Jubilej na Muzejot na grad Skopje

OTVORENA IZLO@BATA "PRO[ETKA NIZ MINATOTO"

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Muzejot e osnovan 1949 godina. Vo periodot od 1964 do 1970 godina za potrebite na Muzejot e adaptiran za~uvaniot del od starata @elezni~ka stanica - Skopje. Ottoga{ do denes, kako kompleks Muzejot ja povrzuva dejnosta na podra~jeto vo oblasta na istorijata, istorijata na umetnosta, arheologijata vo regionot na grad Skopje. Osven sistematskite istra`uvawa, pribirawe, sreduvawe, za{tita i ~uvawe, Muzejot vr{i i stru~na obrabotka i prou~uvawe na muzejskiot materijal kako i negova javna prezentacija preku tematski proekti i izlo`bi kako vo zemjata taka i vo stranstvo. Kako izdava~ka ku}a Muzejot na grad Skopje godi{no podgotvuva vo prosek triesetina publikacii, katalozi i deplijani za potrebite na izlo`benata dejnost.

Po povod 50 - godi{niot jubilej na Muzejot na grad Skopje izminatava nedela be{e otvorena postanovkata "Pro{etka niz minatoto" na koja bea izlo`eni stari predmeti, koi datiraat od neolitot pa s# do denes, najdeni na na{ite arheolo{ki lokaliteti. Vo izminatite pedeset godini, kolku {to postoi Muzejot predmetite se nao|ale vo depoata na Muzejot i sega za prvpat se izlo`eni za javnosta.

Izlo`bata ja otvori ministerot za kultura Quben Paunovski, na otvoraweto govore{e direktorot \or|i ^ulakovski, a prisustvuvaa i visoki dr`avni i partiski funkcioneri me|u koi pretsedatelot na R. Makedonija, g. Boris Trajkovski. Vo svojot pozdraven govor ministerot za kultura, Quben Paunovski, ja ohrabri kulturnata javnost potenciraj}i deka "Premierot, vo niedna prigoda, vo sredbite so me|unarodnite pretstavnici ne propu{ta da zboruva za kulturnoto bogatstvo na Makedonija, a toa }e go pravi i pretsedatelot Trajkovsi".

Po povod jubilejot vo ~ii ramki e i otvoraweto na ekskluzivnata postojana muzejska postanovka, direktorot na Muzejot na grad Skopje \or|i ^ulakovski - Goto, na pretsedatelot na Makedonija Boris Trajkovski, premierot Qub~o Georgievski, na ministerot za kultura Quben Paunovski, na poglavarot na MPC, g.g. Stefan, na gradona~alnikot Risto Penov, na Nada Belogaski , Blagoja Drnkov i na Kosta Balabanov im podari kopii od triptih - molitvenikot , koj poteknuva od periodot me|u 12 i 13 vek.

Na soprugata na po~inatiot slikar Qubomir Belogaski, podarokot od Muzejot na grad Skopje & e predaden vo znak na blagodarnost za kolekcijata od 229 likovni dela, {to ovoj osnovopolo`nik na makedonskata sovremena umetnost mu gi doniral na Muzejot. Muzejot na grad Skopje, isto taka, raspolaga i so zbirka od 182 fotografii i negativi od doajenot na makedonskata umetni~ka fotografija, Blagoja Drnkov, kako i od kolekcijata na japonski grafiki "U{ioje", dobieni so posredstvo na anga`manot na po~esniot konzul na Japonija vo Makedonija, d-r Kosta Balabanov. Podarocite na Muzejot na grad Skopje se skromna blagodarnost za storenite donacii, koi zna~ajno gi zbogatuvaat muzejskite trezori.