Odlukata na Ministerstvoto za zdravstvo neprifatliva za gra|anite

MESTO AMBULANTA, BOLNICA ZA ZAVISNICI OD ALKOHOL

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Od nekolkugodi{nata rabota na Dnevnata bolnica za psihozi vo eden del od Ambulantata, iskustvoto jasno poka`uva deka vakvata lociranost na ovoj Oddel, nose{e i }e nosi postojani problemi, ne samo so pacientite, tuku i so stotici deca i mladinci koi se vo postojano dvi`ewe vo blizina na ovoj prostor

Denovive, `itelite na naselbata Vlae 1, Vlae 2, Karpo{ 4, Nerezi, Zloku}ani i Bardovci bea neprijatno iznenadeni i vedna{ reagiraa na odlukata na Ministerstvoto za zdravstvo, op{tata ambulanta vo Vlae da se zatvori, odnosno da se preadaptira vo oddel za le~ewe na zavisnici od alkohol.

Vo tekot na dekemvri 1999 godina, JZS - Psihijatriska bolnica Bardovci - Skopje podnela barawe do Ministerstvoto za zdravstvo da se odzeme prostorot na ambulantata i istiot da se dade na koristewe na Dnevnata bolnica za alkoholizam. Ministerstvoto bez nikakva konsultacija so `itelite na ovie naselbi i Zdravstveniot dom - Skopje dalo soglasnost na ova barawe. Po doznavaweto na ovaa odluka, Mesnata zaednica Vlae 1 upati pismo do ministerot Dragan Danilovski i do drugite nadle`ni institucii, so barawe da se preina~i odlukata, odnosno da & se vratat porane{nite funkcii na ambulantata. Imeno, pred nekolku godini be{e potpi{an dvegodi{en dogovor vo koj stoi deka del od ambulantata e daden na koristewe na Psihijatarskata bolnica - Bardovci, odnosno be{e otvorena Dnevna bolnica za le~ewe psihozi. Dogovorot sklu~en pome|u Zdravstveniot dom - Skopje i bolnicata vo Bardovci predviduva{e po dve godini dinspazerot da se iseli na druga lokacija, a ambulantata da dobie laboratorija, apteka i specijalisti~ki kabineti. No, mesto da se ispo~ituva Dogovorot, sega se bara i ostanatiot del za potrebite na Dnevnata bolnica, a so toa }e se ukine postoeweto na ambulantata. Vakvata odluka kaj `itelite predizvika revolt, zatoa {to smetaat deka eventualnoto locirawe na dnevna bolnica za alkoholizam vo ovoj prostor e rizi~no, bidej}i }e se naru{i javniot red i mir, zatoa {to ambulantata ima centralna polo`ba vo naselbata. Vo neposredna blizina na ambulantata se nao|a osnovno u~ili{te vo koe u~at okolu 1.500 u~enici, a isto taka i gradinka so golem broj na deca do sedumgodi{na vozrast. Od nekolkugodi{nata rabota na Dnevnata bolnica za psihozi vo eden del od ambulantata, iskustvoto jasno poka`uva deka vakvata lociranost na ovoj Oddel, nose{e i }e nosi postojani problemi, ne samo so pacientite, tuku i so stotici deca i mladinci koi se vo postojano dvi`ewe vo blizina na ovoj prostor. Vo ovaa ambulanta zdravstvena za{tita ostvaruvaat pove}e od 8.000 gra|ani, a za nivnoto zdravje se gri`at ~etvorica lekari od op{ta praktika i dvajca stomatolozi, a dodeka vo ostanatiot del pomo{ od stru~ni lica dobivaat samo 70 lica. Ottuka mo`e da se zaklu~i deka polesno bi bilo da se najde druga posoodvetna lokacija za 70 pacienti koi se lekuvaat vo Dnevnata bolnica za psihozi, otkolku za 8.000 lu|e. Zatoa, gra|anite od ovoj reon se pobunija na ova re{enie i odlu~ija so site formi na gra|anski protesti da ja spre~at realizacijata na ovaa odluka. Vo ambulantata, od zdravstvenite rabotnici pobaravme da go iska`at nivniot stav vo vrska so ovoj problem, no tie se ogradija od sekakov komentar.

Sepak, `itelite go dobija kone~niot odgovor od Ministerstvoto za zdravstvo, vo koj ministerot Dragan Danilovski donese odluka koja e vo interes na gra|anite. Po razgleduvaweto na pismata, reakciite, barawata na gra|anite od navedenite naselbi, Ministerstvoto konstatira{e deka reakciite na gra|anite se opravdani. So ovaa odluka, ambulantata }e prodol`i da funkcionira normalno i da im ja dava potrebnata zdravstvena za{tita na gra|anite.