^etvrta kvalifikaciona grupa za SP 2001 - Francija

MAKEDONIJA SO POBEDA NAD SR JUGOSLAVIJA DO BARA@ NATPREVARI

Pi{uva: Ceko BELOGRADI[KI

  • Vo SRC Kale vo Skopje, Makedonija - SR Jugoslavija 31:24 (17:12)
  • Za bara` - natprevarite `drebuvawe na 30 januari vo Zagreb

Makedonija vo posled-niot natprevar od ~etvrtata kvalifikaciona grupa ja pobedi reprezentacijata na SR Jugoslavija 31:25 (17:12). So toa Makedonija najverojatno }e obezbedi u~estvo vo bara` - natprevarite za SP 2001 {to }e se odr`i vo Francija. Makedonija, kako najdobro vtoroplasirana reprezentacija, }e u~estvuva vo bara`ot najmnogu blagodarenie na svetskiot prvak [vedska i doma}inot Francija koi na EP {to se odr`uva vo momentov vo Hrvatska }e osvojat edni od prvite pet mesta. @rebuvaweto za bara` - natprevarite }e se izvr{i na 30 januari vo Zagreb po zavr{uvaweto na EP, a natprevarite se igraat vo juni, prviot na 3-4, vtoriot na 10 -11 juni.

Trazbonskata makedonska generacija uspea da ja sovlada SR Jugoslavija. Mladite Markovski, Lazarov, Andonovski, Angelovski, Kolev i drugite uspe{no ja zamenija postarata generacija i stanaa nositeli na igrata. Posebno treba da go spomeneme Kire Lazarov koj se nametnuva, ne samo kako kvaliteten igra~, tuku i kako straoten strelec i mo`en iden najdobar desen bek na stariot kontinent.

Ni vo son ne se nadevav deka Jugoslavija mo`eme da ja pobedime so sedum gola razlika. Odigravme dobro. Maksimalno se skoncentriravme na igrata i postignavme, za nas, golem uspeh. Da se pobedi Jugoslavija, tretata reprezentacija vo svetot, zna~i mnogu, posebno za nas mladite rakometari, istakna Kire Lazarov.