FORUM

NAMESTO EUFORIJA, MOTIKA PREMIERU

Jelka Mihajlovska, Skopje

"Starata dama" dade zeleno svetlo za po~etok na razgovorite za stabilizacija i asocijacija na Makedonija vo EU. Euforija i optimizam podignat na kub. Bez nikakvo pokritie, "Gotovo e gotovo" e slogan na sportskite naviva~i. Optimizam {to zamagluva i demobilizira.

Da se formira pregovara~ki ekipa ili mnogu pregovara~ki ekipi za triesetina oblasti e rabota na dekret. Ednostavno i najlesno. Da se prepi{at i prevedat mnogu zakoni od EU e u{te polesno. I ednoto i drugoto da se realizira vo zatopleni vladini kabineti. Vo udobni fotelji.

Na{ata zemja ima doneseno mnogu zakoni {to pominale niz evropska ekspertiza. Ama nikako da se primenat vo `ivot. Zakon za vodite, zakon za {umite, zakon za za{tita na jazikot, zakon za `ivotnata sredina itn. Se se~at {umite, se zagaduvaat vodite, KFOR go frla otpadot kade {to stasa itn.

Poblisku do EU bevme pred 30, 20, pred 10 godini. Sega sme podaleku i po ekonomskite i po vrednosnite parametri. Mnogu daleku. Dodeka nie politi~ki se iscrpuvame, vo EU se zgolemuva materijalnoto bogatstvo. Za 30 godini, vo EU BDP e zgolemen za 6-10 pati, kaj nas se namali za dvapati.

So dekreti ne mo`e da se spre~i zagaduvaweto na rekite, nacionalnite parkovi, ezerata. Stokata se stokata, a vo najgolem broj slu~aj ne se pla}a. Imamae nad 50% nevrabotenost, nad 50% e sivata i crnata ekonomija, nad 50% se gradi div stanben fond i nad 50% od gra|anite `iveat vo divo izgradeni objekti. Na 70% od naselenieto nema dovolno kvalitetna voda za piewe. Mnogu decenii se "gradi" sistemot "Lisi~e" i "Zletovica". Krajot ne se gleda. Na{ite sela se pusti, ruinirani. Kako }e zali~at na evropskite? Zaboravime {to se toa nevladini organizacii! Makedonija ja zagubi srednata klasa koja vodi kon progres, a siroma{niot sloj e s# podebel. Kaj nas se vo igra etni~ki kvoti, klu~evi, pozitivni diskriminacii. Novata vlast, obi~no go ru{i ona {to go sozdala predhodnata, a ~inovni~kata armija se mno`i so geometriska progresija. I obi~no e servis na partijata na vlast, a ne na gra|anite.

A {to da se ka`e za monopolite? Monopol do monopol. Gra|anite nemaat izbor, a koga nema izbor tuka cuti mitoto, korupcijata, privilegiite.

Pravnata dr`ava e son za gra|anite. I vo predhodnata i vo sega{nata vlast. I toga{ i sega imame nedopirliva vlast. Samobendisana, koja nikoga{ ne "gre{i".

Makedonija e mala i re~isi na dnoto na siroma{tijta vo Evropa. A vlasta uporno nastojuva da gi imame site ni{ani na edna dr`ava koja broi nad 8-10 milioni `iteli. Taa nadgradba }e ja jade seta akumulacija i Makedonija ne }e ima sredstva za razvojnite planovi.

So dekret mo`e da se formira ekipa za pregovori, ama so dekret ne mo`e da se premavne siroma{tijata i mnogute pojavi {to se naplastile so decenii. Koga Evropskata unija }e ni gi dade "zada~ite" koi treba da se realiziraat }e ni presedne sekakva euforija. Namesto euforija, motika premieru!