VALDNER VO POSETA NA MAKEDONIJA

Avstriskata ministerka za nadvore{ni raboti i pretsedava~ na OBSE, Benita Ferero - Valdner ja poseti Makedonija i ima{e sredba so ministerot za nadvore{ni raboti na Republika Makedonija, Aleksandar Dimitrov. Na sredbata Dimitrov pobaral od Valdner, pra{aweto za nacionalnite malcinstva vo sosednite zemji, kako i onamu kade {to `ivee makedonsko to malcinstvo, da go postavi pred Visokiot komesar za nacionalni malcinstva Maks van der [tul. Valdner vetila deka toa pra{awe }e go postavi pred Sovetot na OBSE, a {to se odnesuva do visokoto obrazovanie na Albancite vo Makedonija, taa izrazi nade` deka najverojatno do krajot na godinata problemot }e bide re{en. Vo vrska so "Ku{nerovite paso{i", taa smeta deka ako gi priznaat pove}eto zemji od EU, paso{ite }e bidat prifateni.

LIDEROT NA MLADITE SOCIJALISTI OBVINET OD SITEL

Pretsedatelot na Socijaldemokratskata mladina na Makedonija, Laze Elenovski ja demantira vesta objavena vo dnevnikot na TV "Sitel" vo koja se veli deka toj, so pomo{ na Fr~kovski, vo svojot xeb stavil 10.000 gm od partiskata kasa. Partiskiot portparol Vlado Bu~kovski veli deka nema malverzacii, deka finansiskiot izve{taj za minatata godina e usvoen, deka SDMM e del od SDSM i ne dejstvuva samostojno. Vakvata vest ja otfrla i Qubomir Fr~kovski i objasnuva deka promotor na konstrukcijata e poznat "srbijanski frontmen", a taa }e & nanese golema {teta na Partijata. Elenovski e obvinet i deka podgotvil platforma za dejstvuvawe na SDSM vo koja ja obvinuva za albanofobija, deka smenil ~etiri ~lena vo Izvr{niot odbor, no za nego taa platforma voop{to ne e oficijalen dokument, zatoa {to ne pominala kaj mladinskite organi i ne e sprotivna od partiskata strategija.

PROIZVODSTVO NA OBUVKI

Vo magazinite na Akcionerskoto dru{tvo "Solun" od Gevgelija vo kooperacija so "Multi moda" od Italija, po~na montiraweto na ma{inite za proizvodstvo na obuvki.

Opremata ~ini eden milion germanski marki, a vo pogonot }e najdat vrabotuvawe 120 porane{ni rabotnici na AD "Solun".

Vo po~etokot, planirano e dnevno proizvodstvo od 960 para obuvki nameneti za izvoz vo zemjite na Evropskata unija.

IZVOZ NA AMORTIZERI

Privatnoto pretprijatie "STD" za proizvodstvo na amortizeri za avtobusi i te{ki vozila od Nov Dojran, vo prvite meseci od ovaa godina prodol`uva so izvozot na amortizeri za SRJugoslavija, Bugarija i SR Germanija, a zasega se raboti okolu sklu~uvaweto na dogovorite so sosedna Grcija.

Spored direktorot na pretprijatieto Stoj~e Tasev, se raboti i na voveduvawe na novi alati za potrebite na avtobusite i te{kite tovarni vozila.

AKCII ZA DOBROVOLNO DARUVAWE KRV

Op{tinskata organizacija na Crveniot krst od Negotino, denovive }e organizira tri akcii za krvodaruvawe.

Prvata }e bide organizirana vo Fabrikata za kabli i sprovodnici "Negotino", vtorata akcija vo salata na Crveniot krst i tretata vo Zdravstvenata stanica vo Demir Kapija, pri {to se o~ekuva da se obezbedat 250 {i{iwa krv.

Inaku, Op{tinskata organizacija na Crveniot krst od Negotino treba da organizira 12 redovni akcii za dobrovolno krvodaruvawe i da obezbedi 693 edinici krv.

