Koj }e go kontrolira divoto rabotewe?

PROBLEMOT SO DIVITE MENUVA^NICI

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Porane{niot minister Stojmenov za ovoj problem se oglasi so svoe soop{tenie vo javnosta. Toj veli deka vedna{ otkako doznal za postoeweto na divite menuva~nici od NBM, mu izdal nalog na devizniot inspektor da izvr{i kontrola. Nalogot kako {to veli toj bil izdaden minatata nedela no, dosega ne dobil nikakva informacija

Problemot so divite menuva~nici vo na{iot grad otsekoga{ bil aktuelen. Za nego dosega e pi{uvano mnogu i }e se pi{uva s# dodeka tie niknuvaat na sekoj ~ekor. Za razlika od legalnite menuva~nici koi rabotat so dozvola i koi gi pla}aat obvrskite kon dr`avata, onie divite nikoga{ ne platile takov danok. No, najtragi~no e toa {to divite menuva~nici pretstavuvaat konkurencija na legalnite. Sopstvenicite na legalnite menuva~nici se `alat poradi ovie drugite. Nivniot stav e deka divite menuva~nici ja vr{at istata funkcija kako i dilerite na devizi, koi mo`at sekojdnevno da se vidat na na{ite pazari. Divite menuva~nici go namaluvaat kursot na devizite i toa naj~esto na germanskite marki. Za prisutnosta na ovoj problem kaj nas, kako i za negovoto re{avawe, informacija pobaravme od Dragica Hristovska, sovetni~ka vo direkcijata za devizno-dokumentarna kontrola vo NBM. Taa ni ka`a deka ima soznanija za menuva~nicite {to rabotat na divo, no ne go znae nivniot to~en broj.

Spored nea NBM ima ovlastuvawe da gi kontrolira samo menuva~nicite za koi tie izdale dozvola za rabota, no ne i onie divite. Na na{eto pra{awe kolku ima registrirano menuva~nici, odnosno na kolku tie im dale dozvola za rabota?, nejziniot odgovor be{e deka legalni menuva~nici ima 367, no vo ovoj broj ne bile vklu~eni nivnite ogranoci. Spored nea za ovoj problem treba da se zainteresira Upravata za prihodi, Ministerstvoto za finansii i MVR. Tie za ovoj problem se obratile do Ministerstvoto za vnatre{ni raboti i im ja ponudile listata na onie menuva~nici koi se ukinati.

Hristova veli: Krajno vreme e da se posveti pove}e vnimanie na ovoj problem, za da gi za{titime legalnite menuva~nici. Nie za informacija se obrativme i vo Ministerstvoto za finansii na R. Makedonija, no ni be{e re~eno deka bez dozvola od ministerot za finansii ne mo`at da davaat nikakvi informacii. Razgovaravme i so nekolku sopstvenici na menuva~nici, koi sakaa da ostanat anonimni. Nie gi pla}ame site obvrski kon dr`avata, no od toa nemame nikakov profit, bidej}i lu|eto devizi kupuvaat od koja bilo menuva~nica, velat tie. Niv ne gi interesira dali menuva~nicata e registrirana ili ne, va`no e da gi dobijat baranite devizi. No, ova im sozdava problemi na legalnite menuva~nici. Porane{niot minister Stojmenov za ovoj problem se oglasi so svoe soop{tenie vo javnosta. Toj veli deka vedna{ otkako doznal za postoeweto na divite menuva~nici od NBM, mu izdal nalog na devizniot inspektor da izvr{i kontrola. Nalogot kako {to veli toj bil izdaden minatata nedela, no dosega ne dobil nikakva informacija. Dosega vo Makedonija bile registrirani ~etirieset divi menuva~nici, odnosno menuva~nici koi rabotat bez dozvoli. Vo MVR velat deka tie mo`at da zatvorat menuva~nica samo ako imaat nalog od odgovornata finansiska institucija, t.e NBM. Tie upatuvaat na devizniot inspektorat {to raboti vo Ministerstvoto za finansii. I dodeka topkata se prefrla od eden na drug divite menuva~nici }e se mno`at i }e se zanimavaat so nedozvolena trgovija, a sopstvenicite na legalnite menuva~nici i ponatamu }e se sudruvaat so ovoj problem.