Kratovo

PLANOT ZA KRVODARUVAWE - ISPOLNET SO 275 OTSTO

I godina{nava prva krvodaritelska akcija vo organizacija na ekipite od Republi~kiot zavod za transfuziologija na krv i Crveniot krst od Kratovo poka`a deka kratov~ani se vistinski humanisti. Sobrani se 40 edinici krv, {to govori za faktot deka dolgodi{nata tradicija prodol`uva kaj ovie krvodariteli koga godini so red o{tinata se vbrojuva vo redot na prvite deset op{tini vo zemjava, koi redovno go ostvaruvaat i natfrluvaat planot za krvodaritelstvoto. Taka minatata godina po brojot na ostvarenite 16 krvodaritelski akcii i so realizirani 900 ednici krv od planiranite 327, planot za krvodaruvawe e ostvaren so 275 otsto so {to Kratovo se najde na vtoroto mesto vo Makedonija.

Godinava, planiranite akcii za daruvawe krv prodol`uvaat so uspeh, a najbrojni se krvodaritelite od fabrikata "Idnina", tekstilnata firma "Kratoteks", od "Silteks" i od Dr`avnoto sredno u~ili{te "Mitko Penxukliski".


POMO[ ZA INDIVIDUALNITE STO^ARI

Rabotnata edinica na Agencijata za pottiknuvawe na razvojot na zemjodelstvoto od Kratovo, od 1 juni minatata godina, prodol`uvaj}i gi aktivnostite na porane{ni centri za unapreduvawe na razvojot na individualnoto zemjodelstvo, rabotej}i vo uslovi na nova organizaciona postavenost, vo izminatite meseci bele`i zabele`itelni aktivnosti. Taka minatata godina na planot na unapreduvaweto na p~elarstvoto kako rentabilna granka za koja ima idealni uslovi na kratovskoto podnebje, ispora~ani se 25 novi p~elni semejstva - pukleusi na zainteresiranite p~elari.

Spored informacijata od sovetnikot Pan~e Ivanov od ovaa Rabotna edinica, i vo esenskite meseci i od po~etokot na ovaa rabotna godina prodol`ile so zacrtanite aktivnosti spored programata za pottiknuvawe na razvojot na zemjodelstvoto. Taka, obezbedena e finansiska poddr{ka za odgledani `enski priplodni grla - {ile`iwa za pro{irena reprodukcija. So ovie aktivnosti bea opfateni 88 doma}instva, ili 1.707 grla, me|utoa od Institutot za sto~arstvo im e dadena potvrda za 960 grla, za koi se isplateni 6245.000 denari.

Vo ramkite na pottiknuvaweto na razvojot na individualnoto sto~arstvo projaven e interes za edna ma{ina za stri`ewe na ovci i eden aparat za molzewe na kravi, koi i se obezbedeni za individualnite sto~ari.

So cel da se unapreduva individualnoto zemjodelstvo, od strana na Rabotnata edinica na agencijata za pottiknuvawe na razvojot na zemjodelstvoto od Kratovo, napraveni se 7 opiti od `itnite kulturi, od koi 4 so p~enica i 3 so ja~men.

I vo idnina, preku ovaa Rabotna edinica od Kratovo, dokolku se projavi interes kaj individualnite zemjodelci, sto~ari, ovo{tari, lozari i p~elari. ]e se prodol`i so aktivnostite za nabavka na ma{ini za sto~arite, ovni - reproduktori, sviwi, nazimki, p~elni semejstva i drugo, so cel da im se uka`e pomo{, koja im e najneophodna, bidej}i se raboti vo uslovi na ekstenzivno zemjodelstvo.


SE UREDUVA GRADSKIOT PLO[TAD

Denovive vo Kratovo privr{uvaat aktivnostite za ureduvawe na Gradskiot plo{tad i poznatata Ajdu~ka ~ar{ija. Starata kocka e zameneta so mermerni plo~i, postaveni so svetilkite (kandelebri), `ardinieri za cve}e, a sega mermernite stolp~iwa koi }e ja ogradat ulicata kade soobra}ajot ednonaso~no se odviva. Naprolet pretstoi zasaduvaweto na drvoredite, zeleniloto i cve}iwa, a vo izminatite dve godini se rabote{e na celosnoto ureduvawe na uli~kite od Ajdu~kata ~ar{ija, skalite do plo{tadot vo ~ar{ijata, so postavuvawe na nova vodovodna i kanalizaciona mre`a, atmosferskata kanalizcija, postavuvaweto na trofazna struja i priklu~uvawe na novite telefonski broevi vo ovoj del od centralnoto gradsko podra~je, so eden zbor - celata potrebna infrastruktura kako pridru`ni objekti na ureduvaweto na plo{tadot i centralnoto gradsko podra~je. Rabotite gi izveduva i se vo nadle`nost na javnoto pretprijatie "Kratovo", so kooperantite: Komunalec, Silmogradba, Elektrodistribucija i Telekom od Kratovo.

Lidija Arsovska