Uspeh na makedonskite pliva~i

VIJAREXO - POBEDA NA KRSTEVSKI

Na mitingot Vijarexo vo Italija na sto metri delfin pobedi makedonskiot pliva~ Mirko Krstevski koj go osvoi prvoto mesto vo A-finaleto. Krstevski, kako i Vesna Stojanovska koja ispliva dva mladinski rekorda na Makedoanija vo disciplinata 50 m delfin i 100m delfin so vreme 1: 04,95 minuti so {to go osvoi vtoroto mesto, se reprezentativci na Makedonija. Ena Tanevska, soop{ti Pliva~kiot sojuz na Makedonija, na 200 m slobodno vo A-finaleto be{e petta, postignuvaj}i vreme od 2:21,21 minuta. Na istiot miting, prethodno, Stojanovska osvoi dve prvi mesta na 400 m slobodno i na 400 m me{ano, a postigna i mladinski rekord na 100m slobodno. Na mitingot vo Italija nastapuvaa nad 1000 pliva~i od deset zemji od Evropa vo kategorijata pioneri, kadeti i mladinci, a tamu Jana De~kova be{e 11, 12 i 13 mesto vo disciplinite 100m slobodno, grbno i delfin. \or|i \or|ievski be{e 11, 18 i 14 mesto na 100 m slobodno, 100 m grbno i 200 m slobodno. Dodeka Ratko Jur~ev osvoi 12 i dve trinaesetti mesta vo disciplinite 50 m slobodno i 100 m delfin i slobodno.


Kvalifikacii za EP 2001

PODGOTOVKI NA KO[ARKARSKATA REPREZENTACIJA

Na natprevar-ot pome|u makedonskata selekcija i selekcijata na novinarite se uvidoa mnogu "puknatini" vo igrata na reprezentacijata koja treba da ja pretstavuva Makedonija na Evropskoto prvenstvo 2001. Nedovolnata podgotvenost na makedonskata selekcija be{e o~igledna vo odbranata, no sepak od natprevarot mo`e{e da se uvidi deka napadot dobro funkcionira. Ostanuva problemot na selektorot na ko{arkarskata reprezentacija na Makedonija, Marin Dokuzovski, po edinstveniot test-natprevar protiv selekcijata na novinarite da gi re{i problemite vo igrata na na{ite reprezentativci. Marin Dokuzovski se nadeva deka, iako reprezentacijata poka`uva{e nedostatoci vo natprevarite so Island, a potoa i so Ukraina, igra~kata forma }e bide podignata na povisoko nivo.

Natprevarot se odigra vo salata "Jane Sandanski" so okolu 600 gleda~i, a sudii bea Zlatevski i Milojevi} od Skopje. Natprevarot zavr{i so rezultat 103:82 za selekcijata na Makedonija, a na poluvremeto be{e 49:35. Za reprezentacijata na Makedonija nastapija Stanov, Bocevski, Kurtovi}, Srbinovski, Duganov, Naumovski, Ge~evski, ^ekovski i Kwazev. Za selekcijata na novinarite igraa: Su~evi}, Veselinovski, Blagoevi}, Ilievski, Nikolov, Ga{tarski, Gocevski, Dimov, Ne{ovi} i Si~i}.


Zakonitosta na FSM

SILEKS - NAMALENA KAZNA

Komisijata za za{tita na zakonitosta pri FSM na sednicata so koja zasedava{e Novica Damjanovski ja namali kaznata na FK "Sileks" od Kratovo od pet na dva natprevara neigrawe na svoj teren vo proletniot del od prvenstvoto. Namesto 10.000 germanski marki sega kaznata za FK "Sileks" }e iznesuva 2.000 marki.

Predlog-odlukata }e bide prosledena do Upravniot odbor na FSM koj na narednata sednica treba da ja verifikuva ili da ja otfrli.

Kaznata na kratovskiot prvoliga{ mu be{e izre~ena poradi incidentot na natprevarot Sileks - Pobeda vo Kratovo odigran vo esenskiot del od prvenstvoto.


Me|unarodnata rakometna federacija, me|u drugite sudiski dvojki, odlu~i bra}ata Marjan Na~evski - Dragan Na~evski da u~estvuvaat na Olimpiskite igri vo Sidnej 2000. Interesno e deka makedonskata sudiska dvojka be{e spomnata pod me|unarodnata {ifra MKD.

Pi{uva: Aneta POPANTOSKA