PO^NA PROLETNATA SEIDBA

So zasejuvaweto na proletniot ja~men i ranogradinarskite kulturi, samostojnite zemjodelci od Negotinsko i Demirkapisko, denovive ja zapo~naa proletnata seidba.

Spored planot, tie treba da zaseat 360 hektari so `itni, 350 hektari so industriski i nad 600 hektari so gradinarski kulturi, dodeka ostanatite povr{ini }e se koristat za odgleduvawe na fura`nite kulturi. Od `itnite kulturi najmnogu treba da bide zastapena p~enkata, a poradi garantiraniot otkup, od industriskite i godinava najzastapen }e bide tutunot.

MIREN PROTEST NA TUTUNOPROIZVODITELITE

Okolu 200 tutunoproizvoditeli od Polo{kiot region, pred Tutunskiot kombinat "Tetovo tabak", so miren protest go iska`aa svoeto nezadovolstvo poradi docneweto na isplatata na otkupeniot tutun.

Tutunoproizvoditelite parkiraa tovarni vozila i traktori, koi go onevozmo`uvaat natamo{niot otkup i normalnoto rabotewe na Kombinatot.

Spored tehni~kiot direktor na "Tetovo tabak" Sretko \ur~inovski, stru~no - rakovodnite lica na Kombinatot, vo sorabotka so rakovodstvoto na Tutunskiot kombinat "Makedonija tabak" od Skopje, vlo`uvaat napori za iznao|awe sredstva za zapo~nuvawe na isplatata na okolu 650 toni otkupen tutun.

HUMANITARNA POMO[

Italijanskata humanitarna organizacija "Nouva Fronterija", na Medicinskiot centar vo Debar mu podari zdravstveno - tehni~ka oprema, vredna 35.000 germanski marki.

Spored informaciite od direktorot na Medicinskiot centar vo Debar, Petrit Mela, opremata se sostoi od EHO - aparat, aparat za EKG, centrifuga za laboratorijata i eden kompjuter.

Za vreme na kosovskata kriza, vo Medicinskiot centar vo Debar bea izvr{eni pove}e od 4.000 pregledi na begalci, a golem del od niv tamu se lekuvaa podolg period.

VO TOKIO, OTVORENA IZLO@BATA "ZRA^EWA - NOVA MAKEDONSKA UMETNOST"

Neodamna vo Forumot na Japonskata fondacija vo centarot na Tokio be{e otvorena izlo`bata "Zra~ewa - nova makedonska umetnost", na koja se pretstavija devet makedonski sovremeni likovni umetnici so 20 dela, a koja e rezultat na sorabotkata me|u Muzejot na sovremena umetnost od Skopje i Japonskata fondacija od Tokio.

Na otvoraweto na izlo`bata, od Makedonija prisustvuvaa, direktorot na Muzejot, Zoran Petrovski i likovniot kriti~ar i avtor na izlo`bata "Zra~ewa", Sowa Abaxieva.

"Izlo`bata ja otvori zamenik - predsedatelot na Japonskata fondacija, Fugiji. Na otvoraweto govore{e direktorot na Muzejot na sovremena umetnost, Zoran Petrovski, a bea prisutni golem broj poznati svetski likovni umetnici od Japonija, ~ii dela mo`ea da se vidat na bienalnite izlo`bi vo Venecija, Sao Paolo i Dokumenta. Stanuva zbor za To{i Kacuendo, Mijaxima i Ekuan", soop{ti Abaxieva..

Za site prisutni Japonskata fondacija priredila priem, a taa imala pozitivni odglasi vo japonskiot pe~at.

HS "STRE@EVO"

Vo akumulacijata na Hidrosistemot "Stre`evo" vo momentot ima okolu 81 milion kubni metri voda, a topeweto na snegot od planinata Baba }e ovozmo`i ova ve{ta~ko ezero da go dostigne maksimumot od re~isi 120 milioni kubni metri voda.

