Po odr`uvaweto na dvodnevniot seminar vo Ohrid

HUMANOST I PO@RTVUVANOST

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

[to zna~i pomo{ta koga ~ovek }e se najde vo nevolja, pogoden ne po svoja vina, koga zaradi vojna ili nekoja prirodna katastrofa }e go izgubi domot, semejstvoto i normalniot tek na `ivotot? Vo takvata situacija, toplo podadenata raka na lu|eto koi pod prevezot na humanosta vo svojata univerzalna misija daruvaat pomo{, zna~i nade` i zrak svetlina vo `ivotot na stradalnicite niz celiot svet. Tokmu takva organizacija vo koja se sobrani kosmopolitizmot, po`rtvuvanosta i seto ~ovekoqubie pretstavuva Crveniot krst ~ii{to misioneri so svoite dela i samopo`rtvuvanost go vozdignaa negovoto ime na dostoen piedestal.

Dvodnevnoto rabotno sre}avawe koe se odr`a vo Ohrid ima{e za cel me|usebno poizvorno informirawe na u~esnicite za sega{nite aktivnosti i pretstojni planski proekcii na Me|unarodnoto dvi`ewe na Crveniot krst, vo svetot, na balkanskite prostori i vo Republika Makedonija. Organizatori na seminarot bea Crveniot krst na Makedonija i misijata na Me|unarodniot komitet na Crveniot krst vo Makedonija.

Vo svoeto vovedno izlagawe Fidaka Tanaskova, pretsedatel na Komisijata za informativno-izdava~ka dejnost ja istakna ulogata na Crveniot krst i go naglasi 55-godi{noto postoewe od Crveniot krst na Makedonija koj vo vremeplovot na svojot razvoj, so svoite desetici i stotici iljadi aktivisti, ~lenovi, donatori i dobrovolci go izdigna svoeto ime do vistinsko dvi`ewe na humanosta.

Gospodinot Ilija Cvetanoski, pretsedatel na Crveniot krst na Makedonija vo svoeto izlagawe gi navede aktivnostite na Crveniot krst, me|u koi, kako najprioritetno, go istakna omasovuvaweto na ~lenstvoto, odnosno vklu~uvawe na mladite vo svoite akcii. Vo svojata zdravstveno-preventivna i humanitarna dejnost, na planot na krvodaruvaweto, toj istakna deka se bele`i porast od 2,20%, a isto taka postoi napredok i vo socijalnata programa vo vrska so begalcite ~ij broj momentalno iznesuva 9.000 koi se smesteni vo semejstva i 3.500 vo rekreativnite centri. Na mo{ne visoko nivo re~e toj e i sorabotkata so Me|unarodnata organizacija na Crveniot krst i Crvenata polumese~ina, kako i sorabotkata so germanskiot, avstriskiot i {panskiot Crven krst.

MKCK I DVI@EWETO

Vo ponatamo{nata rabotna sednica na tema "Me|unarodniot komitet na Crveniot krst vo Makedonija", kuso rezime za celite na istiot vo porane{nite jugoslovenski prostori dade gospodinot Fransoa [tam, {ef na Misijata na me|unarodniot komitet vo Makedonija.

Inaku, kako {to re~e toj, Me|unarodniot komitet na Crveniot krst e osnova~ka institucija na Me|unarodnoto dvi`ewe na Crveniot krst i na Crvenata polumese~ina vo ~ij sostav vleguvaat:

MKCK pretstavuva ~uvar na osnovnite principi koi gi prezentira{e Aj{a Ahmed - delegat za informirawe, komunikacija i disiminacija, a tie se: HUMANOST; NEPRISTRASNOST; NEUTRALNOST; NEZAVISNOST; DOBROVOLNOST; EDINSTVO I UNIVERZLNOST .

Mo{ne interesno be{e obra}aweto na g. Nik Somer, delegat za informirawe, komunikacija i disiminacija na Kosovo - SR Jugoslavija koj gi informira{e prisutnite za stradawata na lu|eto i Misijata i ulogata na Me|unarodniot Crven krst na tie prostori kade, kako {to re~e toj: Linijata {to gi razgrani~uva mirot i vojnata e nejasna, a lu|eto vo stradawata se zbli`uvaat i bez ogled od koja nacionalnost se, podednakvo gi snosat posledicite od vojnata.

Sredbata ja zaokru`i gospodinot Bil Harper, {ef na Misijata na Me|unarodnata federacija na Crveniot krst i Crvenata polumese~ina.