Odyivot na kampawata kaj gra|anite

"KUPUVAJTE MAKEDONSKI PROIZVODI"

Pi{uva:Marina STAMENKOVA

  • Dali i kolku kupuva~ite, odnosno onie koi moraat da ja usoglasat dlabo~inata na svojot xeb so nasu{nite potrebi i `elbi go primenuvat sloganot "Kupuvajte makedonski proizvodi"?

Po povod novogodi{nite praznici najposeteni bea marketite vo koi normalnose ~uvstvuva{e novogodi{nata euforija, izrazena preku kupuvawe na prehrambeni i drugi proizvodi nameneti za novogodi{nata trpeza.

Re~isi vo site marketi, samoposlugi i drugi prodavnici mo`e da se zabele`at reklamnite poraki "Kupuvajte makedonski proizvodi", a istoto mo`e da se zabele`i i na raftovite vo marketite, kako i na samite proizvodi. Kupuva~ite isto taka dobivaat i kesi so amblemot kako i drug reklamen materijal. Kolku kupuva~ite se priklu~ija kon ovaa kampawa i vo svojata novogodi{na korpa gi stavija makedonskite proizvodi i kolku so toa ja poddr`aa idejata preku kupeniot proizvod od doma{no proizvodstvo da se podobri celokupnoto stopanstvo, odgovor pobaravme niz pogolemite super-marketi niz gradot.

Normalno, turkanicite se neizbe`ni, a vrabotenite velat deka so po~etokot na kampawata mo`e da se zabele`i zgolemen interes za makedonskite proizvodi, za {to sekako pridonesuva dobriot marketing. Me|utoa, {to velat kupuva~ite, odnosno onie koi moraat da ja usoglasat dlabo~inata na svojot xeb so nasu{nite potrebi i `elbi i kolku vo seto toa go primenuvat sloganot "Kupuvajte makedonski proizvodi". Na pra{eweto: Dali kupuvate makedonski proizvodi, eve {to ni odgovorija kupuva~ite?

D. Stojanovska: ^esto pazaram vo Tineks-marketite i nastojuvam da kupuvam proizvodi od doma{no proizvodstvo, na primer gi koristam "Zora" - sokovite , "Vita" - krem, ~aevite od "Alkaloid" i bidej}i imam mali deca sekojdnevno go kupuvam "Bitolsko mleko" zatoa {to mislam deka e mnogu kvalitetno i zdravo.

K. Atanasovska: Zo{to da ne, mislam deka kampawata izvr{i pozitivno vlijanie vrz kupuva~ite, osobeno jas se trudam da kupuvam makedonski proizvodi, posebno mi se dopa|aat ~okoladite od Evropa kako i suvomesnite proizvodi.

A. Nikolovska: Mislam deka pogolem uspeh bi imale proizvoditelite dokolku bi imale posoodvetna ambala`a, odnosno poprivle~na za okoto na kupuva~ot, a za kvalitetot mo`am da ka`am deka i na{ite proizvodi mo`at da se pofalat so kvalitet duri nekoi proizvodi se i pokvalitetni od stranskite.

J.Spasovska: Koga se raboti za kozmetika mislam deka kozmetikata od doma{no proizvodstvo ne e dovolno zastapena ili pak ne raspolagame so tolku zvu~ni imiwa kako {to se stranskite i vo toj pogled bi mo`elo ne{to da se izmeni, mo`ebi pakuvaweto i po malku kvalitetot.

Kako {to mo`evme da zabele`ime vo marketite ima i anketni liv~iwa na koi gra|anite mo`at da go izrazat svoeto zadovolstvo ili nezadovolstvo, pa kako {to pora~uva i reklamnata poraka Sre}na Nova godina so makedonskite proizvodi.