Od stranicite na svetskiot pe~at

ALBANCITE IMAAT NAMERA DA GO INVOLVIRAAT KFOR VO SUDIRITE

Prevel: Dragi IVANOVSKI

Vooru`enite etni~ki Albanci od "Osloboditelnata vojska na Kosovo" (OVK) pravat problemi vo ju`na Srbija so cel da isprovociraat sudiri so srpskata vojska i policijata, spored izve{taite vo London vo ponedelnikot.

Spored vesnikot "Gardijan", Albancite imaat namera da gi involviraat KFOR vo sudirite.

Vesnikot "Gardijan" doznava deka e sozdadena edna specijalna vooru`ena formacija na etni~kite Albanci so zada~a da gi napa|a srpskite policiski sili i da izvr{uva dela na sabota`a. Spored "Gardijan" vooru`enata formacija ima sopstveni uniformi i ~inovi, kako i svoj legalen pretstavnik vo Gwilane, na srpskata (jugoslovenskata) provincija Kosovo i Metohija koja se nao|a pod vlast na OON.

Zamenikot na lokalniot komandant na takanare~eniot "kosovski korpus za za{tita" vo Gwilane - [akir [akiri izjavi za "Gardijan" deka ima okolu 150 ~lenovi na "OVK" vo gradot koi sega se vo novata vooru`ena formacija koja treba da gi naoru`a i organizira etni~kite Albanci vo Ju`na Srbija. Ovie Albanci gi teroriziraat Srbite na Kosmet. Amerikanskiot policaec na UNMIK, Geri Karel potvrdi deka e dobro poznato oti ovie Albanci od Pre{evo gi ubija Srbite minatiot mesec vo Kosovo i Metohija.

Spored britanskite mediumi, amerikanskite trupi koi ja kontroliraat oblasta kon Bujanovac i Pre{evo ne go gubat zaludno vremeto - tie gradat eden vid na mini - baza od koja tie }e go kontroliraat dvi`eweto vo oblasta me|u dvata grada vo Ju`na Srbija.

Spored britanskite analiti~ari, tehnologijata za sozdavawe na krizna situacija e identi~na so onaa primeneta od etni~kite Albanci, taka {to zagri`enosta raste.

Tie uka`uvaat deka "komandniot centar" na ju`nosrpskiot problem e takanare~enata "OVK" koja ima svoi tajni }elii vo Makedonija i Crna Gora. Istra`uvawata na Bi-Bi-Si i "Sandi Telegraf" poka`uvaat deka etni~kite Albanci i takanare~enata "OVK" imaat silna poddr{ka i direktna pomo{ od Stejt departmentot vo provociraweto na kriza i vovlekuvaweto na NATO vo edna voena intervencija. Spored toa, britanskite analiti~ari se pla{at deka ovaa strategija prodol`uva.

Londonskiot "Sandi Tajms", duri ima doznaeno od izvori na "OVK" deka amerikanskite sili vo KFOR, vo provincijata, im dozvoluvaat na vooru`enite etni~ki Albanci da preminuvaat vo Ju`na Srbija i nepre~eno da se vra}aat vo Kosovo i Metohija.

prezemeno od

The Gardian (28. 2. 2000)