SUPA OD KOMPIRI

Potrebno:

- edna la`ica bra{no;

- tri pogolemi kompiri;

- crn piper;

- edno jajce;

- ocet;

-dve-tri la`ici maslo;

- sol.

Podgotvuvawe:

Izlupete gi kompirite, ise~ete gi na pogolemi kvadrat~iwa i stavete gi da se varat vo potsolena voda. Za toa vreme podgotvete bela zapr{ka od bra{noto i masloto, a potoa dodajte gi varenite kompiri i vodata vo koja se varele kompirite. Izme{ajte s# i ostavete da se povari desetina minuti, a potoa trgnete ja supata od ognot i za~inete ja so razmateno jajce vo koe ste dodale vinski ocet. Pri slu`eweto, vo supata stavete crn biber.

TAV^E SO KROMID I KOMPIRI

Potrebno:

-dve - tri glavici kromid;

- 1 kg. kompiri;

- 1 filxan oriz;

- maslo;

- magdonos;

- vegeta;

- crn piper;

- crven piper i

- sol.

Podgotvuvawe:

Is~istete go kromidot, ise~ete go sitno i stavete go da se pr`i na tri-~etiri la`ici maslo. Dodeka go pr`ite dodavajte po malku voda za da se razvari i da stane pomek. Koga }e se propr`i stavete go orizot, prome{ajte go i pr`ete go u{te malku, a potoa dodajte malku crven i crn piper.

Izlupete gi kompirite, ise~ete gi na trkalca, pa redete gi na podma~kan pleh, eden red kompiri, eden red kromid i oriz. Posolete gi, dodajte malku vegeta i ise~en magdonos, povtorno stavete eden red kompiri i nalejte topla voda za da se prekrie jadeweto. Potoa jadeweto stavete go vo rerna da se pe~e.

Ova jadewe po `elba mo`e da se podgotvi i so praz, a vo nego mo`e da se stavat suvi slivi i nane.

KREM OD PORTOKALI

Potrebno:

- 4 golemi portokali;

- 250 gr. {e}er;

- 2 paket~iwa {lag;

- 150 gr. mleko;

- 8 stap~iwa `elatin (40 gr. na 1 litar voda).

Podgotvuvawe:

Portokalite se se~at na polovinki, se cedi sokot, a ostatokot od portokalite vnimatelno se vadi so la`i~e, za da ostane samo korata. @elatinot se stava vo studena voda da omekne. Potoa se mati {lagot, zaedno so mlekoto i {e}erot, taa smesa se soedinuva so sokot od portokalite i vo seto toa se dodava rastopeniot `elatin i povtorno dobro se prome{uva. So ovaa smesa se polnat polovinkite od portokalite i se stavaat vo fri`ider da se stegnat. Ovoj desert se podgotvuva dva do tri ~asa pred slu`eweto. Se ukrasuva po `elba so rezanki od portokali i {lag.