Urbana diskriminacija vo Makedonija

AMIN ZA XAMIITE OD ALBANCITE XENEM ZA MAKEDONSKITE KU]I!

Pi{uva: Ranko MLADENOSKI

  • Vo skopskata naselba Zloku}ani na Makedoncite im gi urivaat ku}ite
  • Nikomu od onie {to vetuvaa promeni (Qub~o - literatot, Cile - {eta~ot, Dosta - policajkata, Du{ko - ministerot {to uriva) ne mu pa|a na um deka treba da mu ja urnat xamijata-divogradba vo Saraj na albansko-koalicioniot partner Arben

Na Makedoncite po kojznae koj pat im se slu~uva diskriminacija i toa vo sopstvenata dr`ava i od sopstvenite vlastodr{ci. Od onie koi vo predizborieto vetuvaa "promeni" kon podobro. Promeni dobivme, ama kon polo{o.

Vo skopskata naselba Zloku}ani na Makedoncite im gi urivaat ku}ite. Aktuelnite vladeteli velat deka ovie objekti bile divogradbi i zatoa mora da se ru{at. I u{te dodavaat deka tie ku}i se nao|aat na lokalitetot Skupi. Po izjavata na Lidija Damjanovska - Apostolska, v.d. direktor na Zavodot za za{tita na spomenicite na kulturata na grad Skopje, deka lokalitetot Skupi e izlo`en na bespravno gradewe na razni objekti, odnosno deka na ovoj lokalitet ima i drugi objekti, pa|a vo voda obrazlo`enieto deka objektite se urivaat poradi Skupi. Ostanuva samo izgovorot deka ovie objekti se divogradbi, odnosno nemaat kompletna grade`na dokumentacija. Ako e samo toa argument, toga{ grade`nite inspektori treba da ja anga`iraat celokupnata uriva~ka ma{inerija na grade`nite pretprijatija od Makedonija i po nivniot zavr{en argatluk po principot "urivaj divogradbi", Skopje }e nalikuva na den po zemjotresot od 1963 godina.

Celta na tekstov ne e da go "razjasni" slu~ajot Zloku}ani, ami da gi potseti ru{itelite za nivniot strav da gi urivaat i drugite divogradbi.

Albancite vo Saraj gradat xamija-divogradba od poodamna, a nitu porane{nata, nitu pak aktuelnava vlast ne ja urnaa. Nitu, pak, nekomu od onie {to vetuvaa promeni (Qub~o - literatot, Cile - {eta~ot, Dosta - policajkata, Du{ko - ministerot {to uriva) im pa|a na um deka treba da mu ja urnat xamijata vo Saraj na albansko-koalicioniot partner Arben. Albancite mo`e vo Makedonija da gradat ogromni xamii divogradbi. Makedoncite vo Makedonija ne mo`e da gradat ku}i. Najdiskriminirani vo Makedonija se Makedoncite.

Divogradbi vo Skopje ima mnogu. Kolku za potsetuvawe, naveduvame samo dva interesni primera i toa vo centarot na metropolata. Zgradata na "Unija" pred Studentskiot dom "Kuzman Josifovski - Pitu" e divogradba i hotelot vo Starata ~ar{ija na AD "Metal" e divogradba. Objektite se so dovolen gabarit za da ilustriraat.