Dodeleni nagradi za najuspe{nite vo stopanstvoto

55-GODI[EN JUBILEJ NA STOPANSKATA KOMORA

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Na 18 februari 1945 godina so Povelbata na Prezidiumot na ASNOM se formira trgovsko-industriska komora vo slobodna i nezavisna Makedonija. Potpisnik na Povelbata e Komorskiot aktivist, Metodija Andonov - ^ento

Na 18 fevruari, sve~eno be{e odbele`ana 55-godi{ninata od formiraweto na Stopanskata komora na Makedonija. Na ovoj jubilej bea prisutni golem broj gosti me|u koi i premierot Qub~o Georgievski i gospodinot Vasil Tupurkovski. Na po~etokot na odbele`uvaweto na ovoj praznik na prisutnite gosti im se obrati pretsedatelot na Stopanskata komora, g. Du{ko Petreski koj govore{e za po~etocite i razvojot na Stopanskata komora. Toj istakna deka jubileite se potvrda za nepobitnata vistina za pridonesot na generaciite vo odreden vremenski period, arhivite se fakti i potvrda za toa, a tamu e zabele`ano deka ~ar{iskite esnafi, zanaet~iite i trgovcite se korenot na stopanskiot `ivot. Vo dale~nata 1922 godina za prvpat se spomnuva trgovsko-industriska komora vo Skopje, a kone~no na 18 fevruari 1945 godina so Povelbata na Prezidiumot na ASNOM se formira trgovsko-industriska komora vo slobodna i nezavisna Makedonija. Potpisnik na Povelbata e Komorskiot aktivist, Metodija Andonov - ^ento. So ovoj akt ispolnet e negoviot, no i idealot na site Makedonci, zanaet~ii i trgovci da formiraat svoja komora. Od ovoj period zapo~nuva intenzivniot razvoj na stopanstvoto i komorskoto organizirawe. Toj e najzna~ajniot, no voedno i najte{kiot period za stopanstvoto i komorskata aktivnost, bidej}i se nametnale zna~ajni obvrski za sanirawe na zateknatite {teti vo stopanskite institucii, a voedno be{e potrebno organizirawe na industriskoto proizvodstvo, kako i podigawe na agrarnata politika. Preku organiziraweto na toga{nata komora bea formirani 26 trgovski i ugostitelski zdru`enija vo 18 gradovi. Vo 1962 godina so Zakon e formirana povtorno edinstvena Stopanska komora na Makedonija vo ~ii ramki deluvaat nekolku gradski organizirani komori, koi doprinesoa za razvoj na stopanstvoto vo Makedonija. Ottoga{ pa navamu, Stopanskata komora bele`i kontinuiran razvoj. Ulogata na Stopanskata komora na Makedonija e da nastojuva da se zavr{at procesite za integrirawe vo Evropa i po{iroko. Komorata pravi i }e gi napravi neophodnite transformacii koi }e pridonesat, stopanstvoto na Makedonija da bide partner na Evropskata unija.


- Nagrada za postignati rezultati vo zgolemuvaweto na proizvodstvoto, produktivnosta i ekonomi~nosta vo raboteweto, najmalku pet godini edno po drugo:

1. AD "Komercijalna banka" - Skopje

2. "Eurotrejd" - Skopje

3. NIGP "Evropa 92" - Ko~ani

4. AD "Crvena Yvezda" - Peh~evo

5. PTP "Ist Komerc" - Skopje

6. AGD "Ilinden" - Skopje

7. "Ma{inomont" - Skopje


- Nagrada za postignati rezultati vo primenata na nau~no-istra`uva~ki trudovi vo stopanstvoto:

1. Institut za tutun - Prilep

- Nagrada za postignati rezultati vo neposrednoto proizvodstvo preku ostvaruvawe na visok kvalitet, za{tedi vo raboteweto i visoka produktivnost, najmalku tri godini edno po drugo:

1. Dragan Manev, individualen zemjodelski proizvoditel - Kavadarci

2. Van~o Atanas Mihajlov, individualen zemjodelski proizvoditel - s. Kon~e - Radovi{

3. Cane Gerasimovski, stokov zemjodelski proizvoditel - s. Lera - Bitola


- Nagrada za postignati rezultati na poleto na inovaciite i tehni~kite unapreduvawa koi se primenuvaat vo stopanstvoto:

1. Gospodin Vasil Argirovski - Sojuz na pronao|a~i i avtori na tehni~ki unapreduvawa - Skopje

2. Prof. d-r Ivan Mickoski - Ma{inski fakultet

3. Hristijan Mickoski, student - Ma{inski fakultet

4. Prof. d-r Vladimir Ja}oski - Tehnolo{ko-metalur{ki fakultet

5. M-r Ru`ica Manojlovi} - Tehnolo{ko-metalur{ki fakultet


- Nagrada za postignati rezultati vo unapreduvaweto na organizacijata na raboteweto, proizvodstvoto, prometot i uslugite, najmalku ~etiri godini edno po drugo:

1. Dimitrija Stefanoski, generalen direktor na hoteli "Metropol" AD - Ohrid

2. Dimitar Haximi{ev, generalen direktor na AD "Toplifikacija" - Skopje

3. Ruska Trpeska, generalen direktor na AD "Dekon"- Gostivar

4. Trajko Davitkovski, generalen direktor na AD "Skopski pazar"


- Nagrada za postignati rezultati vo davaweto uslugi so li~en trud i sredstva vo li~na sopstvenost:

1. Bftijari Satki, zlatar - Tetovo

2. Milivoj Josifov, yidaro-tesar - Veles

3. Hajdi Doko, rezbar -Ohrid

4. Il~o Trajkovski, {apkar - Skopje

5. Arse Cvetanoski, proizvoditel na kori - Gostivar

6. Mustafa Starakoski, {iva~ - Ki~evo

7. Blagoj Me~ev, konduraxija - Strumica

8. Tome Stefanovski, limar - Kumanovo.

Plaketite i diplomite na nagradenite im gi vra~i premierot Qub~o Georgievski i voedno & go ~estita{e jubilejot na Stopanskata komora.