Fudbal

NAJPOSLE NAJAVENO NAMALUVAWE NA PRVATA LIGA

Podgotvil: Ceko BELODRADI[KI

  • Na sostanokot {to se odr`a minatiot vikend, golem del od u~esnicite se zalagale za namaluvawe na prvata liga na 10 ili 12 ekipi. Darko Pan~ev se zalo`i za Prva liga od 10 ekipi so ~etirikru`no natprevaruvawe, od koe poslednite dve se selat vo ponizok rang, a sedmata i osmata ekipa igraat eliminacioni natprevari so 3-to i 4-to plasiranite od edinstvenata Vtora liga koja bi broela 16 ekipi

Po dolgi godini se sobraa sili za da se progovori za namaluvawe na ligite vo makedonskiot fudbal. Seto ova Fudbalskiot sojuz na Makedonija kako da go be{e zafrlil vo bezdnata i ne saka{e namaluvawe na ligata. Na sostanokot {to se odr`a minatiot vikend, golem del od u~esnicite se zalagale za namaluvawe na prvata liga na 10 ili 12 ekipi. Darko Pan~ev se zalo`i za prva liga od 10 ekipi so ~etirikru`no natprevaruvawe, od koe poslednite dve se selat vo ponisok rang, a sedmata i osmata ekipa igraat eliminacioni natprevari so 3-to i 4-to plasiranite od edinstvenata Vtora liga koja bi broela 16 ekipi.

Spored na{ite sogleduvawe namaluvaweto e potreba za podobar, posiguren i pointeresen fudbal, vra}awe na naviva~ite na tribinite, a toa mo`e da se napravi dokolku Prvata liga e so {to pomal broj na ekipi, vo ovoj slu~aj najmnogu odgovara so 10 ekipi, no ne ja isklu~uvame mo`nosta i so osum ekipi. Vtorata liga da bide edinstvena, so ne pomalku od 12, a pove}e od 16 ekipi.

Za podobruvawe na fudbalot vo idnina }e se praktikuva, najverojoatno od natprevaruva~kata 2000/2001 godina, Kup - natprevarite da se igraat po eliminacionen sistem so {to bi im se dalo {ansa na pomalite ekipi da napravat iznenaduvawe i da dojdat do {to povisoki pozicii vo Kupot na Makedonija.