SREDBA NA SVETSKATA BANKA SO [TEDA^ITE NA TAT

Na 21 fevruari, direktorot na Svetskata banka, Axej ^iber ima{e sredba so {teda~ite na TAT i be{e zapoznaen so nivniot problem. [teda~kiot lider, Mende Mladenovski, konstatira{e dokolku Svetskata banka ne dozvoli obes{tetuvawe na {teda~ite, toa zna~i deka go legalizira organiziraniot kriminal {to be{e pri~ina za slu~ajot TAT. Gospodinot ^iber izjavi deka Svetskata banka nema ni{to protiv obes{tetuvaweto na {teda~ite od strana na Vladata, no toa da ne bide od dr`avniot buxet. [teda~ite na TAT ova go sfatile kako odobruvawe od Svetskata banka, bidej}i, spored niv, za nivnoto obes{tetuvawe ne mora voop{to da se koristat buxetski sredstva, tuku toa mo`e da se napravi od aktivniot kapital na propadnatata {tedilnica, koj neoficijalno e procenet na 53 milioni germanski marki.

NOVA PARTIJA NA ALBANCITE

Novata partija na Albancite za demokratsko edinstvo }e bide promovirana vo sabota (26 fevruari) vo prostoriite na Teatarot na narodnostite vo Skopje. Nejzin lider e m-r Besnik Telai, pretsedatel na Inicijativniot odbor e Ahmed Memi{i, a vo ramkite na PDEA e formiran i Studentski mladinski sojuz za ~ij pretsedatel e nazna~en studentot na FDU, Ismet Ramadani. Spored Telai, partijata bi trebalo da bide registrirana po dve nedeli, a osnova~kiot Kongres najverojatno }e bide zaka`an vo maj ovaa godina.

PRISLU[KUVAWETO - POVOD ZA KADROVSKI SMENI

Uredite za prislu{kuvawe postaveni vo kabinetot na ministerot za vnatre{ni raboti, Dosta Dimovska, po s# izgleda se samo kabli od stara instalacija koja bila postavena vo vremeto koga minister na ovoj resor, vo Vladata na Nikola Kqusev, bil Jordan Mijalkov. Otkritieto na policiskite eksperti po elektronika i ne e otkritie zatoa {to za kablite postoi obemna dokumentacija vo Pettata uprava na MVR. Povodot za ovoj nastan e da se napravat kadrovski promeni vo Pettata uprava za sledewe i prislu{kuvawe, veli eks-ministerot Pavle Trajanov.

SEDNICA NA ZAKONODAVNO - PRAVNATA KOMISIJA

Vo Sobranieto na Republika Makedonija, denovive sednica odr`a Zakonodavno - pravnata komisija, na koja, me|u drugoto, bea razgledani Predlogot za donesuvawe na zakon za izmenuvawe i dopolnuvawe na Zakonot za izvr{uvawe na Buxetot na Republika Makedonija za 2000 godina, so Predlog - zakon; Predlog za donesuvawe na zakon za na~inot na pla}awe na zaostanatite neizmireni obvrski, po osnov na pridonesi od plati i personalen danok na dohod, so Predlog- zakon; Predlog za donesuvawe zakon za izmenuvawe na Zakonot za platniot promet, so Predlog - zakon; Predlog za donesuvawe zakon za izmenuvawe i dopolnuvawe na Zakonot za socijalna za{tita, so Predlog - zakon; nekolku predlozi za donesuvawe na zakoni za ratifikacii na dogovori, spogodbi i konvencii, od oblasta na me|usebna sorabotka na Republika Makedonija so drugi evropski zemji, a }e se utvrdi pre~isten tekst na Zakonot za transformacija na pretprijatijata so op{testven kapital, na Zakonot za transformacija na pretprijatijata i zadrugite so op{testven kapital, koi stopanisuvaat so zemjodelsko zemji{te i na Zakonot za privatizacija na dr`avniot kapital vo pretprijatijata.

HUMANITARNA POMO[ ZA 1.016 SEMEJSTVA

Op{tinskata organizacija na Crveniot krst na Negotino, denovive zapo~na so raspredelba na humanitarna pomo{ za januari i fevruari.

Se raboti za pomo{ sostavena od prehranbeni produkti i higienski sredstva od humanitarnata organizacija "Inter sos" od Italija.

