SEMINAR ZA "STRATE[KA ANALIZA NA OPASNOSTA"

Vo organizacija na Ministerstvoto za odbrana i Kontakt - timot na SAD vo Republika Makedonija, a vo ramkite na aktivnostite za 2000-ta godina, na 24 januari ovaa godina vo Domot na Armijata vo Skopje, se odr`uva seminar na tema "Strate{ka analiza na opasnosta".

Seminarot koj }e go vodat eksperti od ovaa oblast od vooru`enite sili na SAD, ima za cel da se razmenat mislewa i iskustva za tehni~kite procesi, metodi i okolnosti koi se zemaat predvid pri podgotovkata na analizite od ovoj tip.

PONUDENI JAGNIWA ZA OTKUP

Strumi~kata klani~ka industrija "Mo{a Pijade", vo sorabotka so svoite delovni partneri "Stokopromet" od Skopje i "Univerzal" od Veles, godinava planira da gi prifati site jagniwa {to }e bidat ponudeni od strana na individualnite sto~ari.

Se o~ekuva od podra~jeto na Radovi{, Berovo, Valandovo, Gevgelija i Strumica da bidat otkupeni od 70 do 80 iljadi jagniwa, od koi okolu 90 otsto }e bidat plasirani vo Italija, Grcija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i vo nekoi zemji na Bliskiot Istok.

Inaku, kapacitetot na strumi~kata klanica e 2.000 jagniwa vo edna smena, a godina{nata otkupna cena na jagne{koto meso za izvoznicite }e se dvi`i od 100 do 120 denari za kilogram `iva mera.

MAKEDONSKA PARLAMENTARNA DELEGACIJA VO STRAZBUR

Vo Strazbur, na 24 januari godinava po~na so rabota Sesijata na Parlamentarnoto sobranie (PS) na Sovetot na Evropa (SE), kade {to u~estvuva i delegacija na Sobranieto na Republika Makedonija vo sostav: Danilo Gligorovski, {ef na delegacijata i ~lenovite Nikola Popovski, \ulistana Markovska, Azis Polo`ani i Natalija Markovi} - Dimova.

Na sednicata na Parlamentarnoto sobranie na Sovetot na Evropa, koja }e trae do 28 ovoj mesec, so svoi izlagawa i pra{awa }e u~estvuvaat i ~lenovite na makedonskata delegacija. Na dneven red }e bide i Izve{tajot od sledeweto na pretsedatelskite izbori vo Republika Makedonija, {to }e go podnese delegacijata do Sovetot na Evropa.

PROBLEM SO ZAGUBARITE

"Problemot so sedumte pretprijatija - zagubari FENI, "Fenimak", "Hemteks", Karpo{", bitolskata Pivara, "Frotirka" i "Frinko", e utvrdeno da se re{i vo fevruari godinava", soop{ti na neodamne{na pres - konferencija ministerot za zemjodelstvo, {umarstvo i vodostopanstvo na Republika Makedonija, Marjan \or~ev.

Spored ministerot \or~ev odlo`enoto re{avawe od 31 dekemvri minatata godina za fevruari godinava ne pretstavuva problem, bidej}i "rokot e samo fleksibilna ramka koja mora da postoi. Dali }e go re{ime vo dekemvri ili januari zavisi od nas i od potencijalnite strategiski investitori", dodade \or~ev.

Ministerot za zemjodelstvo, {umarstvo i vodostopanstvo na Republika Makedonija, Marjan \or~ev, istakna deka celta na misijata na MMF ne e potpi{uvawe aran`man, tuku e samo konsultativna misija koja treba da gi sogleda efektite od ona {to e napraveno vo Makedonija na planot na strukturnite reformi od noemvri minatata godina. Za sklu~uvawe na aran`man so MMF, dodade \or~ev, mo`e da stane zbor duri vo juni godinava, dokolku efektite od ovaa misija se pozitivni.

TRAJKOVSKI - AJNIK

Pretsedatelot na Republika Makedonija Boris Trajkovski, na 24 januari go primi i razgovara{e so ambasadorot na Soedinetite Amerikanski Dr`avi vo Republika Makedonija, Majk Ajnik i negovite sorabotnici zadol`eni za sorabotka so Ministerstvoto za odbrana na Republika Makedonija po proektot MPRI.

Vo podolgiot razgovor, bea razmeneti mislewa i informacii po pra{aweto za prestruktuirawe na ARM, soglasno Akcioniot plan za ~lenstvo vo NATO, kako i za dosega{noto sproveduvawe na programata za doizgradba i prestruktuirawe na ARM, soglasno standardite na NATO.

