Studentski izbori

KANDIDATITE FIGURI NA POLITI^KI OPCII

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Ovaa godina za titulata lider na Sojuzot na studetntite, pri Univerzitetot "Sveti Kiril i Metodij", se borea Dejan Pavleski od Elektrotehni~kiot i Orce Ristoski od Filozofskiot fakultet. Od 28.000 studenti so pravo na glas, svojata dol`nost ja ispolnija okolu 10.000 studenti, koi glasaa na 24 izbira~ki mesta

Po minatogodi{nite neuspe{ni studenski izbori, studentite ovoj pat neoficijalno go dobija svojot prv ~ovek. Imeno do zatvoraweto na na{iot vesnik s# u{te ne be{e potvrdena pobedata na Dejan Pavleski od Elektotehni~kiot fakultet od Skopje. Ako na minatogodi{nite izbori imavme nekolku kandidati, ovaa godina za titulata lider na Sojuzot na studentite, pri Univerzitetot "Sveti Kiril i Metodij", se borea Dejan Pavleski od Elektrotehni~kiot i Orce Ristoski od Filozofskiot fakultet. Od 28 000 studenti so pravo na glas, svojata dol`nost ja ispolnija okolu 10 000 studenti, koi glasaa na 24 izbira~ki mesta. I pokraj zabele{kite koi denovive se upatuvaa na smetka na Izbornata komisija pri SSUKM, deka Pravilnikot i upatstvoto za izbor na pretsedatel ne bile dostaveni navreme, Komisijata veli deka izbira~kite odbori imale dovolno vreme da se zapoznaat so ovie pravila. Na samiot den na izborite, nie posetivme nekolku fakulteti, a za regularnosta na izborite razgovaravme so pretsedatelite na izbornite komisii. Pretsedatelot na Izbornata komisija na Ma{inskiot fakultet vo Skopje, Lazov Zoran ni ka`a deka glasaweto se odviva vo najdobar red i deka na izbira~kite mesta ne e zabele`ana nikakva agitacija, no ne be{e siguren dali takvo ne{to se slu~uvalo nadvor od fakultetot. Spored Lazar Nikov, pretsedatel na Izbira~kiot odbor na Tehnolo{kometalur{kiot fakultet, studentite masovno izlegle na izborite, no na ovoj fakultet imalo agitacija. Razgovaravme i so nekolku studenti za toa dali tie o~ekuvaat noviot studenski lider da napravi ne{to vo nivna polza. Nivnite mislewa bea podeleni. Spored nekoi, noviot lider nema ni{to da napravi za podobruvawe na studentskiot standard, a spored drugi toj }e im bide od golema korist koga }e bidat vo pra{awe nivnite interesi. Vo javnosta se {pekulira{e deka politikata i ovoj pat ne izostanuva{e.

Od SDSM prostrui informacija deka eden od kandidatite, Orce Ristoski do 1998 godina bil ~len na ovaa partija, a minatata rabotel vo Izborniot {tab na sega{niot pretsedatel na R. Makedonija, g. Boris Trajkovski. Na ova so svoj demant izleze kandidatot Orce Ristoski. Unijata na mladite sili na VMRO - DPMNE ja demantira{e informacijata i objasni deka ovoj kandidat nikoga{ ne pripa|al na nivnite redovi i topkata ja prefrlija na sprotivnata politi~ka opcija. Ima{e i obvinuvawa deka kandidatite se samo figuri na politi~kite opcii. Za vme{anosta na politikata vo ovie izbori razgovaravme so gospodinot Lazov od Izbira~kata komisija od Ma{inskiot fakultet, koj ni re~e deka ima ne{to, no ne saka{e da ka`e ni{to pokonkretno. Za da dobiete podobra informacija pra{ajte gi samite kandidati, re~e toj.

Za tekot na glasaweto so svoi soop{tenija vo javnosta se oglasija i dvajcata pretsedatelski kandidati. Dejan Pavleski, eden od kandidatite smeta deka izborite glavno se odvivale so niza nepravilnosti. Spored nego, nepravilnosti imalo na Prirodnomatemati~kiot fakultet, kade {to, kako {to veli toj paravanot bil trgnat od aktivisti na negoviot protiv kandidat, Orce Ristoski so {to glasaweto stanalo javno, a ne tajno. Nepravilosti imalo i na Tehnolo{kometalur{kiot fakultet, a spored nego, tamu bile prisutni i raketari na Agencijata za obezbeduvawe na imoti i lica. Deka imalo naru{uvawe na izborniot proces smeta i vtoriot kandidat Orce Ristoski, koj veli deka na Elektrotehni~kiot fakultet se vr{ele najgolemi agitacii, predvodeni od aktivistite na negoviot protiv kandidat. Dodeka bil vo obikolka na ovoj fakultet, Ristoski veli deka aktivistite na Pavleski mu se zakanuvale i ucenuvale da go napu{ti fakultetot za dve minuti. Spored Ristoski, negoviot protiv kandidat imal najmeno ~etiri telohraniteli, koi postojano {etale na Pravniot, Filozofskiot, Filolo{kiot i Ekonomskiot fakultet. Na denot na izborite, okolu 19 ~asot, nepoznati lica gi iskr{ile kutiite na Pedago{kiot, Filolo{kiot i Zemjodelskiot fakultet. No, bidej}i tamu s# u{te imalo pretstavnici na izbira~ki odbori i nabquduva~i od dvata tima, bilo dogovoreno glasaweto da ne se poni{tuva. Kandidatot Ristoski re~e deka imalo i zakanuvawa od sinot na eden profesor od Ma{inskiot fakultet, so poraka, dokolku studentite ne glasaat za Pavleski, nikoga{ nema da go polo`at ispitot, koj go predava negoviot tatko.

Do pu{taweto na ovoj tekst na Internet, Izbornata komisija gi odbi site prigovori i na sledniot sostanok }e ja potvrdi pobedata na Dejan Pavleski.