Izbor na "Makedonsko sonce"

SPORTIST NA GODINATA - VRBICA STEFANOV, NA VEKOT -DARKO PAN^EV

Pi{uva: Ceko BELOGRADI[KI

  • Darko Pan~ev be{e fudbalerot na Vardar, Crvena Zvezda, Inter i drugi klubovi. Nagradata sportist na vekot, Darko Pan~ev ja ponese poradi uspesite so svoite ekipi; {ampion na SFR Jugoslavija vo 1985 godina; pove}ekraten osvojuva~ na titulite vo porane{na Jugoslavija so ekipata na Crvena Zvezda; klupski evropski {ampion so Crvena Zvezda, vo finaleto odigrano vo Bari (Italija); sovladana ekipata na Olimpik od Marsej; istata godina osvojuva~ na svetskata titula vo Tokio, so reprezentacijata na Jugoslavija na Svetskoto prvenstvo stigna do ~etvrtfinaleto i mnogu drugi uspesi

Na krajot na sekoja godi-na, vo spor-tot se sobi-raat rezultatite od tekovnata godina. Postignuvawata na ekipi, nastapot na sportistite vo poedine~na ili klupska konkurencija, postignuvawata na trenerite, objektivnosta i nepristrasnosta na sudiite i mnogu drugi aktivnosti povrzani so sportskata igra.

Za postignuvawata vo sportot na{ata Redakcija, kako i prethodnite dve godini se obiduva da napravi eden presek na najuspe{nite sportski dostignuvawa. Nie so anketa, pokraj sportist na godinata, izbravme i sportist na vekot {to izminuva. Spored nea, kako {to praktikuvavme i vo prethodnite godini ne gi delime nastapite na `enskite od ma{kite sportisti, bidej}i toga{ i sega smetame deka mo`e da se napravi selekcija za naj, naj... od celokupniot sportski arsenal.

Najdobri vo ekipna konkurencija: za najdobra be{e izbrana ma{kata ko{arkarska reprezentacija koja na Evropskoto prvenstvo odr`ano ovaa godina vo Francija, poka`a dobra igra i so mala sre}a mo`e{e da se najde vo vtoriot krug od natprevaruvawata. Da se potsetime deka sepak zad niv ostanaa mnogu dobri reprezentacii, koi bea i evropski prvaci. Za vtora ekipa po postignuvawe izbrana e `enskata rakometna reprezentacija, koja na poslednoto Svetsko prvenstvo odr`ano vo Norve{ka i Danska ovaa godina go osvoi osmoto mesto i go zadr`a kontinuitetot na dobri rezultati na me|unaroden plan. Voedno da spomeneme deka ne gi zaboravivme i branuvawata {to se slu~ija so ovoj reprezentativen plan, no za nas sepak merodavni se sportskite rezultati.

I za treta ekipa izbran e Ko{arkarskiot klub Rabotni~ki koj na ~elo so izvonredniot trener Marin Dokuzovski i so fenomenalniot Vrbica Stefanov i pokraj podobrite ekipi po sostav, uspea da go nadigra i da go osvoi {ampionatot.

Za sportisti na godinata: kako i prethodnite godini izbiravme deset poedinci, koi ostavile poseben vpe~atok vo nastapite so svoite konkurenti. Na prvo mesto bez nikakva konkurencija se nao|a Vrbica Stefanov, tvorecot na {ampionskata titula na GODEL Rabotni~ki, dobriot predvodnik na ma{kata reprezentacija na Evropskoto prvenstvo vo Francija i maestralniot predvodnik na vode~kata vo Turskoto prvenstvo, ekipata na Kar{ijaka. Na vtorata pozicija se nao|a rakometarkata na Kometal \or~e Petrov reprezentativkata na Makedonija, Indira Kastratovi} najdobriot desen bek na Svetskoto prvenstvo odr`ano vo Norve{ka i Danska. Tret na ovaa lista e Petar Naumovski, koj i pokraj povredata na EP ne nastapi osven vo duelot so Slovenija vo kvalifikaciite za idnoto EP, sepak vo kratkoto nastapuvawe vo ovaa godina, postigna dobri rezultati.

Po ovie sportisti sleduvaat: Mogamed Ibragimov (bora~), Valentina Radulovi} (rakomet), Divna Pe{i} (strela{tvo), Nexmedin Memedi (fudbal), Pepi Manaskov (rakomet), Sa{a ]iri} (fudbal) i [andor Hodik (rakomet).

Vo na{ata anketa izbran e i makedonski sportist i ekipa na vekot. Spored nea, postoeja pove}e pretendenti i vo dvete konkurencii, no so mali razliki se izdvojuva Darko Pan~ev fudbalerot na Vardar, Crvena Zvezda, Inter i drugi klubovi. Nagradata Darko Pan~ev ja ponese poradi postignuvawata so svoite ekipi; {ampion na SFR Jugoslavija vo 1985 godina; pove}ekraten osvojuva~ na titulite vo Jugoslavija so ekipata na Crvena Zvezda; klupski evropski {ampion so Crvena Zvezda, vo finaleto odigrano vo Bari (Italija); sovladana ekipata na Olimpik od Marsej; istata godina osvojuva~ na svetskata titula vo Tokio, so reprezentacijata na Jugoslavija na Svetskoto prvenstvo stigna do ~etvrtfinaleto, postignal i drugi uspesi. Spored nas, zaslu`eno e sportist na vekot.

Ekipa na vekot e `enskata rakometna reprezentacija, koja za nekolku godi{noto nastapuvawe na me|unarodna scena ostavi beleg na makedonskiot sport. Na Svetskoto prvenstvo '97 vo Germanija go osvoija sedmoto mesto, edinstveni {to ja sovladaa {ampionskata ekipa na Danska. Na Evropskoto prvenstvo '98 vo Holandija, bez Indira Kastratovi} go osvoija osmoto mesto, SP '99 Norve{ka i Danska osvoeno osmoto mesto i da potsetime deka se nao|aat na pragot na idnoto EP {to }e se odigra vo Romanija, bidej}i za protivnik ja imame reprezentacijata autsajderot Bugarija