Treto mesto za Prvata detska ambasada vo svetot "ME\A[I"

USPEHOT E POGOLEM, KOGA SE U^I PREKU IGRA

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

Prvata detska ambasada vo svetot "ME\A[I, so svojot proekt "Ova e na{e vreme" go osvoi tretoto mesto, od 15 u~esni~ki od celiot svet. . Se raboti za proekt koj go organizira UNESKO, po povod Deklaracijata za pravata na deteto. Prviot vakov proekt bil organiziran vo 1995 godina. "ME\A[I", po vtorpat u~estvuva na eden vakov proekt, a vo sporedba so minatata godina ovoj pat rezultatite se pogolemi.

Za u~estvoto, podgotovkite i postignatite rezultati na Detskata ambasada, razgovarame so koordinatorot na proektot Mitko Georgiev.

Na na{eto pra{awe: Koja be{e celta na proektot?, toj ni odgovori deka se raboti za godi{en proekt vo organizacija na UNESKO, a celta bila preku dru`ewe i igra da se zapoznaat sredno{kolcite od razli~ni zemji i da nau~at ne{to pove}e. Celta bila i da se koristat sovremenite mediumi: faksot, internet, telefonot, razni multi- medijalni enciklopedii, kompjuteri i sli~no.

Vo Detskata ambasada ima pove}e aktivnosti: "Vremenska galerija", "Obedinuvawe na narodite", "Dizajniraj ~asovnik" i drugi. Preku aktivnosta "Dizajniraj ~asovnik" , a so vakvata aktivnost tie se obiduvaat da napravat animacija na vremeto na kompjuterot. Georgiev ni ka`a deka od Makedonija vo proektot u~estvuvale 2 u~ili{ta i tie kako poseben organ. Tie se obratile do u~ili{teto "\or|i Naumov'' od Bitola za zaedni~ki da nastapat vo proektot. No, taa sorabotka ne se ostvarila, poradi toa {to bitol~anite ja izbrale aktivnosta "Vremenska galerija", t.e. da podgotvat kratka istorija i da ja fotografiraat "Saat kulata" vo Bitola. Koordinatorot na proektot im dal predlog na bitol~anite da go napravat istoto i so ~asovnikot na Starata `elezni~ka stanica vo Skopje. So niv nemale nikakva sorabotka. Za da se u~estvuva na eden vakov proekt najprvo trebalo da se formira tim od sredno{kolci na vozrast od 12 do 18 godini. Za tekot na natprevarot, koordinatorot ni objasni deka sekoja zemja u~esni~ka postavuva po 7 pra{awa od oblasta na sociologijata, istorijata, geografijata, umetnosta, ekonomijata, sportot, a tie treba da se odnesuvaat na svojata zemja. Pra{awata se ispra}aat do Holandija, a taa od tie, izbira po 3 pra{awa od spomenatite oblasti, od sekoja zemja. Potoa preku internet gi ispra}a na zemjite u~esni~ki. Nie gi dobivme pra{awata na 19-ti noemvri vo 0:0 ~asot po Grini~. Za da gi odgovorime pra{awata moravme da koristime razni enciklopedii, a 181 pra{awe, kolku {to gi dobivme od site zemji u~esni~ki gi odgovorivme za 5 ~asa, veli g. Georgiev. Vo proektot u~estvuvaa 15 zemji od celiot svet i toa od Nigerija, [panija, Finska, Bugarija, Argentina, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i drugi. So 48 gre{ki tie go osvoile tretoto mesto, posle Hrvatska i Finska. Timot na Detskata ambasada se sostoel od 9 ~lena u~enici od u~ili{teto "Vlado Tasevski od Skopje i dvajca od "PEKSNAS". Pra{awata kako {to velat tie ne bile mnogu lesni, No ova e u{te eden dokaz deka dogodina, }e vlo`ime pogolem trud i }e go osvoime 1-to mesto, velat u~esnicite na Detskata ambasada "Me|a{i".