"Hidrosistemot 'Stre`evo' kompletno }e odgovori na potrebite i veruvam deka, bez ogled na toa kakvo }e bide pretstojnoto leto, }e ima dovolno voda za site", izjavi generalniot direktor na HS "Stre`evo", Aleksandar Dolov.

Kako pove}enamenski sistem, od "Stre`evo" se koristi voda za navodnuvawe na 20.200 hektari obrabotliva povr{ina vo bitolskiot del na Pelagonija, se obezbeduva voda za piewe, a od ovoj hidrosistem se snabduva so voda i najgolemiot proizvoditel na elektri~na energija vo Makedonija, REK "Bitola".

HAVIER SOLANA VO MAKEDONIJA

Visokiot pretstavnik na Evropskata unija za zaedni~ka nadvore{na i bezbednosna politika, Havier Solana, dopatuva vo dvodnevna poseta na Republika Makedonija.

Za vreme na prestojot vo na{ata zemja, Solana }e bide primen od pretsedatelot na Republika Makedonija, Boris Trajkovski, i od premierot Qub~o Georgievski, a }e ima sredba i so {efot na makedonskata diplomatija, Aleksandar Dimitrov.

MINISTEROT ANDREEV VO BERLIN

Ministerot za stopanstvo na Republika Makedonija Borko Andreev, koj se nao|a vo poseta na Internacionalnata turisti~ka berza vo Berlin, ima{e sredba so dr`avniot sekretar vo germanskoto Sojuzno ministerstvo za stopanstvo i tehnologija, Aksel Gerlah.

Vo razgovorite, na koi u~estvuva{e i ambasadorot na Republika Makedonija vo Sojuzna Republika Germanija, Sr|an Kerim, bea razmeneti mislewa za rangiraweto na Republika Makedonija vo Organizacija za ekonomska sorabotka i razvoj (OECD), zapo~nuvaweto na pregovorite za potpi{uvawe dogovor za stabilizacija i asocijacija so Evropskata unija, Paktot za stabilnost na Jugoisto~na Evropa i za sorabotkata vo oblasta na turizmot.

Na sredbata be{e re~eno deka germanskata strana }e go poddr`i opravdanoto barawe na makedonskata strana za povisoko rangirawe na Republika Makedonija vo OECD, kako i toa deka germanskata Vlada e podgotvena da mu izleze vo presret na makedonskoto stopanstvo koga stanuva zbor za koristewe na "hermes" - garanciite.

Na turisti~kata berza vo Berlin, makedonskiot minister za stopanstvo ostvari i nekolku sredbi so ministrite za turizam na Turcija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i so zamenikot - minister za turizam na Bugarija.

SPOGODBA

Ministrite za odbrana na Republika Makedonija i Ukraina, Nikola Kqusev i general Aleksandar Kuzluk, deneska vo Kiev potpi{aa Spogodba za sorabotka na dvete zemji vo oblasta na odbranata.

Ministerot Kqusev ja predvodi makedonskata delegacija, koja deneska pristigna vo dvodnevna oficijalna poseta na Ukraina.

Pokraj potpi{uvaweto na Spogodbata, na sredbata na ministerot Kqusev so negoviot doma}in Kuzluk bea razmeneti i mislewa za natamo{no unapreduvawe na bilateralnite odnosi na poleto na odbranata. General Kuzluk naglasi deka Ukraina ima visoki voeni potencijali i so izvr{enata modernizacija na armijata gi dostignuva standardite na NATO. Toj najavi deka naskoro ukrainski ekspertski tim }e ja poseti Makedonija za da se ispitaat mo`nostite za sorabotka vo na{eto namensko proizvodstvo.

Na sredbata, Kqusev, vo imeto na Vladata na Republika Makedonija i vo svoe li~no ime, izrazi so~uvstvo za 80 ukrainski rudari koi nastradaa vo nesre}ata vo rudnikot Barakova..