Ogledalce, ogledalce

NAROD, "BAJ^E - SORTA"

Gog ma Gog

Sekade kade {to se odviva `ivot ima - drama... Kaj nas obratno: kaj {to ima drama, nema `ivot, tuku "pogre{no vreme", u{te "popogre{ni lu|e" i "najzgre{en prostor". Navistina, {to sme nie? Zrela, kulturno-stara, istoriski doka`ana nacija od gra|anska proviniencija, ili sme stado ovci bez damazlak!?

Prikaznata za Makedonija se odviva i bez nie da setime. Taa e surov, analiti~ki vlez vo anatomijata na na{iot `ivot i svest.

Deset godini se nani`aa na demokratskiot, sosema nezavisen |erdan na Makedonija, nam umot s# u{te ne ni doa|a. Nie sme vo ramka od edna samobendisana slika {to postojano ja docrtuvaat... Francuzite imaat pet republiki, nie nitu edna. Za Republika navistina trebalo mnogu, a ne samo `elba da se bide nejzin pretsedatel, ili premier, nejzin minister ili pratenik. Ama narod, "baj~e-sorta", toa {to mu treba, toa si bira.

I na najlo{iot makedonski prorok treba da mu se veruva, ako "predvidi" deka vo Makedonija }e se slu~at najmalku tri promeni: promena na Ustavot, promena na Vladata, i promena na siroma{tijata, so mal "post skriptum", dali na duhot ili na materijata? Kakva }e bide promenata na Ustavot, ne znam, ne sum pravnik, no najdobro e da se pra{a Arben Xaferi, oti pobrzo ili podocna toj {to }e ka`e, taka }e bide. Za promenata na Vladata, daleku sum od Premierot, pa nevladino e da "svedo~i{" za ne{to {to ni si ~ul, ni si videl.

Siroma{tijata e ne{to drugo. Taa ne se pretpostavuva, taa se gleda i se ~uvstvuva... Pod polna moralna i materijalna odgovornost, mi tvrdi mojot prorok, Makedonija e vo "totalna siroma{tija"? Tuka malku ne se razbravme: prorok, a tvrdi, vo prezent?! Neli prorocite se za - futur!

Nejse! Vo Makedonija, mi veli prorokot, ima obi~ni lu|e, i lu|e egzistencionalno zagrozeni. Na obi~nite lu|e }e im re~e{, }e ti ja poskapam strujata, tie }e se pro{ekolkaat i }e podrapaat malku, a onie egzistencionalno zagrozenite }e odgovaraat mol~e{kum: Ako, taka i ni treba, nema smisla da se delime od Evropa, so na{ite anadoliski plati, odnosno ste~ajni dodatoci.

Mi veli dodu{a prorokot, deka Qub~o ne e vinoven {to "zame{al" Branko, ama mene toa proro{tvo ne mi zna~i ni{to, oti ne samo mojata, tuku se~ija makedonska sudbina stanuva po malku aktuelna socijalna tema, koja po~nuva da prerasnuva vo vistinska opsesija na vlasta deka taa "ni{to lo{o ne proizvela".

Optovaruvaweto na koja bilo vlada, so koe bilo nasledstvo, za koe bilo pra{awe kr{i "glava", a ne samo staklo... Neka ne me ubeduva nikoj deka, dr`avnite fondovi ne se polni so tu|i pari. Toa go znam. Ka`ete mi kolku spe~alil makedonskiot narod za Makedonija?

Ama pi{uvam gluposti!? Znam i od umot ne se delam. Pred mene e Le Kare: "...Pi{uvaj vozbudlivo i naplatno, ama ne ja optovaruvaj prikaznata so ona {to se slu~ilo, i nikako ne predviduvaj ona {to }e se slu~i!" E, ajde de, od vrbata ~eka{ grozje da ti rodi!

Me u~ea deka majstorstvo bilo so dve frazi da umee{ da sobere{ tri apsurdi... Dobro. Ama, komu }e mu gi prodavam. Ovoj narod ne kupuva pove}e protokoli, pardon portokali. Dodu{a, i prvite i vtorite se "zlatno `olti", privle~ni, no ne se mnogu uverlivi. I vo portokalite ima prozai~nost, kako {to ima i vo protokolite. Na Kamdesi vo Bankok, kako nagrada za negovata me|unarodna, monetarna politika mu frlija torta v lice. Obrazot mu stana blag. Svetot e posurov od na{ata "razbla`ena" makedonska stvarnost.

Fenomenot na intrigata gi napu{ti pisatelite i se vseli me|u politi~arite. Toa e dobro, no samo u{te da se potsili ~uvstvoto za vistinskata sostojba vnatre vo dr`avata. Ne se "tatovci" edinstveni {to ~ekaat razvrska na svoite iluzii. Vo Makedonija iluzii i iluzionisti kolku saka{. Site gradat svoi "vavilonski kuli", na {to kone~no imaat pravo!

Da sum poblisku do pretsedatelot, Boris Trajkovski na dvete u{i bi mu {epnal da gi podu~uva makedonskite ambasadori, da bidat pove}e vo funkcija na makedonskiot biznis, otkolku vo {to bilo drugo, oti s# imame, samo rabota nemame.

Vo istoriskoto otsustvo na aristokratijata vo Makedonija i egalitaristi~kite vrednosti na samoupravno-socijalisti~kite komunisti, ovaa dr`ava ja "blagnat" ekstremni razliki od ru{vetski marifetlaci, vo stilot na Hudini: sega go gleda{, sega ne go gleda{!

Pretsedatelot ja pro{eta Evropa i Kanada, toa e dobro i za nego i za makedonskiot narod. Ama, Pretsedatelot mora da znae deka Romancite i Bugarite }e gradat istoriski most na Dunav.

Ne e za nas neva`no dali vo taa investicija od polovina milijarda dolari }e ima "nekolku dolari" za makedonskata grade`na operativa, koja kolku {to gi poznavam nejzinite referenci, znae da gradi i toa mo{ne dobro. Od politika, i samo politika, glava ne boli ama i ne pominuva... Prorokot {to me sledi mi veli: Makedoncite edni so drugi se smetaat za ednakvi. Nemoj da vi tekne da po~nete da gi delite vo kontrolata i pristapot do materijalnite dobra!?