Kratovo

POMO[ ZA INDIVIDUALNITE STO^ARI

Pi{uva: Lidija ARSOVSKA

Rabotnata edinica na Agencijata za pottiknuvawe na razvojot na zemjodelstvoto od Kratovo, od 1 juni minata godina, prodol`uvaj}i gi aktivnostite na porane{ni centri za unapreduvawe na razvojot na individualnoto zemjodelstvo, rabotej}i vo uslovi na nova organizaciona postavenost, vo izminatite meseci bele`i zabele`itelni aktivnosti. Taka minatata godina na planot na unapreduvaweto na p~elarstvoto kako rentabilna granka za koja ima idealni uslovi na kratovskoto podnebje, ispora~ani se 25 novi p~elni semejstva - pukleusi na zainteresiranite p~elari.

Spored informacijata od sovetnikot Pan~e Ivanov od ovaa Rabotna edinica, i vo esenskite meseci i od po~etokot na ovaa rabotna godina prodol`ile so zacrtanite aktivnosti spored programata za pottiknuvawe na razvojot na zemjodelstvoto. Taka, obezbedena e finansiska poddr{ka za odgledani `enski priplodni grla - {ile`iwa za pro{irena reprodukcija. So ovie aktivnosti bea opfateni 88 doma}instva, ili 1.707 grla, me|utoa od Institutot za sto~arstvo im e dadena potvrda za 960 grla, za koi se isplateni 6.245.000 denari.

Vo ramkite na pottiknuvaweto na razvojot na individualnoto sto~arstvo projaven e interes za edna ma{ina za stri`ewe na ovci i eden aparat za molzewe na kravi, koi i se obezbedeni za individualnite sto~ari.

So cel da se unapreduva individualnoto zemjodelstvo, od strana na Rabotnata edinica na agencijata za pottiknuvawe na razvojot na zemjodelstvoto od Kratovo, napraveni se 7 opiti od `itnite kulturi, od koi 4 so p~enica i 3 so ja~men.

I vo idnina, preku ovaa Rabotna edinica od Kratovo, dokolku se projavi interes kaj individualnite zemjodelci, sto~ari, ovo{tari, lozari i p~elari. ]e se prodol`i so aktivnostite za nabavka na ma{ini za sto~arite, ovni - reproduktori, sviwi, nazimki, p~elni semejstva i drugo, so cel da im se uka`e pomo{, koja im e najneophodna, bidej}i se raboti vo uslovi na ekstenzivno zemjodelstvo.