Vo Voenata bolnica vo Skopje otvoren Centar za kardiohirurgija

MAKEDONSKI PROEKT SO EVROPSKI POTENCIJALI

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Ambiciozenot proekt poteknuva od mladiot d-r @an Mitrev, a za da stane realnost najmnogu se zalo`i Ministerstvoto za odbrana
  • Ovoj Centar ima ogromno zna~ewe za Makedonija ne samo so toa {to }e se spasuvaat `ivoti, tuku }e ovozmo`i da se educiraat mladi kadri

Na 19 januari, sve~eno be{e otvoren Centarot za kardiohirurgija vo Voenata bolnica vo Skopje. Na ovoj sve~en ~in prisustvuvaa prtstavnici od Vladata, visoki voeni ata{ea, zdravstveni rabotnici kako i mnogu gosti me|u koi bea i na~alnicite na sanitet na ministerstvata za odbrana na Grcija,Turcija i Bugarija. ^esta da ja prese~e crvenata lenta i so toa da go stavi vo funkcija Centarot za kardiohirurgija sekako mu pripadna na pretsedatelot na Makedonija, Boris Trajkovski. Voedno toj izjavi deka Centarot }e bide predizvik za celoto zdravstvo i so nego }e se zgolemi kvalitetot na dadenite uslugi, a }e se namalat tro{ocite na Fondot za zdravstveno osiguruvawe. Ovoj proekt be{e dolgo najavuvan i kone~no se sozdadoa uslovi da se realizira. Voenata bolnica ne e slu~ajno odbrana kako lokacija za realizirawe na proektot, zatoa {to taa raspolaga so strukturalnite elementi, prostornost i maksimalni uslovi za organizacija i funkcionirawe na edno vakvo zna~ajno oddelenie. Ambiciozniot proekt poteknuva od mladiot d-r @an Mitrev, a za da stane realnost najmnogu se zalo`i Ministerstvoto za odbrana, odnosno ministerot Nikola Kqusev, koj za vreme na svoeto izlagawe potencira{e deka ovoj Centar ima ogromno zna~ewe za Makedonija ne samo so toa {to }e se spasuvaat `ivoti, tuku }e ovozmo`i da se educiraat mladi kadri. Na po~etokot }e raboti stru~na ekipa od Frankfurt na ~elo so d-r @an Mitrev, potpomognata od na{ kadar, koj{to be{e na odredena podgotovka. Za ambicioznosta i znaeweto na mladiot d-r @an Mitrev, makedonskata javnost ima slu{nato u{te pred nekolku godini, koga vo Germanija ja doka`a svojata stru~nost. Se o~ekuva prvata operacija da se izvede ve}e vo februari. ]e se zapo~ne so polesnite operacii so vgraduvawe na baj-pas i toa so edna operacija na den, a potoa so tek na vremeto da se izveduvaat i poslo`eni operacii. Cenata na operaciite, od najednostavnite, do najslo`enite, }e bide me|u 30 i 100 % poniska vo sporedba so cenite na stranskite institucii, objasni d-r @an Mitrev. Tro{ocite }e gi pokriva Fondot za zdravstvo, a kolku }e iznesuva participacijata za pacientite s# u{te ne se znae, no sepak sigurno }e bide mnogu pomala od iznosot, koj{to go pla}aa vo drugite zemji.

Ovoj centar zafa}a povr{ina okolu 800 kvadratni metri vo koj e instalirana najsovremena oprema i aparatura, glavno od proizvodniot asortiman na renomiraniot "Simens".

D-r Avram Vankovski izrazi blagodarnost do site onie koi na razli~ni na~ini doprinesoa za ostvaruvawe na ovoj mnogu va`en proekt. Najgolem del od finansiskata konstrukcija go ima obezbedeno Ministerstvoto za odbrana, kako i Fondot na Ministerstvoto za zdravstvo. Isto taka ovoj proekt e potpomognat so donaciite na ministerstvata za odbrana na Grcija, Turcija i Finska, a zna~ajna e i pomo{ta od britanskata humanitarna organizacija "Sa{a".