Odbieni izbranite dela na Mile Nedelkovski i ediciite od "Makedonska sovremena poezija" i "Kritika i estetika"

ZA DUELOT POME\U UPRAVNIOT ODBOR I REDAKCIJATA NA "KULTURA"

Podgotvila: Jasminka MARKOVSKA

  • Planot na "Kultura" za godinava e zadr`uvawe na ediciite "Makedonska sovremena poezija", "Riznica", "Idei", "Spomeni", "Balkanika", "Klasika", "Literatura za deca", "Leksikografija" i dr.
  • Posledni izdanija na "Kultura" od 1999 godina se: monografijata "Egejci" od Kica Kolbe, "Teorija na kni`evnosta" od Katica ]ulavkova, "Justinijan - gradot {to go nema" od Danilo Kocevski, "Nov `ivot" na Orhan Pamuk i "Red od haosot" od Prigo`in i Stenxers.

Pri~inata za otfrluvaweto na knigite od ediciite "Makedonska sovremena poezija", "Kritika i estetika" i izbranite dela na Mile Nedelkovski le`i, spored Uprevniot odbor, samo vo nekomercijalnosta na ovie knigi. Spored Odborot, nema mesto za pe~atewe knigi koi{to ne se prodavaat, bidej}i i platite na vrabotenite zavisat od proda`bata. Inaku, prethodno, programata za izdava{tvo na Upravniot odbor be{e ispratena do Ministerstvoto za kultura, za potoa da bidat prifateni 95 procenti od ponudenite sodr`ini.

Za razlika od Upravniot odbor, Branko Cvetkovski, glavniot urednik na izdava~kata ku}a "Kultura" smeta deka ne smeat da se otfrlaat knigite na makedonskite avtori koi{to se so kvalitet. Spored Redakcijata, iako Upravniot odbor go ima odbieno pe~ateweto na ovie knigi, tie i pokraj toa }e bidat otpe~ateni, dokolku se dobijat sredstva od soodvetnoto Ministerstvo.

Vakviot poteg na Redakcijata, odnosno na Sektorot za izdava{tvo vo knigoizdatelstvoto jasno }e zna~i "akt na samovolie", be{e istaknato od Mile Bojkov, pretsedatelot na Upravniot odbor.

Najnovite zbidnuvawa vo "Kultura", edna od najrenomiranite izdava~ki ku}i vo dr`avava dovedoa do distancirawe na dvete grupi (od edna strana, lu|eto na Mile Bojkov, pretsedatelot na Upravniot odbor, a od drugata, onie pobliskite do glavniot urednik Branko Cvetkovski), ~ii tendencii se podelba na Ku}ata.