Vo bibliotekata "Bra}a Miladinovci" - Skopje

IZLO@BA "BO@IK - 2000"

Nikola Altiev

Po povod Bo`ik - denot na ra|aweto na Gospod Isus Hristos, koj me|u hristijanskiot svet se proslavuva so radost, oti samoto negovo ra|awe e izvor na radosta i spasenieto na ~ove{tvoto, vo prostoriite na bibliotekata "Bra}a Miladinovci" e postavena izlo`ba na tema "Bo`ik - 2000".

Na izlo`bata se nao|aat 50-tina monografski i periodi~ni publikacii od oblasta na hristijanskata religija, knigi povrzani so Makedonskata pravoslavna crkva koja e propovednik na Hristovata vera na teritorijata na Makedonija, fotokopii od ikoni od makedonski crkvi i manastiri so likot na Isus Hristos i drug bibliote~en materijal.

Na izlo`bata preku izlo`enite materijali na posetitelite i ~itatelite na bibliotekata im e dadena mo`nost da se zapoznaat so literaturata povrzana so Hristovoto ra|awe i hristijanskata religija so koja raspolaga Bibliotekata.

Ovaa izlo`ba ima u{te pogolemo zna~ewe, ako se zeme predvid faktot deka bibliotekata "Bra}a Miladinovci" koja vo svojot sostav gi obedinuva i bibliotekite "Stra{o Pinxur", "Cvetan Dimov" i "Drugar~e" so nivnite bibliote~ni klonovi, za prvpat od svoeto osnovawe vo 1945 godina, javno ja izlo`uva Biblijata, knigi za Isus Hristos i drugi knigi so religiozna tematika.