Vo Zavodot za rehabilitacija na deca i mladinci

SPECIJALNI POMAGALA ZA HENDIKEPIRANI DECA

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Inicijativata poteknuva od defektologot Vera Petrova, vrabotena vo Zavodot za rehabilitacija na deca i mladinci, koja pleni so svojata dobrina i qubov koja nesebi~no im ja dava na tie de~iwa na koi podednakvo im e potrebna kako i na sekoe drugo zdravo dete

Vo prostoriite na Zavodot za rehabilitacija na deca i mladinci, denovive bea prezentirani specijalni pomagala koi se od ogromno zna~ewe za hendikepiranite deca od ovaa institucija. Blagodarenie na sorabotkata so firmata BNB od Bugarija koja gi proizveduva ovie pomagala, a preku humanitarnata organizacija CARE - Internacional kako donatori, tie dojdoa vo vistinskata institucija. Za CARE - Internacional ova e prv proekt od vakov tip vo kooperacija so nekoi institucii, a vo idnina ovaa humanitarna organizacija planira da realizira pove}e vakvi proekti, koi bi gi opfatile instituciite od vakov tip niz Makedonija. Pokraj spomenatite firmi, bea prisutni potsekretarot na Ministerstvoto za obrazovanie, g. \or|i Iliev i mnogu drugi gosti od oblasta na medicinata.

Specijalnite pomagala ne se slu~ajno doneseni. Inicijativata poteknuva od defektologot Vera Petrova, vrabotena vo Zavodot za rehabilitacija na deca i mladinci, koja pleni so svojata dobrina i qubov koja nesebi~no im ja dava na tie de~iwa na koi podednakvo im e potrebna kako i na sekoe drugo zdravo dete. Pottik da dade edna vakva ideja na Zavodot, kaj d-r Petrova se javuva pri posetata na edna kompletno adaptirana i organizirana sala vo Sofija, so vakvi specijalni pomagala. Na nejzino golemo zadovolstvo, taa ideja stanuva realnost. Doneseni se deset vakvi pomagala. Bazen so 3 000 top~iwa vo koj nekolku de~iwa nurkaj}i vo moreto od raznobojni top~iwa ja izrazuvaa svojata radost, potoa pomagalo "Top kinezi" za trenirawe na funkciite na rakata, pomagalo so koj mo`e da se razvivaat i senzorno-motornite dvi`ewa kaj decata, razboj koj e propraten so senzorna pateka podelena na {est pateki so razli~na podloga, prohodilka - pomagalo za prooduvawe, pomagalo za razvivawe na celokupnata motorika, skalilo koe pomaga pri razdvi`uvawe na teloto da se jakne organizmot i srceto. Ova skalilo mo`at da go koristat i deca koi imaat problemi so srceto, a golem del od niv vo Zavodot go imaat toj problem. Zavodot e spremen vo idnina da gi otvori {irum vratite i za drugi deca so odreden hendikep od drugi vakvi sli~ni institucii da mo`at da gi koristat specijalnite pomagala.

Raduva faktot deka postojat lu|e koi se gri`at za ovie deca na koi im e potrebna ogromna pomo{ za niven ponatamo{en razvoj.