Kvalifikacii za SP 2001 vo Francija, rakomet-ma`i

DOBAR PO^ETOK, NO STANDARDNO SO PO NEKOJ BISERI

Podgotvil: Ceko BELOGRADI[KI

  • So postignatite prvi rezultati SR Jugoslavija i Makedonija }e odlu~uvaat za prvoto mesto vo grupata koe vodi direktno vo plej-of natprevarite za SP. Dokolku reprezentacijata na Francija obezbedi edno od prvite pet mesta na pretstojnoto EP {to }e se odr`i vo Hrvatska, toga{ vo plej-of natprevarite direktno u~estvo }e obezbedi i najdobrata vtoroplasirana reprezentacija od kvalifikacionite natprevari

Zapo~naa kvalifikacionite natprevari za Svetskoto prvenstvo 2001 {to }e se odr`i vo Francija. Makedonija vo ~etvrtata grupa startuva{e so pobedi vo dvome~ot so Belgija. Iako strahuvavme, sepak, na krajot, gi dobivme i dvata natprevara so vkupna razlika od 23 gola (vo Skopje 15, vo Hasel 8). Prviot natprevar, odigran vo Skopje, zavr{i so 33:18 (15:11) za Makedonija, a vo Hasel 31:23 (16:12).

Vo ovaa grupa pokraj Makedonija i Belgija se natprevaruvaat u{te i reprezentaciite na SR Jugoslavija i Grcija. Dvome~ot me|u spomenative reprezentacii zavr{i so stoprocenten u~inok na SR Jugoslavija, prviot natprevar zavr{i 32:16 (16:6), a vtoriot 21:9 (12:6). So postignatite prvi rezultati, SR Jugoslavija i Makedonija }e odlu~uvaat za prvoto mesto vo grupata koe{to vodi direktno vo plej-of natprevarite za SP. Dokolku reprezentacijata na Francija obezbedi edno od prvite pet mesta na pretstojnoto EP {to }e se odr`i vo Hrvatska, toga{ vo plej-of natprevarite direktno u~estvo }e obezbedi i najdobrata vtoroplasirana reprezentacija od kvalifikacionite natprevari.

Natprevarite na Makedonija pominaa so dve damki. Prvata ja sozdadoa Belgijcite, bidej}i ne si ponesoa gostinski dresovi, vo slu~ajov, razli~ni od na{iot crven dres. Za da se odr`i natprevarot, na gostinskite igra~i im se dadoa dresovite od `enskata reprezentacija koi{to bea noseni na SP vo Norve{ka i Danska. Ova ne treba da se komentira, tuku mo`e samo da se postavat pra{awata: Zo{to na gostite ne im se dadoa dresovi od ma{kata reprezentacija? Zarem tie imaat samo eden dres? Na ova, zlobnicite }e re~at: Zo{to Belgijcite ne ponele dva dresa, bidej}i znaele deka makedonskata boja e crvena?

Da spomneme deka na natprevarot vo Hasel ne otpatuva selektorot Dragan Zdravkovski i kapitenot Stef~e Alu{evski. Povtorno do izraz doa|a suetnosta na "maliot" ~ovek.

Do momentot na zatvoraweto na vesnikot ne be{e odigran prviot natprevar so Grcija, na gosti. Vtoriot go igrame na 16-ti januari vo Skopje. Re{ava~kite bodovi i gol razlikata }e se odlu~uvaat vo Kraguevac na 19-ti januari i vo Skopje na 23 januari, vo duelite so reprezentacijata na SR Jugoslavija.