedon~eto }e go podnese i toa. Vpro~em, zo{to ne koga visokite gosti u{te edna{ i mo{ne protokolarno n# pofalija, no ni{to ne rekoa za kompenzaciite od rasipanite pati{ta i za toa deka mnogu {to be{e veteno kako donacii, koi do denes gi nema na na{a smetka.

I u{te ne{to, {to ne ka`a gospodinot BORO deka vo solunskoto pristani{te ve}e se dojdeni ili }e dojdat novi kontingenti vojnici na NATO, koi }e minat niz doma? Doma, za{to Premierot mu re~e na Vesli Klark deka toj ovde, kaj nas, ne e gostin, tuku e doma. Na{ite, kako po obi~aj ne rekoa ni{to za uslovite pod koi }e minat niz na{ata Makedonija.

Ovde prviot vojnik ne re~e ni{to konkretno, no zatoa na aerodromot vo Tirana najkonkretno se dogovori so Ta~i i prviot ~ovek od makedonskata vladina koalicija Arben Xaferi, za detalite od priemot na novite begalci i za akciite {to nepostojnata OVK treba da gi prezeme za bezbednosta na regionot.

Novi poseti na starite poznati gosti so novi modrici po ramenicite.

Na{ive se zanimavaat so balovi i ne znaat zo{to sindikatite organiziraat protest. Ni{to ne & ka`ale na Vladata. Aferim.