Pretsedatelot Trajkovski izrazi zadovolstvo za uspe{nata sorabotka me|u Republika Makedonija i SAD vo oblasta na odbranata i za postignatiot stepen na soglasnost po programata MPRI so uveruvawe deka }e bidat nadminati i nekolkute otvoreni pra{awa vo Akcioniot plan na Republika Makedonija za ~lenstvo vo NATO.

"EUROINVEST"

"Samo so odluka na Vladata na Republika Makedonija, Agencijata za privatizacija mo`e da go zapo~ne procesot na transformacija na prilepski "Euroinvest" i najaveno e odlukata da bide donesena za desetina dena", izjavi generalniot direktor na "Euroinvest" Nikola Petreski na pres - konferencijata, informiraj}i za rezultatite od ostvarenata sredba so zamenik - ministerot za stopanstvo, Lambe Arnaudov na koja prisustvuvaa i pretstavnici od sindikatot.

Mo`nosta za zabrzuvawe na procesot na transformacija, koj }e zna~i devette dru{tva so okolu 1.300 vraboteni da si go baraat mestoto vo stopanstvo e pogolema, za {to za statusnite promeni se izjasnile ministerstvata za stopanstvo, odbrana i za finansii.

Del od barawata e i potpi{uvaweto dogovori so ministerstvata za odbrana i za vnatre{ni raboti za ~ii potrebi raboti dru{tvoto "Eurokompozit". "Euroinvest" }e bide vklu~en vo programite na Vladata za osloboduvawe od tehnolo{ki vi{ok, a }e se obezbedat zdravstveni kartoni za vrabotenite od Fondot za zdravstvo.

PREGOVORI SO EU ZA ASOCIJACIJA I STABILIZACIJA

"Sovetot za op{ti raboti pri Evropskata komisija gi prifati site na~ela za otpo~nuvawe na pregovorite so Republika Makedonija vo ramkite na Dogovorot za stabilizacija i asocijacija", izjavi na sredbata so novinarite, vr{itelot na dol`nosta vo francuskata Ambasada vo Skopje i pretstavnik na portugalskoto pretsedatelstvo na Unijata, [arl Lui le Gueren.

Govorej}i vo imeto na portugalskoto pretsedatelstvo so EU, Gueren go potencira{e zadovolstvoto na portugalskata Vlada poradi toa {to kone~no otpo~nuvaat ovie pregovori so Makedonija.

Te{eira objasni oti Makedonija ne go dobi statusot na asocijativna ~lenka na EU kako nekoi drugi zemji od Centralna i Isto~na Evropa, poradi vnatre{nite konflikti {to se slu~uvaa vo porane{na Jugoslavija vo poslednive godini.

Toj iznese pozitivni ocenki za naporite na Makedonija kako za priem na begalcite od Kosovo, taka i za ubla`uvawe na negativnite posledici od kosovskata kriza.

Ambasadorot Te{eira potencira{e deka kon sredinata na mart }e zapo~nat razgovori za tehni~kite detali na pregovorite i oti na po~etokot pregovorite }e se vodat po rabotni grupi.

VO [TIPSKI "JUGOTUTUN" OTKUPENI 70 TONI TUTUN

Vo "Jugotutun" od [tip otkupot na tutunot se odviva spored planiraniot intenzitet, taka {to dosega, od vkupno planiranite 400 toni tutun, se otkupeni okolu 70 toni.

Spored informaciite od "Jugotutun", intenzivno se raboti okolu obezbeduvaweto sredstva za isplata na proizvoditelite.

VO PRILEP OTKUPENI 700 TONI TUTUN

Vo Tutunskiot kombinat vo Prilep otkupot na tutunot od minatogodi{nata rekolta se odviva bez zastoj, no so namalen intenzitet.

Od planiranite 6,5 iljadi toni tutun od tipot "prilep", dosega od gradot i od osumte otkupni stanici vo naselenite mesta se otkupeni nad 700 toni.

Od Kombinatot naglasuvaat deka isplatata na parite }e bide po eden mesec od denot na prezemaweto na tutunot, a otkupot e spored merilata i standardite za kvalitet {to gi istakna Ministerstvoto za zemjodelstvo, {umarstvo i vodostopanstvo.

GEORGIEVSKI NA FORUM ZA HOLOKAUSTOT VO STOKHOLM

Pretsedatelot na Vladata na Republika Makedonija Qub~o Georgievski, }e u~estvuva na Me|unarodniot forum za holokaustot {to }e se odr`i od 26 do 28 januari vo Stokholm.

Forumot pretstavuva konferencija za edukacija, spomen i istra`uvawe.

