Narkomanijata vo Tetovo stanuva krajno alarmantna i zagri`uva~ka

[EST @RTVI OD RAZNI OPIUMI

Pi{uva: Srebre LEVKOVSKI

  • Vo Tetovo, dilerite na opojni drogi re~isi javno prodavaat, najmnogu vo trgovskiot centar kade ima najgolema frekfencija na lu|e od mladiot svet, no tie mo`e da se nabavat i vo mnogu kafuliwa, kako i vo neposredna blizina na pove}e osumgodi{ni i sredni u~ili{a

Vo Polo{kiot region, osobeno vo Tetovo i negovata okolina, nrakomanijata zazema s# pogolemi razmeri i stanuva alarmantna. Vo poslednive nekolku godini od belata smrt se registrirani {est `rtvi, korisnici na kokain, ha{i{, marihuana i drugi opojni sredstva. Toa se mladi lu|e koi si go odzele svojot `ivot, a po niv ostavile i nekolku iljadi drugi, koi svoeto "zadovolstvo" go nao|aat samo vo koristewe na droga. Se smeta deka vo Tetovo i negovata okolina najmnogu drogata ja koristat u~enicite od osnovnite i srednite u~ili{ta. Golem e brojot i na studenti od site nacionalnosti, koi ovde `iveat.

Trgovcite na droga na ovie prostori najmnogu doa|aat od Albanija, od poznatite centri na tamo{noto podzemje Valona, Dra~ i Tirana. No, isto taka tie ovde pristigaat i od Kosovo, Srbija, Bugarija i Turcija.

DROGATA PRI^INA ZA ZAEDNI^KI SO@IVOT

Mafijata koja se zanimava so distribucija na opojnite sredstva vo Zapadna Makedonija kade {to ima mnogu bogati gra|ani, ostvaruva pove}e godini ogromen profit i ima napraveno pove}e iljadi zavisnici, koi se vo sostojba da napravat mnogu nesakani incidenti i da go zagrozat me|uetni~kiot so`ivot. Mladite korisnici na drogata od site nacionalnosti vo ovoj region me|u sebe se najedinstveni i tie na najsovremen na~in go demonstriraat svojot zaedni~ki so`ivot. Se razbira, toa go pravat so me|usebnata komunikacija, pri nabavkata na drogata.

Vo Tetovo, dilerite na opojni drogi re~isi javno prodavaat, najmnogu vo trgovskiot centar kade {to ima najmnogu mladiot svet, no tie mo`e da se nabavat i vo mnogu kafuliwa, kako i vo neposredna blizina na pove}e osumgodi{ni i sredni u~ili{a, a me|u niv najmnogu se spomenuva srednoto medicinsko u~ili{te. Poradi vakvata krajno zagri`uva~ka sitaucija, neodamna gradona~alnikot na Tetovo, Murtezan Ismaili, ja pokani na sednica celata lokalna samouprava, pretstavnici od Medicinskiot centar, od osumgodi{nite i srednite u~ili{ta, od MVR, sociolozi, politi~ari i drugi gra|ani so edinstvena cel podetalno site da se zapoznaat so situacija nare~ena narkomanija i site da prezemat neophodnite ~ekori vo spre~uvaweto i {ireweto na ovaa pojava. Be{e spomnat i eden primer koga edno mlado kumanovsko mom~e kako zavisnik na droga do{lo ovde i od nekoj od dilerite kupilo rasipana droga, od {to po izvesno vreme po~inalo. Me|u site prisutni edinstvena be{e konstatacijata deka site treba podednakvo da im pomognat na mladite tetov~ani i onie od negovata okolina vo le~eweto i natamo{noto {irewe na narkomanijata.

[IREWE NA PROSTITUCIJATA

Na ovie prostori isto taka mo{ne e zagri`uva~ka sostojbata so {ireweto na prostitucijata. Vo Tetovo i negovata okolina kade `iveat nad 100.000 `iteli otvoreni se nad 300 bifiwa, kafuliwa i kafe-barovi vo koi rabotat divo dojdeni stranski dr`avjanki koi se zanimavaat so najstariot zanaet, a so toa {irej}i ja prostitucijata nanesuvaat i mnogu zarazni bolesti. Vo izminatite nekolku godini ovde bea registirani i dve `rtvi od sida. Nekolku stranski dr`avjanki se najdeni mrtvi, vo vozila, po tavani, a naj~esti se pukotnicite od ogneno oru`je. Takov slu~aj ima{e neodamna koga sopstvenikot na bifeto vo s. Dobridol, Gostivarsko, od svojot sosed dobi nekolku kur{umi vo svoeto telo i za sre}a `ivotot mu be{e spasen. Po~nuvaj}i od Grup~in, pa doVele{ta, kade {to `ivee albanskoto naselenie otvoreni se najmnogu kafe-barovi i razni bifiwa. Mladite u`ivaat vo drogata i vo ubavite devojki i vo takvite euforii ~esto koristat i ogneno oru`je. Vo mnogu podra~ja ne funkcionira pravnata dr`ava vo nitu eden segment. Policijata se ~ini deka gi ima najgolemite problemi so prostitutkite. Sekoj mesec po stotina se proteruvaat, no mnogu od niv preku razni kanali se vra}aat. Pred izvesno vreme policijata vo seloto Bogoviwe, vo edno albansko bife, otkri 20 stranski dr`avjanki prete`no od Bugarija, koi se zanimavale so prostitucija i istite gi protera. Protiv sopstvenikot podnesena e krivi~na prijava. Nadle`en e tetovskiot sud, no dali toj }e presudi? Vo ovoj region narodot gi ~uvstvuva problemite preku siroma{tijata, no isto taka gleda deka mnogu `iveat na najubav na~in. Site javno {pekuliraat deka toa se kriminalci koi `iveat od {vercot so droga, oru`je, so {ireweto prostitucija. Koja politi~ka partija ima nametnato vakov nesiguren `ivot kaj ~esnite gra|ani, ne e te{ko da se zaklu~i. Ete, i toa e demokratija!