Deset godini bez investicii vo Zapadna Makedonija

PARTIITE SE BOGATAT SO KRIMINAL, A NARODOT GLADUVA!!!

Pi{uva: Srebre LEVKOVSKI

  • Mnogu politi~ki partii, a najmnogu Demokratskata partija na Albancite na ~elo so nejziniot lider, g. Arben Xaferi i potpresedatelot Menduh Ta~i, so svoite aktivisti "ta~isti", so doa|aweto na kosovskite Albanci vo Zapadna Makedonija i nivnoto smestuvawe po privatni ku}i i vo kampovite za begalci, preku razni trgovski malverzacii i drug vid na kriminal, obezbeduvaj}i gi begalcite, stanaa golemi bogata{i ostvaruvaj}i saldo od mnogu milioni marki, franci i dolari

Po osamostojuvaweto na na{ata dr`ava, so voveduvaweto na pluralisti- ~kiot sistem, po desetgodini, na krajot od minatiot vek, Zapadna Makedonija ostana re~isi celosno bez investicii, a vo nejziniot del, kade {to `ivee edna tretina od vkupnoto naselenie se nao|aat mnogu bogati prirodni resursi. Kaj gra|anite se sozdade nevidena siroma{tija, Vladata i politi~kite partii so nivnite lideri uspeaja, preku doneseniot Zakon za privatizacija, da zatvorat mnogu firmi i pove}e desetici iljadi rabotnici da gi ostavat na ulica. Za smetka na toa, tie enormno se zbogatija so raznoviden kriminal, po~nuvaj}i od {verc so stoka za {iroka potro{uva~ka, droga, oru`je i sl. Ovaa konstatacija, koja va`i za celata zemja, be{e potvrdena i od pretsedatelot na Sobranieto, g. Savo Klimovski, koj me|u drugoto, kon krajot na minatata godina ka`a deka vo na{ata dr`ava politi~arite i pratenicite pove}e se zanimavaat so politika otkolku so ekonomija. Ako vo ekot na 2000-tata godina seto toa ne se izmeni, odnosno ne se realiziraat reformite, tripartitnata koalicija ne }e mo`e da go izdr`i svojot mandat.

Taka, re~isi sekundarno, propadnaa site vetuvawa, pri kampawata na pretsedatelskite, parlamentarnite i lokalnite izbori od strana na politi~kite partii i politi~arite koi vetuvaa mnogu. Vakvite vetuvawa proizleguvaat od mnogute bogati prirodni resursi koi gi ima ovoj region. I ne samo {to ne prote~e nitu edna investicija, politi~arite uspeaja da sozdadat armija na otpu{teni rabotnici, iljadnici socijalni slu~ai. Da ne im ostaneme dol`ni na site takvi, da spomeneme deka uspeaja da prese~at po nekoja lenta, pri otvoraweto na nekoe transformator~e kupeno od parite na potro{uva~ite na elektri~nata energija. Vo Zapadna Makedonija ne se izgradija vetenite koko{arnici, nitu pak vetenite novi hidrocentrali na Radika, Lukovo Pole, ne se frli nitu eden denar za razvoj na maloto stopanstvo, tuku se zatvorija mnogu pretprijatija, mnogu se prodadoa na stranski kupuva~i. Namaleniot `ivoten standard u{te pove}e gi turna vo dlaboka bezdna ovde{nite pe~albari koi rabotea vo stranstvo i ottamu kako otpu{teni si dojdoa doma i sega talkaat po ulicite, kako i ostanatite bezrabotnici i socijalci koi svoeto semejstvo go hranat so 2000 denari i so nekoe paket~e na humanitarna pomo{.

Ovaa konstatacija ja potvrdi i pratenikot od PDP, g. Ismet Ramadani, koj od govornicata na Sobranieto otvoreno ka`a deka Zapadna Makedonija e ostavena pove}e godini na cedilo, bez nikakva investicija. Niedna partija ne opstojuva od ~lenarinata na svoeto ~lenstvo, dodeka pak liderite na partiite i nivnite rakovodstva, `iveat na visoka noga so ~esti patuvawa vo stranstvo, slu`beno i privatno. Kriminalot e navlezen nasekade vo na{ata dr`ava, pa i vo politi~kite partii.

Mnogu politi~ki partii, a najmnogu Demokratskata partija na Albancite na ~elo so nejziniot lider, g. Arben Xaferi i potpresedatelot Menduh Ta~i, so svoite aktivisti "ta~isti", so doa|aweto na kosovskite Albanci vo Zapadna Makedonija i nivnoto smestuvawe po privatni ku}i i vo kampovite za begalci, preku razni trgovski malverzacii i drug vid kriminal, obezbeduvaj}i gi begalcite, stanaa golemi bogata{i ostvaruvaj}i saldo od mnogu milioni marki, franci i dolari. "Ta~istite" na DPA, koja ja ima osvoeno lokalnata vlast vo pove}e op{tini vo Zapadna Makedonija e privilegirana da otvori sekakvi vidovi na prodavnici vnatre vo kampovite i da gi obezbeduva begalcite so s# i se{to. Vo takvata pomo{ kon niv, najmnogu se istaknuvaat {tabovite na NATO-silite, koi svojata nesebi~nost ja imaat samo za "ta~istite" na DPA i nikoj drug. Pred nivni o~i i pred policijata, begalcite go gazea makedonskiot leb {to im se dava{e sekoj den i go frlaa po kantite za otpadoci, dodeka pak so germanski marki go kupuvaa lebot i drugite potrebni produkti od improviziranite prodavnici na "ta~istite". Humanitarnata pomo{ nameneta za begalcite, vo hrana i obleka, ~estopati zavr{uva{e kaj "ta~istite", koi ja prodavaa na ovde{noto naselenie i gi polnea xebovite i smetkata na DPA. Begalcite ~estopati bea snabduvani i so oru`je, droga, cigari i alkohol, a se razvi i prostitucijata.

Po zaminuvaweto na pogolemiot del na begalcite vo Kosovo, aktivistite, odnosno {vercerite na DPA ja prodol`ija vakvata gnasna rabota i vo Kosovo. Celi koloni od kamioni so raznovidna stoka donesena od Bugarija, Grcija, Albanija, no i od pove}e porane{ni republiki na SR Jugoslavija, bez da bide ocarineta se rastura{e po pazarite niz Kosovo. Del od niv vleguvaat preku Blace za Kosovo necarineti, a del od niv se vra}aat preku grani~niot premin Ja`ince vo Makedonija. Necarinetite cigari zavr{uvaat na Bit-pazar, na pazarite vo Tetovo, Gostivar, Ki~evo, Debar, Struga i drugi mesta vo dr`avava, dodeka celiot profit legnuva na smetkata na DPA. Taka, liderot na ovaa neregistrirana partija, vo Zapadna Makedonija so kriminal sozdava nov vid demokratija, falena vo celiot svet.