Reforma vo srednoto stru~no obrazovanie

SPROVEDUVAWETO I EFEKTITE OD FARE - PROGRAMATA

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Kako problem so koj se sre}ava Pedago{kiot zavod na Makedonija vo 16- te pilot-u~ili{ta e nedostigot od u~ili{en prostor, golemiot broj na u~enici vo paralelkite, nedostig od nagledni sredstva i oprema koi vo odredena mera go ote`nuvaat implementiraweto na FARE - programata.

Reformata vo srednoto stru~no obrazovanie vo Republika Makedonija e eden od najva`nite transformacioni procesi vo zemjata. Programata e finansirana od Ministerstvoto za obrazovanie na Republika Makedonija i od FARE, ~ija kancelarija obezbeduva tehni~ka poddr{ka, a e pod nadzor na Evropskata fondacija za obuka. Realizacijata na programata e zapo~nata vo april 1998 godina, a }e zavr{i vo dekemvri 2000-ta godina.

PROGRAMSKI OPREDELBI

Celta na programata e da se dade poddr{ka na Ministerstvoto za obrazovanie vo osovremenuvawe, adaptirawe i reformirawe na sistemot na srednoto obrazovanie, so cel u~enicite podobro da se podgotvat za novonastanatite potrebi na pazarot na trudot. Ovaa cel }e se postigne preku implementacija na pove}e specifi~ni celi na programata.

Vo ramkite na aktivnostite za implementacija na FARE - programata vo 16-te pilot - u~ili{ta vo Republikata, Pedago{kiot zavod na Makedonija gi realizira slednite aktivnosti: izrabotka na 6 rabotni dokumenti (standardi) vrz osnova na koi bea izgotveni nastavnite planovi i programi za 8 struki i 19 obrazovni profili vo ramkite na ovie struki; izgotvuvawe na 63 nastavni programi za prva godina na srednoto stru~no obrazovanie; po~etna obuka za implementacija na reformiranite nastavni planovi i programi i programski dokumenti so site neposredni realizatori za FARE - programata vo 16-te pilot - u~ili{ta i na krajot sledewe i vrednuvawe na realizacijata na programata. Vo ramkite na site pozna~ajni aktivnosti {to gi prezema PMZ, obezbedena e i pomo{ vo vid na ekspertiza od stranski i lokalni eksperti preku FARE - kancelarijata, so cel da se obezbedi obrazovanie koe e kompatibilno na obrazovanieto na zemjite od Evropskata unija, a koe pred s#, }e gi zadovoli novonastanatite potrebi na pazarot na trudot vo na{ata zemja.

SPROVEDUVAWE NA PROEKTOT

Aktivnostite koi se prezemaat vo vrska so proektot na FARE, pretstavuvaat napori za site involvirani strani vo realizacija na istiot. Kako problem so koj se sre}ava Pedago{kiot zavod na Makedonija vo 16-te pilot-u~ili{ta e nedostigot od u~ili{en prostor, golemiot broj na u~enici vo paralelkite, nedostig od nagledni sredstva i oprema koi vo odredena mera go ote`nuvaat implementiraweto na FARE - programata. Vo toj smisol ima potreba i od soodvetno permanentno usovr{uvawe na kadarot vklu~en vo realizacijata na programata, osobeno vo stru~no-didakti~en plan i za taa cel se organiziraat seminari i rabotni sredbi nameneti za profesorite.

So FARE-programata se opfateni slednite struki: elektrotehni~kata struka, soobra}ajna struka, ma{inska stuka i ma{insko-geodetska struka.

Kako primer }e ja navedeme elektrotehni~kata struka za koja vrz osnova na nastavnata programa i obrazovniot profil se izgotveni tri obrazovni profili: elektrotehni~ar-elektroni~ar i elektroni~ar za kompjuterska tehnika i avtomatika, site od treto nivo so ~etirigodi{no vremetraewe.

Edno od pette u~ili{ta kade se izu~uva elektrotehni~kata struka e i DSU "Vlado Tasevski" vo Skopje. Vo razgovorot so pomo{nik-direktorkata Veroslava Penu{liska, taa ni re~e deka po dvegodi{noto rabotewe so paralelkite vo koi se u~i spored FARE-programata u~enicite na nastavnite programi im prio|aat so eden sosema poinakov na~in razli~en od klasi~nata nastava. Vo stru~nite predmeti kako {to ni istakna taa, ~ij nedelen fond e zgolemen, zastapena e pove}e praktikata, a u~eweto se ostvaruva preku komunikacija so predmetniot profesor i na nivo na edna interaktivnost. Vo seto toa sekako se postignuvaat i odli~ni rezultati vo smisla na stru~no osposobuvawe na u~enicite za nivno podocne`no integrirawe vo rabotnite procesi, istakna pomo{nik-direktorot Veroslava Penu{liska.