Makedonski sekojdnevija

SLU@BENIK SE KOCKA SO DR@AVNI PARI

Pi{uva: Ceko BELOGRADI[KI

  • Vo Ko~ani, dr`aven slu`benik na ime na "dr`avnata" organizacija gi "u`iva" igrite na sre}a, grebe instant - lozovi, a smetkata ja podmiruva so potpis na dr`avna smetka
  • vo ogromnata po{tenska prostorija, slu`benici i stranki, ostanaa vxa{eni od ladnokrvniot odnos na spomnatoto lice, koe{to bez da se zasrami i bez oko da mu trepne si gi ispolni svoite strasti, zaboravaj}i deka toa se tu|i pari

Vo Makedonija s# e dozvoleno, pa duri i kockawe na dr`avni slu`benici, so dr`avni pari. Toa go zabele`a avtorot na ovoj tekst koga otide vo po{tata vo Ko~ani, so namera da isprati odredena po{tenska pratka. Toga{ zabele`a na {alterot za pratki na pisma i paketi kako edno lice grebe instant - lozovi. Vo borbata i slasta za dobivawe, liceto se zaboravi so grebeweto pri {to izgreba nad dvaeset i pet lozovi. Negovata `elba be{e profesionalno zadovoluvana od {alterskiot slu`benik na po{tata pri {to, vo "euforijata" na grebewe duri zaboravi na ostanatite mu{terii, poto~no liceto, inaku dr`aven slu`benik, bukvalno se zaboravi, ne ostavaj}i sloboden prostor za ostanatite stranki.

Najposle, zavr{i so grebeweto. Kako postojan klient na po{tata, {alterskiot rabotnik so kisela nasmevka go pra{a: "Kako da napi{eme? Se kocka so dr`avni pari". Na ova mu{terijata se nasmevna i mu dade znak da go popolni dokumentot na smetka na javnata organizacija na dr`avata. Cenata be{e napi{ana na smetka za platena po{tenska, patni~ka tarifa. S# na s#, bea potro{eni 500 denari. Mal iznos, no golem dokolku toj se povtoruva bezbroj pati.

Po zaminuvaweto na strastniot igra~, {alterskiot rabotnik im se obrati na svoite kole{ki so zborovite: "Se kocka so dr`avni pari". Site vo ogromnata po{tenska prostorija, slu`benici i stranki, ostanaa vxa{eni od ladnokrvniot odnos na spomnatoto lice, koe{to bez da se zasrami i bez oko da mu trepne si gi ispolni svoite strasti, zaboravaj}i deka toa se tu|i pari, izvr{uvaj}i pronevera za koja{to nema sudski da odgovara.

Iznosot ne be{e golem, okolu 500 denari potro{eni dr`avni pari, no se postavuva pra{aweto kolku pati vo mesecot ili nedelata ova "grebatorsko" lice gi zloupotrebuva uslugite na po{tata? Ostanuva samo da se zapra{ame i da pretpostavime kolku takvi lica ima vo dr`avava. ]e izleze deka vo dr`avnata administracija ima pove}e lu|e {to se "kockaat", a pomalku {to vistinski si ja zavr{uvaat profesionalnata dol`nost.

Od ova se gleda deka se potrebni promeni vo dr`avnata administracija, namaluvawe na brojot na vrabotenite, sovesno i profesionalno izvr{uvawe na svoite zada~i i da se vovedat merki za kaznuvawe ili nagraduvawe spored postignatite rezultati i dobienite efekti. Kontrolnite mehanizmi ne postojat, pardon, samo vo odredeni momenti koga e potrebno prenaso~uvawe na vnimanieto na gra|anite kon pozitivnite rezultati na celokupnoto dr`avno rabotewe.