Igri na sre}a

KOCKATA E FRLENA, VIE STE ILI GUBITNIK ILI MILIONER!

Podgotvi: @aklina MITEVSKA

  • Vakvite igri poteknuvaat od na{ite predci. Tie za da ja izmanipuliraat javnosta, ednata strana od kockata ja napravile pote{ka ili nepravilna, za taa sekoga{ da se vrti na ista strana

Gledam Super - bingo!, re~enica koja mnogumina bi sakale da ja izgovorat i da dobijat najmalku 500 gm. Velam najmalku, zatoa {to spored pravilata na igrata, dokolu imate kupeno bingo - karti~ka ili pak nekoi drugi nagradni karti~ki od " Lotarija na Makedonija", mo`ete da dobiete pove}e pari. Stanuva zbor za emisijata "Super - bingo", koja sekoja sabota se emituva na programata na "Makedonskata radiotelevizija". Ova ne e edinstvena emisija od vakov karakter, vsu{nost niv gi ima na site televizii koi funkcioniraat vo na{ata zemja. Nivnata cel e da gi izmanipuliraat na{ite gra|ani i da zarabotat pove}e pari. A lu|eto, pogodeni od ekonomskata kriza, lesno podlegnuvaat na vakvite igri zatoa {to o~ekuvaat za malku pari da stanat milioneri. No, retko na koj mu se nasmevnuva sre}ata. I kako {to rekol Cezar - "kockata e frlena", a vie ste ili gubitnik ili milioner. Kaj nas ima mnogu igri na sre}a: super - bingo, loto, kockawe, rulet, razni nagradni igri itn. Nagradite {to mo`at da se dobijat se golemi: televizori, patuvawa, avtomobili i sl. I dodeka se delat kartite, se izvlekuvaat bingo - top~iwata, se vrti ruletot, igra~ite nervozno ~ekaat da doznaat dali se dobitnici ili gubitnici. Vakvite igri ne se proizvod na dene{nicata. Tie poteknuvaat od damne{ni vremiwa, od na{ite predci. Najstara igra bila kockaweto ili popularno nare~ena krabs. Vo Stara Grcija kockata bila dobro poznata. Spored Sofokle ovoj izum poteknuval od grkot Palamidi, a pak spored Herodot vakvite igri poteknuvale od Lidijcite. Mnogu vekovi podocna arheolozite vo iskopninite na egipetskite grobnici prona{le kocki, sli~ni na dene{nite. Najnovite podatoci velat deka najstarite kocki bile pronajdeni vo Kina, no tie se spomenuvaat i vo indiskite knigi "Rigvede". Na vakov na~in se zabavuvale i amerikanskite indijci, kako i plemiwata vo Afrika i Avstralija. Vo Stariot Rim, lotarijata se igrala za vreme na dr`avniot praznik Saturnalija. Vo toa vreme se vlo`uval `ivotot, a glavnata nagrada za robovite bila slobodata. No, prvata lotarija, koja nalikuva na dene{nata, poteknuva od po~etokot na 16 vek, od Firenca. Podocna taa se pro{irila niz celata zemjina topka, a vo po~etokot bila privilegija samo na bogatite. Deka so ovie igri se manipulira javnosta potvrduvaat i kockite, koi vo minatoto bile izraboteni za izmama. Starite predci ednata strana na kockata ja napravile pote{ka ili malku nepravilna, za taa sekoga{ da se vrti na istata strana. Podocna vakvite igri ne bile samo privilegija na bogatite, so niv se zanimavalo i ostanatoto naselenie. Denes Las Vegas e gradot na kockata. Toa e grad vo koj se `ivee no}e. Nasekade kockarnici, hoteli, barovi i drugi objekti kade {to se zabavuvaat lu|eto. Vo kazinata se igra denono}no. Iljadnici lu|e ~ekaat pred masite za da stanat dobitnici. No, pogolemiot del od niv se gubitnici.

Makedonija ne mo`eme da ja sporedime so Las Vegas, no i nie imame vakvi kazina i toa vo hotelot "Grand", "Kontinental" itn. Vo niv najmaliot oblog e od eden do pet dolari. Za sopstvenicite na kazinata toa e dobar na~in da se zaraboti, no ne i za mu{teriite. Tie gi tro{at poslednite pari, nadevajki se deka ne{to }e zarabotat. Ako edna{ po~nat da se kockaat, te{ko se otka`uvaat. Nie nemavme mo`nost da porazgovarame so lu|eto koi rabotat i se kockaat vo kazinata, no zatoa pak porazgovaravme so uli~nite kupuva~i na bingo - karti~kite. Gi pra{avme zo{to i do koga }e gi kupuvaat vakvite karti~ki? Tie ni ka`aa deka }e igraat s# dodeka ne dobijat nekoja nagrada. A za toa dali mislat deka vakvite igri se namesteni?, nivniot stav be{e deka i pokraj mnogubrojnite manipulacii, tie se nadevaat deka sre}ata }e im se nasmevne. Nie na gubitnicite im posakuvame pove}e sre}a sledniot pat!