Asocijacijata na `eni- pretpriema~i "Arna", inicijator

PROEKT ZA EDNAKVOST I ME\UETNI^KA TOLERANCIJA ME\U MLADITE

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Opfateni 120 deca i mladinci na vozrast od 7 do 27 godini od makedonska, albanska, turska, romska, vla{ka, srpska i bo{wa~ka nacionalnost
  • Obukata ja izvr{uvaa koreografi od site nacionalnosti, a kako u~esnici vo proektot se javija u~enici od pove}e osnovni i sredni u~ili{ta od Skopje

Asocijacijata na `eni - pretpriema~i "Arna" osnovana e vo april 1999 godina, koja{to broi 40 ~lena. Celta na ovaa organizacija e potiknuvawe na `enskoto pretpriema{tvo, preku otvarawe {irok front za me|usebna sorabotka koja }e se pro{iri ne samo na podra~jeto na Makedonija, tuku i na Balkanot.

Pred izvesno vreme, Asocijacijata "Arna" vo prostoriite na Gradskoto sobranie go prezentiraa proektot "Inicijativa za multietni~ka sorabotka na deca i mladi i nivno integrirawe vo sekojdnevnoto `iveewe preku folklorni tradicii". Ovoj proekt e poznat i kako "Ajde da se dru`ime", a negovata cel vsu{nost e preku izu~uvaweto na folklorot na drugite nacionalnosti, decata i mladite da se dru`at, me|usebno da se zapoznavaat i {to e najva`no od najranata mladost da sozdadat ~uvstvo na ednakvost i me|uetni~ka tolerancija, nezavisno od etni~kata i verska pripadnost. Za uspe{no da se realizira ovoj proekt "vinovena" e belgiskata fondacija "King Boduen" koja obezbedi 9.800 amerikanski dolari. Glavniot koordinator na proektot, Violeta Atanasievska ni pojasni deka obukata za proektot trae{e celi tri meseci, a bea opfateni 120 deca i mladinci na vozrast od 7 do 27 godini od makedonska, albanska, turska, romska, vla{ka, srpska i bo{wa~ka nacionalnost. Sekoja folklorna grupa od soodvetna nacionalnost, pokraj obukata za sopstvena koreografija, specifi~na za nacionalnosta {to ja zastapuva, pri zaedni~kite probi, se obu~uva{e i za u~estvo vo zaedni~ki splet, vo koj kontinuirano se prezentiraat delovi od koreografii na site nacionalnosti - u~esnici vo proektot, kako i za makedonskata koreografija. Obukata ja sproveduvaa koreografi i asistenti - obu~uva~i od site nacionalnosti. Kako u~esnici vo proektot se javija u~enici od pove}e osnovni i sredni u~ili{ta od Skopje, koi prete`no se ~lenovi na kulturno-umetni~ki dru{tva i seto toa go pravat so ogromno zadovolstvo i elan. Zavr{nicata na obukata, a voedno i na proektot e odbele`ana so sve~en nastap vo Univerzalnata sala, na 27 januari. Za ovaa prigoda bea izraboteni narodni nosii, a del od niv se iznajmeni.

Vtor aspekt na proektot e sekoj od u~esnicite da promovira gra|anski priod za re{avawe na pra{aweto za sopstvenite egzistencionalni problemi, vo uslovi na pazarna ekonomija i da se vklu~at vo procesite za pozitiven razvoj na op{testvoto.

Pokraj spomenatiov proekt "Ajde da se dru`ime", vo tek e i u{te eden, nare~en "Da vlezeme vo svetot na biznisot", a Asocijacijata ima vo plan da realizira u{te 12 proekti, od koi ve}e za ~etiri se ~eka samo na odobruvawe.