Fudbal

PROLETTA DONESE IZNENADUVAWE

Pi{uva: Ceko BELOGRADI[KI

Sloga Jugomagnat s# pocvrsta na vrvot, a prilepska Pobeda nesfatlivo zagubi od Rabotni~ki Kometal so 4:3, iako do 61 minuta vode{e so 3:0

Zapo~na proletniot del na makedonskiot fudbal. Vo sabotata, odnosno nedelata se odigra Prvoto kolo vo Prvata i Vtorata liga. Iznenaduvawata poka`aa deka golemite ekipi treba seriozno da pristapat kon fudbalot, da vnimavat na sekoj protivnik, bidej}i i autsajderite mo`at da gi zamrsat koncite. Najgolemoto iznenaduvawe se slu~i vo Prilep, kade {to Pobeda po vodstvo od 3:0 vo vtoroto poluvreme uspea za 16 minuti da do`ivee katastrofa, primi 4 gola so {to Rabotni~ki Kometal, od gradot pod Markovite kuli si zamina so tri boda.

Vardar i ponatamu igra katastrofalno, ne mu pomogna nitu Milenko Nedelkovski, vo natprevarot na Gradskiot stadion vo Skopje ne uspea da ja sovlada ekipata na Sasa od Kamenica. Natprevarot zavr{i bez golovi 0:0. Borbata za izlez na evropska scena stanuva s# pote{ka za vardarci, vo vakva situacija edinstveniot izlez }e treba da se bara preku Kupot na Makedonija, no i tamu nema da mu bide lesno, za protivnici }e treba da gi ima Sloga Jugomagnat, Pobeda, Rabotni~ki Kometal itn.

Tretoto golemo iznenaduvawe {to se slu~i vo Prvoto kolo be{e pobedata na Kumanovo protiv Sileks 2:0. Nesfatlivo e eden pretendent za visok plasman da izgubi makar i na gosti od ekipa, koja za 13 kola nema{e postignato nitu edna pobeda i nitu eden gol pred svoite simpatizeri.

Na ostanatite natprevari, postignati se slednite rezultati: Borec MHK uspea da ja sovlada ekipata na Osogovo so 4:1 (0:0), Sloga Jugomagnat minimalno, no dovolno za tri boda i da se odale~i za {est, odnosno sedum boda od najgolemite konkurenti Rabotni~ki Kometal i Pobeda. FCU 55 protiv Napredok sigurno so 2:0 (0:0) i vo posledniot natprevar, Tikve{ so „te{ki maki” ja pobedi ekipata na Makedonija 2:1 (0:0).

Idnoto 15 kolo {to }e se odigra na 12 mart nudi interesno derbi me|u ve~nite sosedni protivnici, Pelister od Bitola ja pre~ekuva prilepska Pobeda. Ovoj natprevar }e poka`e kolku navistina vredi zasiluvaweto na Pelister od mini preodniot rok ili pak Pobeda e na vistinski pat, po gre{kata na doma{en teren, da se bori za {ampionskata titula.


Lista na strelci:

10 gola

Be}iri (Sloga Jugomagnat)

Zdravevski (Pobeda)

9 gola

Glavevski (Pelister)

8 gola

\oki} (Sileks)

Ristovski (FCU 55)

Petkov (Makedonija)

7 gola

Savov (FCU)

@ilson (Pobeda)

Petreski (Vardar)