Makedonski centar za karpesta umetnost

KORENI VO DALE^NATA PRAISTORIJA

Pi{uva: d-r Du{ko ALEKSOSKI

Makedonskiot centar za karpesta umetnost za prvpat vo svetot, preku prou~uvaweto na psihoanalizata na Jung i Frojd, a preku brojni eksperimenti so u~enici od srednite u~ili{ta, uspea da sozdade umetni~ko delo koe e rezultat na razbudenoto nesvesno vo mladiot ~ovek, {to e vo direktna vrska so ~ovekovoto pove}emileniumsko natrupano iskustvo, koe{to svoite koreni gi vsadilo vo dale~nata praistorija.

Ovoj nov vid umetni~ki dela imaat neprocenliva vrednost za makedonskoto umetni~ko nasledstvo. Ovoj uspe{en eksperiment e od vonredno zna~ewe za Republika Makedonija vo presret na Svetskiot kongres za karpesta umetnost koj treba da se odr`i na Univerzitetot "Sv. Kiril i Metodij vo Skopje, kade {to za prvpat treba da se odr`i i izlo`ba na dela od ovoj vid umetnost.

Treba da ka`eme deka za sozdavawe na vakvi dela se potrebni psihofizi~ki zdravi lica, koi gi po~ituvaat site upatstva {to im se davaat za celosna koncentracija i potpolna izolacija od realnosta i vleguvawe vo takanare~ena beste`inska psihi~ka sostojba, sostojba koja ovozmo`uva preminuvawe na mileniumskoto iskustvo, od sferata na nesvesnoto vo sferata na svesnoto. Koga taa sosojba }e se postigne zapo~nuva i procesot na sozdavawe na deloto, odnosno zapo~nuva procesot na izleguvawe na povr{ina na praistoriskoto umetni~ko nasledstvo. Na toj na~in pred nas o`ivuva ~ovekovoto praiskustvo, a nie go vperuvame pogledot kon okeanot na mileniumite.