Ogledalce, ogledalce

MAKEDONSKIOT ZBIR OD BOLESTI

Gog ma Gog

Nema prilep~anec ako go pra{ate, {to & fali na Makedonija vo politikata i ekonomijata, da ne vi re~e: toa {to nema na{ ~ovek vo Vladata! Ama vedna{ potoa, ako najde nekoj prilep~anec vo vrvot, pa makar bil i zamenik - minister, ili zamenik - guverner, ne propu{ta da iskomentira.

- A, kaj go najdovte nego?!

Sekade vo svetot selata, gradovite, regionite, dr`avite, narodite... se borat da imaat svoj ~ovek, svoi lu|e vo vladi, banki, upravni odbori, zaednici. Samo vo Prilep se "borat da nema - prilep~ani"!?

Dali zatoa {to premnogu sakaat, pa kako onaa narodnata: "...Nie na{ite ubaj momi ne davame da se ma`at vo drugo selo" ili pak premnogu se mrazat - du{manski!?

Cela Germanija po ostavkata na Mi{el Madesi, bie bitka kako na ~elo na svetskata finansiska imperija da dojde -Germanec. Vo Prilep ne mislat taka. Neka bide koj bilo, samo nemojte - prilep~anec!

I prikaznata {to trae re~isi celi 50 godini, pomalku se zaokru`uva. Prilep, vo Vladata na Makedonija "nema ~ovek od pred potopot", ili poto~no koga ovoj grad vo Prvata postpartizanska vlada ima{e 17 ministri od vkupno 21... Toga{ Prilep go vikaa Ministerovo!

[to se slu~uva{e podocna, Gospod }e znae. Prilep~ani, raska`uvaj}i za sebe, mi raska`aa vsu{nost prikazni za "makedonskiot zbir od bolesti", od koi navistina ne se umira, no i dobro ne se `ivee. Vo Prilep }e slu{ne{ "mudrosti" od tipot: "Za meso }e umram, ama na kasap izim ne davam"; ili "Na |aolot }e mu zapalam dve, na Gospod niedna sve}a"!

Dali prilep~anecot "go biduva" samo vo revolucionerni vremiwa? Ako e taka, toga{ kade e vo ovaa nova revolucija? Ili pak prilep~anecot e "vo moda" samo koga se nosi pu{ka na ramo?!

Vo Prilep mi raska`uvaa kako se odnesuva prilep~anecot koga negov prilep~anec "}e kreni malku glava" i }e stasa do nekoe "visoko" mesto. Dodeka se dvajcata prilep~ani vo Prilep, onoj "podolniot" so site sili e od kaj onoj "pogorniot". Mu laska, go fali, mu izrazuva lojalnost, mu se kolne vo vernost... A se razdelat, onoj "podolniot" odi pravo vo Skopje "na }utuk" i po~nuva: "kaj go najdovte, ne znajte toj {to pravi, prv mitaxija, prv komarxija, muabet ne mu se praj, }e ja prodaj dr`avata za edna orospija, pegla pari kako tutunxija tutun, raboti protiv partijata, se sostanuva so opozicijata".

Ako e toa malku i "ne zapali", sednuva i pi{uva anonimni pisma. Tie {to gi primaat, i da ne sakaat da gi proti~itat, pusta qubopitnost, }e preskoknat ne{to, ama ne{to i }e zapametat.

Iskreno, velat prilep~ani, po "}uruk tabietot {to go imame, i drugite ne n# sakaat... Toa {to se kodo{ime me|u sebe, dobro im doa|a na tie koi sakaat od nas da se - arnisaat"!

Da se bide protiv nekogo, od ~isto "du{manski pobudi", mi se ~ini deka toa ne e nekoja posebna aktivnost, tuku sostojba na duhot". Najte{ka "korelacija" e siromav prilep~anec, protiv u{te posiromav prilep~anec.

Ne sakam da prifatam edno mislewe, ama go slu{nav i dol`en sum da go prenesam. Prijateli me uveruvaat deka, ovde, na ovie balkanski prostori u{te od mali, dodeka sme vo skutot na majkite "cicame du{mansko mleko". \avolot vo romanot na Gete, vo "Faust", ne e ni{to vo sporedba so \avolot vo pretstavata na prilep~anecot za svojot (ne) prijatel!

Furna da otvori za da gi obezbeduva so leb, }e go kodo{at duri ne se umori, da ja zatvori; benziska pumpa da izgradi, so gorivo da gi snabduva, }e mu napravat "sto dubari" da ne po~ne da raboti; hotel da izgradi, gostite }e mu gi pi{manat... Zo{to i od kade vakvi sostojbi koi ne se od denes, tuku "od mnogu v~era"?

Velat deka doma se u~at decata "na podobriot da gledaat kako na ne{to {to treba da gi vle~e napred, a ne na ne{to {to treba da mu se urne, napakosti, odmogne... "Vo otsustvo na sistem na vrednosti, caruva - primitivizmot. A, toj primitivizam nema nasitka, se rani od sopstvenata zavist. Kolku e pogolem primitivizmot, tolku i zavista raste, dodeka ne stasa do -pakost. Potoa sleduva nov vid primitivizam, zavitkan vo "solidaren celofan" - so`aluvawe. E, toga{ site po~nuvaat od po~etok!

"Bago de... Vo Prilep ne mu ja mislat mnogu. Nie taka, a vie, ka`ete zo{to"?

Ova nemo}no me isprovocira i me predupredi da ne mislam taka kako {to mislam. Se potsetiv na atinskiot areopag (sobranie na ugledni lu|e), koe koga nekoj gra|anin }e & se zakani na demokratijata i so svojata sposobnost }e ja zagrozi iska~uvaj}i se nad site, mu odreduva{e kazna - ostrahizam: na dr`avna smetka "da se {eta po ostrovite" nadvor od Atina. [etaweto nekoga{ be{e i do deset godini.

Vo Prilep "nemaat takov fond" da im platat na "zagrozuva~ite" - pro{etki... Nesporno e deka Prilep ima doka`an demokratski duh. Ne trpi diktatura. Ama prilep~ani kako Pizistrat, v race site imaat po edna no`ica i "kako {to {etaat po poleto, najdobrite klasje od `itoto {to se izvi{ile nad drugite, gi - se~at"!

Da se vratime na po~etokot: zo{to Prilep nema kandidat za pretsedatel na Makedonija, nema ni kandidat za premier, ni kandidati za ministri?! Tolku li se inferiorni i ovie lu|e me|u gradskiot saat i nivite so tutun!?

Velat, Prilep ima - prilep~ani!