BOGOJAVLENIE NEKOGA[

Pi{uva: Dragan ZAFIROV

Voskresenieto e ~in na edna pobeda nad smrtta {to Isus ja stori so svoeto Voskresnuvawe.

Bogojvlenie e me|u tie praznici koi prestavuvaat nezamenliva vrednost na hristijanskata vera.

Vo site pravoslavni zemji vo celiot svet na ovoj golem praznik se pravat verski obredi, vo rekite, ezerata, moriwata i bazenite.

Vo Makedonija, koja bila pod Kralska Jugoslavija, pod imeto Vardarska banovina, Bogojavlenie bil dr`aven praznik i na toj den ~ar{ijata i u~ili{tata ne rabotele. Vo Skopje se odr`uvale centralnite bogojavlenski sve~enosti. Sve~enosta se odr`uvala na Kameniot most na kejot i na tvrdinata Kale. Pokraj masata vernici, kako i narod od site nacionalni malcinstva, vojskata na tvrdinata Kale postavuvala 10 topa svrteni kon rekata Varar. Na kejot od desnata strana na rekata postroeni bile e{aloni od site redovi vojska, koi se protegaa kon Mitropolijata i sredniot most (sega {to e do Grand hotel - Skopje).

Liturgijata se dvi`ela po kejot od desna strana i so mnogu sve{tenoslu`iteli, |akoni i u~enici oble~eni vo crvena verska obleka zaedno so Vladikata Skopski od Soborniot vozvi{en hram "Sv. Bogorodica" i so bogojavlenski pesni se upatuvale kon Kameniot most. To~no kon pladne }e zayvonele yvonata na site okolni crkvi "Sv. Bogorodica", "Sv. Dimitrija", "Sv. Konstatin i Elena" i kaj mostot se odr`uval golem vodosvet, potoa Skopskiot Vladika od sredinata na Kameniot most go frlal krstot vo studenite vodi na Vardar. Poradi golemite studovi koi vladeele tokmu vo ova vreme od Bo`ik do Vodici ponekoga{ krstot zamrznuval vo racete na kapa~ite. Vo celiot ovoj verski ritual grmele topovite od tvrdinata Kale i letale jata gulabi.