Forum

ZAKANI OD NACIONALNIOT ALBANSKO -AMERIKANSKI SOVET OD VA[INGTON

Vojdan Tinevski, Skopje

Gospodine pretsedatele Trajkovski! Ako veruvate vo Makedonija, {to be{e Va{ slogan vo izbornata kampawa, bi trebalo obra}aweto na nacionalniot albansko-amerikanski Sovet od Va{ington, koj e poln so nevistini, zakani i uceni da go demantirate so argumenti, koi zboruvaat za sprotivnoto. Ako albanskiot etnos e 40 % od vkupnoto naselenie zo{to toga{ edna{ totalen, a potoa i delumen bojkot ili pak od 1994 do 1999 godina nivniot porast od 22,9 se poka~uva na 40 % {to e svetski rekord. Zna~i li toa deka po {est godini, odnosno vo 2006 godina nivnoto u~estvo }e bide preku 60 % i vo toj moment za gospodata Xaferi, Ziberi, Ta~i, Makedonija nema da se narekuva multietni~ka, multikonsesionalna, tuku unitarna dr`ava na Albancite vo koja Makedoncite mo`at da se "slikaat" so pravata {to gi imaat i Makedoncite vo Republika Albanija. Ne daj Bo`e da ima prinuda da ni se davaat i albanski imiwa {to e slu~aj kaj zapadniot sosed. Makedoncite od albanskiot etnos mo`at neprekinato da ja intoniraat himnata i da go veat znameto na sosedot, a nikoj da ne gi ~epne, {to ne mo`e da se slu~i vo niedna druga dr`ava na zamjinata topka. A tie ne se nitu robovi, nitu gra|ani od vtor red, tuku ambasadori, pratenici, ministri, gradona~alnici, sovetnici, direktori na javni pretprijatija. Toa {to gi nema 40 % vo strukturata na administracijata (po ne~ija logika tolku treba da se zastapeni) e niven izbor, bidej}i se opredelile za poprofitni zanimawa (siva, crna i legalna ekonomija), otkolku za 200 germanski marki plata.

Nema vistina vo tvrdeweto deka Makedoncite, po etnos Albanci gi nemaat pravata na svoj jazik, kultura, obi~ai, vera, folklor. Pravata ne se samo napi{ani, deklarativni, tuku i materijalizirani od strana na dr`avata. Maksimum {to e mo`no.

Me ~udi {to od Va{ington se protiv integriraweto vo dr`avata, a toa u{te pove}e se gleda od sledniot citat: "Site pogledi se svrteni kon Vas i Va{ata Vlada, vo ovoj kriti~en moment od istorijata na Makedonija..." Nevidena, stra{na zakana od nacionalniot Albansko-Amerikanski sovet. A, tie ne se novi. Gi slu{ame ve}e desetina godini. Iako malcinskite prava se nad site me|unarodni normi.

Jas ne znam za Va{ite vetuvawa. Znam deka pove}epati naglasuvate unitarna i gra|anska dr`ava. A, toa i sme. I taka treba da se razvivame. Individuata da bide nositel na suverenosta, a ne nekoj si kolektiviteti.