Opasniot grip prisuten i kaj nas

VIRUS KOJ MOLSKAVI^NO SE [IRI

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Najprvo ovoj grip se pojavi vo Veles, potoa vo Skopje i vo drugi gradovi {irum Makedonija
  • Glavobolkite, omalaksanosta, suvata ka{lica, visokata temperatura koja dostignuva do 40 S, bolka vo muskulite i koskite se simtomite na ovoj grip. Voedno mo`e da predizvika i komplikacii na belite drobovi i srceto

Voobi~aeno e vo vreme na zimskiot period da imame pojava na golem broj virusi. Vo SAD, Velika Britanija i Evropa milioni lu|e se sovladani od zaraznata bolest - grip, bolnicite se prepolni, a medicinskiot personal ima polni race rabota. Kako {to se o~ekuva{e, gripot se pojavi i na Balkanot, koi{to vo SR Jugoslavija i vo Albanija odnese nekolku `ivoti.

Ne be{e zaobikolena ni Makedonija, taka {to od den na den brojot na zaboleni s# pove}e rasne. Inaku, ne postoi svetski kriterium za proglasuvawe na epidemija, no taa se proglasuva vo onoj moment koga zdravstvenite ustanovi ne mo`at da ja kontroliraat sostojbata. S# u{te ne stanuva zbor za epidemija, no bolesta mnogu brzo se {iri. Najprvo ovoj grip se pojavi vo Veles, potoa vo Skopje i vo drugi gradovi {irum Makedonija. Vo ordinaciite s# pove}e se javuvaat pacienti so virozi, gnojna angina, poka~ena temperatura, no lekarite predupreduvaat deka toa ne e grip, tuku voobi~aeni infekcii na respiratornite organi karakteristi~ni za ovoj period od godinata. Glavobolkite, omalaksanosta, suvata ka{lica, visokata temperatura koja dostignuva do 40 So, bolka vo muskulite i koskite se simtomite na ovoj grip. Voedno mo`e da predizvika i komplikacii na belite drobovi i srceto. Bolesta trae 5-6 dena, a se prenesuva preku direkten kontakt so bolniot koj mo`e da zarazi duri 100 lica. Naj~uvstvitelni se decata, hroni~nite bolni i starite lica, no ne se po{tedeni i ostanatiot del na gra|ani. Svetskata zdravstvena organizacija tvrdi deka stanuva zbor za avstraliski grip predizvikan od mutacija na poznatiot virus Sidnej 3H2N , a }e bide prisuten od 6 do 8 nedeli.

KAKO SE LEKUVA GRIPOT?

Op{to poznato e deka nie kako nacija ~estopati si se lekuvame samite, si zemame lekovi i antibiotici na svoja raka, no sepak koga se raboti za vakov grip, treba da bideme poodgovorni za svoeto zdravje i {to e mo`no pobrzo da gi posetime zdravstvenite ustanovi, koi{to se podgotveni da pru`at medicinska pomo{ na golemiot priliv na zaboleni od grip.

Iako se realiziraat golem broj istra`uvawa za pronao|awe lek protiv gripot, rezultati s# u{te nema. Postojat privremeni vakcini protiv ovoj grip, koi ve}e vo noemvri i dekemvri minatata godina im se dadeni na hroni~ni bolni, na stari lica i deca. Okolu 150 lica pobarale da im se stavi vakcina, no ve}e e docna. Potrebni se 3 - 4 nedeli za da se sozdade imunitet. Za pove}eto lu|e zaboleni od grip se prepora~uva odmor vo postela i soodvetni lekovi. Vo aptekite ve}e se sozdavaat redici, se baraat andoli, antibiotici, sirupi i ~aevi, a nivnata snabdenost e na visoko nivo. Treba da se koristi paracetamol za visoka temperatura, da se konsumiraat mnogu te~nosti - ~aevi, sokovi i ovo{je. Za zdravite lu|e, koi imale sre}a da ne se zarazat im se prepora~uva da vnesuvaat mnogu te~nosti i vitamin C, kako i da izbegnuvat prostorii kade {to ima mnogu lu|e. Po preporaka na Ministerstvoto za zdravstvo, zaradi epidemolo{kiot rizik od {irewe na ovoj grip, na u~enicite od osnovnite i srednite u~ili{ta, zimskiot raspust im se prodol`uva do 24 januari. Da se nadevame deka ovoj grip kako {to dojde brzo, taka brzo i }e si odi neostavaj}i posledici vo golemi razmeri.