Od posetata na delegacija na Svetskiot makedonski kongres vo SAD

OBEDINETI I EDINSTVENI PRED OON ZA IMETO MAKEDONIJA!

Od po~etokot na godinava vo poseta na SAD prestojuva delegacija na Svetskiot makedonski kongres predvodena od pretsedatelot, gospodin Todor Petrov i generalniot sekretar na Svetskiot makedonski mladinski kongres, g. Goce Durtanoski.

Celta na ovaa misija na SMK vo SAD e formirawe Makedonski mladinski kongres za SAD i za Kanada, formirawe mre`a na makedonski dru{tva i zaednici vo SAD i Kanada, formirawe kancelarii za vrski na SMK za SAD i za Kanada, podgotovki za odr`uvawe na Sobranie na Makedonskiot kongres za Amerika i okon~uvawe na postapkata za ~lenstvo na SMK vo Organizacijata na Obedinetite nacii.

Delegacijata na SMK ja podnese Rezolucijata na SMK za imeto na Makedonija, usvoena na Osmoto Generalno sobranie na SMK, odr`ano na 8 avgust 1999 godina vo Skopje, do Generalniot sekretar na OON, negovata ekselencija Kofi Anan, misiite na site 185 zemji-~lenki na OON, pretsedatelot na SAD, negovata ekselencija Bil Klinton i ~lenovite na amerikanskiot Kongres. So ovaa rezolucija SMK pokrena inicijativa za preispituvawe na priemot na Republika Makedonija vo OON pod vremenata referenca “The Former Yugoslav Republic of Macedonia”.

Na 10 januari delegacijata na SMK ostvari sredba so makedonskiot konzul, negovata ekselencija Zvonko Mucunski i makedonskiot ambasador i {ef na Misijata na Makedonija vo OON, negovata ekselencija Nasto ^alovski, so koi se razmenija mislewa za ~lenstvoto na SMK vo OON i za makedonsko-gr~kite pregovori za imeto na Makedonija. Do Bibliotekata na OON, SMK dostavi nekolku kompleti od izdanijata na “Slu`ben vesnik na SMK”.

Na 10 januari delegacija na SMK vo sostav g. Todor Petrov, pretsedatel na SMK, g. Goce Durtanoski, generalen sekretar na SMMK, Ni~e Dimovski, ~len na SMK za Makedonija i g. Kiril Durtanoski, potpretsedatel na Makedonskata mladinska organizacija za Wu Xersi, ostvari sredba i so specijalniot pratenik na Generalniot sekretar na OON za makedonsko-gr~kite pregovori za razlikata za imeto na Makedonija, g. Metju Nimic, pri {to mu be{e predadeno baraweto za preispituvawe na zakonitosta za nametnuvaweto na posebnite uslovi za priem na dr`avata Makedonija vo OON pod vremenata referenca “The Former Yugoslav Republic of Macedonia”.

Na 7 januari vo Newark, pretsedatelot na SMK, g. Todor Petrov, kako po~esen gostin gi pozdravi prisutnite na proslavata za Bo`ik na MPCO “Sveti Kiril i Metodija” od Cedar Grove. Na 9 januari vo manastirot “Sveti \or|ija” od Randolph odr`ana e tribina na SMK i promocija na pette izdanija na “Slu`ben vesnik na SMK”. Na 13 januari pretsedatelot na SMK odr`a informativen sostanok za konstituirawe na Kancelarija za vrski na SMK za SAD. Na 15 januari kako po~esen gostin pretsedatelot na SMK, g. Todor Petrov, gi pozdravi prisutnite na proslavata na Vasilica vo MPCO “Sveti Nikola” od Totowa. Na 16 januari pretsedatelot na SMK ima{e informativna sredba so upravata i ~lenovi na MPCO “Sveti Nikola” od Totowa. Na 17 januari se odr`a osnova~ko Sobranie na Makedonskiot mladinski kongres za SAD. Za 19 januari odr`an e sostanok na upravite na site makedonski organizacii i crkovni op{tini od New Jersey i New York za konstituirawe na Kancelarijata za vrski na SMK za SAD, a na 22 januari tribina i promocija na pette izdanija na “Slu`ben vesnik na SMK” se odr`a vo MPCO “Sveti Nikola” od Totowa.

Zapra{an za svoeto mislewe po pra{aweto za delbite vo makedonskata zaednica, gospodinot Todor Petrov odgovori: “Iskreno veruvam deka ne postoi pra{awe za koe nema re{enie. Potrebna e samo dobra volja. Nekoga{ }e se ispokarate so nekogo za besmislena rabota. Po nekoe vreme }e zaboravite zo{to voop{to ste se ispokarale i ne zboruvate. Ne oti i ovde vo New Jersey toa ne e prisutno. No, se razbira, stanuva zbor za netrpelivosti pome|u poedinci vo upravite. Na site mora da im bide jasno deka i dvete makedonski pravoslavni crkovni op{tini i makedonskiot manastir se, pred s#, makedonski! Sigurno deka vlijaele li~ni ambicii za nivnoto sozdavawe. Se sozdale zaradi edna ili druga pri~ina, no toa e ve}e minato svr{eno vreme. Mora da postoi dijalog i Makedoncite da gi polnat i dvete crkvi i manastirot. Najmal problem e terminite da se usoglasat, pa i profitite od zaedni~kite proslavi da se podelat, za opstanok i na dvete crkvi i na manastirot. Zatoa {to se na{i! Ne treba zloto da ja nadvladee svesta i propasta na ednite ili drugite da bide povod za zadovolstvo. Za {to? Za kogo? Za ~ii interesi? Za propast na edna ili druga crkva? Makedonska? Veruvam deka bezzna~ajnite nedorazbirawa }e se nadminat i deka zaradi gre{kite od poedinci ne treba da pravime ma~enici. Makedoncite od New Jersey treba da odat i vo MPCO “Sveti Kiril i Metodij” od Cedar Grove i vo MPCO “Sveti Nikola” od Totowa i vo manastirot “Sveti \or|i” od Randolph. Nie duri smetame deka Makedonskata mladinska organizacija i Makedonskiot mladinski kongres treba da bidat edinstveni vo opredelbata deka naizmeni~no treba da organiziraat zabavi i vo ednata i vo drugata crkva i vo manastirot. Da svatat deka toa se nivni zaedni~ki duhovni svetili{ta i deka nedorazbirawata me|u roditelite treba da ostanat vo minatoto. Toa ne smee da se reflektira vrz niv i nivnoto edinstvo".

G.D.