Korisnici na humanitarnata pomo{ se vkupno 1.016 semejstva od naselenite mesta na Negotinska i Demirkapiska op{tina .

"KORAL" GO ZEDE POD ZAKUP PRETPRIJATIETO "DEMIR KAPIJA"

Privatnoto trgovsko i proizvodstveno pretprijatie "Koral" od Demir Kapija ja zede pod zakup Vinarskata vizba i fabrikata za crven piper na ste~ajnoto zemjodelsko, proizvodstveno i trgovsko pretprijatie "Demir kapija".

Pod zakup za 30 godini, novoto pretprijatie }e gi koristi i obrabotlivite povr{ini za odgleduvawe na ednogodi{ni i dolgogodi{ni zemjodelski kulturi.

Prerabotuva~kite kapaciteti }e bidat rekonstruirani i modernizirani, a zemjodelskite proizvodi }e se izvezuvaat vo Holandija, a }e se investiraat sredstva i za podigawe na lozovi i ovo{ni nasadi.

PLASMAN NA ZIMSKA ZELKA OD GEVGELISKO

Studenoto vreme {to go zafati Gevgelisko - valandovskiot region, nanese golemi {teti na zimskata zelka, zastapena na povr{ina na nad 400 hektari, so planirano proizvodstvo od okolu 20.000 toni.

Poradi toa, otkupot i plasmanot na zimskata zelka se odviva povremeno, dodeka momentnata otkupna cena iznesuva pet denari po kilogram.

Pokraj doma{nite pazari, zelkata se plasira i na pazarite vo Bugarija i Romanija, dodeka vo mart i april, pogolemi koli~ini }e se plasiraat i vo SR Jugoslavija i Bosna.

RAZVOJOT NA MALI I SREDNI PRETPRIJATIJA

Soglasno Akcioniot plan za razvoj na malite i sredni pretprijatija, predlo`en od Ministerstvoto za stopanstvo na Republika Makedonija, tehni~kata misija na Republika Kina podgotvuva nacrt - statut za razvoj na malite i sredni pretprijatija.

Uspe{noto iskustvo na Republika Kina vo ovoj pogled, uka`uva deka postoeweto na Statut za mali i sredni pretprijatija e neophoden i mnogu zna~aen faktor za razvoj na delovnoto opkru`uvawe bez pre~ki i barieri za malite i sredni delovnici vo Makedonija. Statutot treba da pretstavuva primaren naso~uva~ za osnovniot ponatamo{en razvoj na malite i sredni pretprijatija. Toj e namenet za pomo{ vo odnos na podobruvawe na delovnosta, za promovirawe na me|usebnata sorabotka na pretprijatijata i za napreduvawe, so pomo{ na nivnite sopstveni napori i sredstva.

IZVEZEN PRVIOT KONTINGENT JAGNIWA

Na pazarite vo Italija, "Sto~arstvo" od Bogdanci, go izveze prviot kontingent od 2.500 jagniwa.

Spored informacijata na direktorot na "Sto~arstvo", Traj~e Gogov, za edna nedela }e bidat izvezeni u{te 3.000 jagniwa, a kvalitetot na jagniwata se ocenuva kako dobar.

"STOUN KRAFT"

Firmata "Stoun Kraft Interne{enal Korporej{n", koja minatata godina potpi{a Pismo so makedonskoto Javno {umsko pretprijatie "Makedonski {umi", gi prodol`uva razgovorite za sledniot stadium na proektot.

Za uspe{na realizacija na ovoj proekt, pretsedatelot na "Stoun Kraft", Huang ^in - Zen, poseti osummina makedonski studenti koi momentalno posetuvaat prakti~na nastava od oblasta na proizvodi od drvo vo Republika Kina - Tajvan. Pritoa, Huang predlo`i studentite da ostanat u{te eden mesec, so cel da steknat dopolnitelno znaewe za proizvodnata procedura i rabotewe so ma{inerijata, za po vra}aweto vo Makedonija, da bidat vraboteni vo zaedni~kata kompanija.

NELEGALNI RADIO - TELEVIZISKI KABLOVSKI MRE@I

Sovetot za radiodifuzija, vo svoeto izvestuvawe, uka`uva na pojavata od pove}e nelegalni kablovski mre`i vo nekoi gradovi vo na{ata zemja, a kako najnovi primeri za toa gi poso~uva mre`ite koi se najavuvaat vo skopskite naselbi Kapi{tec i Aerodrom.