KADROVSKI PROMENI VO MINISTERSTVOTO ZA FINANSII

Ministerstvoto za finansii na 15 januari godinava sklu~i Dogovor za sorabotka so dvajca nadvore{ni konsultanti, Mihail Petkovski i @ivko Atanasovski.

Soglasno Dogovorot, dvajcata profesori na Ekonomskiot fakultet, kako sovetnici na Ministerstvoto, vo naredniot period sekojdnevno i po potreba }e davaat stru~ni soveti, }e u~estvuvaat vo re{avaweto na odredeni tekovni i strukturni problemi vo ekonomijata, }e u~estvuvaat vo pregovori, }e podgotvuvaat analizi, }e prezentiraat svoi idei i solucii i, dokolku e toa potrebno, direktno }e u~estvuvaat vo nivnoto sproveduvawe.

Ministerstvoto za finansii izvr{i i vnatre{no - kadrovsko zajaknuvawe pri {to od Narodna banka na Republika Makedonija vo Ministerstvoto za finansii za potsekretar e naimenuvan Zoran Stavreski, a dosega{niot potsekretar vo Ministerstvoto za trgovija, Toni Dimitrioski, otsega }e ja izvr{uva funkcijata potsekretar vo Ministerstvoto za finansii.

MINISTEROT GRUEVSKI FORMIRA POVE]E KOMITETI

Ministerot za finansii na Republika Makedonija Nikola Gruevski formira{e Komitet koj treba do mart godinava da izraboti nov nacrt - zakon za denacionalizacija, kako i komiteti za reforma na carinskiot sistem, na Zavodot za platen promet (ZPP) i na finansiskiot sistem.

Na prviot sostanok na Komitetot za reforma na carinskiot sistem, na koj mu prethodea konsultativni razgovori so pretstavnici od stopanstvoto, Stopanskata komora na Republika Makedonija i na {pediciite, prisustvuvaa i pretstavnici na USAID.

Glavni nasoki vo sproveduvaweto na reformite vo carinskiot sistem }e bidat celosno kompjutersko povrzuvawe na terminalite, grade`ni zafati na grani~nite premini, voveduvawe posovremena oprema za kontrola, izmena na Zakonot za carina, izmena na carinskata tarifa, sklu~uvawe protokol so privremenite vlasti na Kosovo, kako i zajaknuvawe na vnatre{nata kontrola vo carinata zaradi onevozmo`uvawe korupcija i {verc.

FORMIRAN KOMITET ZA SPROVEDUVAWE NA DDV

Ministerot za finansii na Republika Makedonija, Nikola Gruevski, formira{e Komitet za sproveduvawe na Danokot na dodadena vrednost (DDV), koj vo zemjava }e se vovede od 1 april godinava.

Komitetot e sostaven od eksperti za sistemot na DDV od zemjata i od stranstvo, kako i od pretstavnici na pove}e zna~ajni institucii vo Republika Makedonija, direktno povrzani so sistemot na DDV.

Pretsedatel na Komitetot e ministerot za finansii Nikola Gruevski, a potpretsedateli se zamenik - ministerot za finansii Jordan Markovski, profesor d-r @ivko Atanasovski i direktorot na Upravata za javni prihodi Sa{o Staninov. ^lenovi na Komitetot se konsultantot na Me|unarodniot monetaren fond (MMF) Piter Brixis, Pol Goldbek od Amerikanskiot trezorski sistem, ekonomskiot sovetnik vo Vladata Sem Vaknin, kako i pomo{nik - ministerot za informatika Oliver Iliev i pomo{nik - ministerot za danoci Trajan Nikolovski.

Komitetot zasedava najmalku edna{ nedelno, a funkcioniraat i pet potkomiteti, odnosno rabotni grupi. Dosega Komitetot odr`a tri sednici.

KONSULTATIVNATA MISIJA NA MMF VO MAKEDONIJA

Od 25 januari ovaa godina, vo Republika Makedonija }e prestojuva Konsultativnata misija na Me|unarodniot monetaren fond (MMF) od Va{ington, koja treba da izvr{i informativno - konsultativni razgovori so pove}e ministri i vladini institucii i da napravi najnovi sogleduvawa za ekonomskite dvi`ewa vo dr`avata. Ovaa poseta pretstavuva normalna procedura na MMF pred po~etok na pregovori.

Konsultativnata misija }e ja predvodi Bi{vaxit Banerxi, {ef na Misijata na MMF za Makedonija, a na 3 fevruari na Misijata }e & se priklu~at i Shigemitsu Sugisaki, zamenik - direktor na MMF, kako i direktorot na MMF Mi{el Kamdesi, koj odlu~i naskoro da ja napu{ti funkcijata.