Sovetot za radiodifuzija istaknuva deka nitu edna od postojnite mre`i nemaat dobieno koncesii, a nivnata rabota e nelegalna i sprotivna na zakonite na dr`avata. Poradi seto ova, imaj}i go vo prv red javniot interes, Sovetot za radiodifuzija gi predupreduva gra|anite na Skopje i na site naseleni mesta vo Makedonija, deka sklu~uvaweto dogovori so nelegalni operatori mo`e da ima nepo`elni {tetni posledici vo pogled na ostvaruvaweto i za{titata na nivnite prava.

Sovetot za radiodifuzija gi izvestuva gra|anite deka do Vladata na Republika Makedonija ve}e e podnesen predlog za raspi{uvawe konkurs za kablovski radioteleviziski mre`i. Vo Sovetot o~ekuvaat konkursot da se objavi vo najkus mo`en rok, a po zavr{uvawe na periodot od 90 dena predviden za podnesuvawe prijavi, vo tekot na slednite 45 dena treba da se izvr{i izbor na dobitnicite na koncesii.

REORGANIZACIJA NA MAKEDONSKOTO ZDRAVSTVO

Paralelno so u~estvoto na dvodnevnata Osma ministerska sredba vo Atina, Republika Grcija, makedonskata delegacija predvodena od ministerot za odbrana, Nikola Kqusev izminatiot vikend ostvarila sredba so pretstavnici od gr~ka kompanija, "Apostolopolus", za izgradba na bolnici i dijagnosti~ki centri.

Vo delegacijata koja u~estvuvala vo razgovorite, pokraj ministerot Kqusev prisustvuvale i potsekretarot vo Ministerstvoto za zdravstvo, Tane Markovski i na~alnikot na Voenata Bolnica vo Skopje, Avram Vankovski.

Kako {to informira ministerot Kqusev, ovaa gr~ka kompanija dosega imala izgradeno desetina takvi centri niz Evropa, a vo izgradba se takvi centri i vo Moskva, Bukure{t, Tirana i Podgorica.

PRETSEDATELOT TRAJKOVSKI VO ESTONIJA

Pretsedatelot na Republika Makedonija, Boris Trajkovski otpatuva vo pove}ednevna poseta na Estonija, Litvanija i Polska.

Kako prv {ef na makedonskata dr`ava {to ja posetuva Estonija, pretsedatelot Trajkovski koj e pridru`uvan od ministerot za stopanstvo Borko Andreev, vo Talin }e ima sredbi i razgovori so svojot doma}in, pretsedatelot na Republika Estonija, Lenart Meri, so pretsedatelot na Parlamentot, Tomas Savi i so premierot Mart Laar. Osnovna cel na ovaa poseta e vospostavuvawe na politi~ki dijalog me|u dvete zemji na najvisoko nivo, kako i razmena na mislewa za iskustvata vo pribli`uvaweto kon evroatlanskite integracii.

Vo Var{ava, pretsedatelot Trajkovski }e ima po~esno obra}awe na redovnata sesija na Forumot "Viktorija" {to go organiziraat zemjite - ~lenki na Centralno - evropskata inicijativa.

RABOTNICITE OD ZIK "KUMANOVO" IZBRAA NOV UPRAVEN ODBOR

Vrabotenite vo ZIK "Kumanovo", denovive ja blokiraa ulicata pred Kombinatot i ednoglasno izbraa nov Upraven odbor.

Osnova na nezadovolstvata se somnevawata vo ispravnosta na rabotata na generalniot direktor Tihomir Angelovski i somne`ot vo na~inot na izvr{uvaweto na privatizacijata na Kombinatot.

[trajkuva~kiot odbor bara revizija na privatizacijata i transformacijata, izbirawe na nov upraven odbor od pri~ini {to na stariot mu istekol mandatot na 29 septemvri minatata godina, revizija na finansovata policija so somne` deka se raboti protivzakonski. Odborot bara vladin poverenik, isplata na pet neisplateni plati i pridonesi za zdravstveno i penzisko osiguruvawe, ras~istuvawe na dolgovite kon rabotnicite zaminati kako tehnolo{ki vi{ok i zamenuvawe na vrednosnite bonovi so pari.